ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟIΚΟΝΟΜIΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΔΡΑ: ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Μ. Μ. Βασιλείου 3 69100 Τηλ. 2531023035, Fax 2531082992 , Email oee1pt@oe-e.gr

ΚΟΜΟΤΗΝΗ, 10/02/2016

Aρ. Πρωτ.: 010

Προς: Πρόεδρο ΟΕΕ
κ. Κόλλιας Κωνσταντίνο

Kοιν: Αντιπρόεδρο ΟΕΕ
κ. Κολιός Ζώη

Ανακοίνωση

Κύριε Πρόεδρε και κύριε Αντιπρόεδρε της Κεντρικής Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητήριου Της Ελλάδας

Όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου του Ο.Ε.Ε « Συνάντηση για την επένδυση στις Σκουριές» που εκδόθηκε μετά την συνάντησή σας στις 28/01/2016 με το Σωματείο Εργολάβων και Υπεργολάβων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη εκφράσατε την «απόλυτη στήριξή σας στην επένδυση στις Σκουριές».

Σας αναφέρω τα παρακάτω :

Στις 15/12/2012 πραγματοποιήθηκε η 67η σύνοδος -του Ανώτατου Οργάνου του φορέα μας- της Συνέλευσης των αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Σ.τ.Α.) και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα που είναι αναρτημένο ακόμη στην ιστοσελίδα του Φορέα μας(www.oe-e.gr.) Δελτία Τύπου σελ.20 και εκφράζει την αντίθεσή της σε τέτοιου είδους επενδύσεις.

Ψήφισμα της 67ης Σ.τ.Α. στις 15/12/2012

«Η χώρα µας βρίσκεται στη δίνη µιας παρατεταμένης κρίσης, οικονοµικής, πολίτικης και κοινωνικής. Η οικονομία της χώρας, λόγω της διεθνούς κρίσης αλλά και των στρεβλώσεων του μοντέλου ανάπτυξης που διαμόρφωσαν οι ασκούμενες πολιτικές κατά το παρελθόν, έχει παραλύσει.

Στις σημερινές συνθήκες για την χώρα µας αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ολοκληρωμένων στρατηγικών επιλογών που θα θέσουν την οικονομία σε κίνηση. Αυτές οι επιλογές πρέπει να βασίζονται στους κατεξοχήν πλουτοπαραγωγικούς τοµείς για την οικονομία µας που είναι ο πρωτογενής τοµέας, ο Τουρισμός και η αύξηση της προστιθέμενης άξιας των αγροτικών προϊόντων µε τη μεταποίηση, τυποποίηση κ.λ.π.

Για τον πρωτογενή τοµέα κύριος στόχος είναι να καταστεί η γεωργία µας ανταγωνιστική, σεβόμενη το περιβάλλον και αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της.

Για δε τον τουρισμό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αξιοποιηθεί, το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της Μακεδονίας και Θράκης, το υψηλό επίπεδο παρερχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, η ποιότητα των τοπικά παραγομένων προϊόντων αλλά και η σχετικά εύκολη πρόσβαση των βόρειων και εξ ανατολών γειτόνων µας στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται η διαμόρφωση πολιτικής και για τον ορυκτό πλούτο της χώρας µας, δραστηριότητες εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσοφόρων μεταλλευμάτων σε περιοχές της Βόρειου Ελλάδος θα είναι ετεροβαρείς και καταστροφικές όχι µόνο για το περιβάλλον αλλά και την ανάπτυξη και την απασχόληση της περιοχής.

Επειδή, οι αμφιλεγόμενες για τα αποτελέσματα τους «επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού», δεν συνάδουν αλλά αντιστρατεύονται απόλυτα την αειφόρα αγροτική ανάπτυξη , την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, των αρχαιολογικών της χώρων, αλλά και µε την μοναδικότητα της Μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, µας οδηγούν µε βεβαιότητα να δηλώσουµε την αντίθεση µας για τις συγκεκριμένες επενδύσεις σε Ροδόπη- Έβρο, Χαλκιδική και Κιλκίς. Ήδη οι τοπικές κοινωνίες µέσω των φορέων τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις ακολουθούμενες πρακτικές εξόρυξης (κυάνιο).

Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ όψιν από την κυβέρνηση και τις πολιτικές ηγεσίες οι προτάσεις, οι απόψεις και η θέληση των τοπικών κοινωνιών.»

Για το λόγο αυτό το τμήμα μας είχε θέσει το θέμα σε Σ.τ.Α προς συζήτηση και ψήφιση. Η θέση του 1ου Περιφερειακού Τμήματος Θράκης για την συγκεκριμένη επένδυση παραμένει ίδια, σε απόλυτη εναρμόνιση με το ψήφισμα της 67ης Σ.τ.Α. που σας παραθέσαμε. Επιπλέον, τονίζουμε ότι το τμήμα μας έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στις εν λόγω επενδύσεις σε Ροδόπη-Έβρο, Χαλκιδική και Κιλκίς. Σε κάθε περίπτωση, για ένα τόσο σοβαρό θέμα το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας μέσω του Προέδρου του δεν μπορεί να διατυπώνει διαφορετική άποψη από αυτή της Σ.τ.Α.

Πριν εκφράσετε τη συμπαράσταση σας στην επένδυση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός οφείλατε να ενημερωθείτε για τις αποφάσεις του φορέα που εκπροσωπείτε.

Αν για οποιοδήποτε λόγο κρίνεται ότι ο φορέας πρέπει να μεταβάλει την άποψή του έχετε την υποχρέωση μέσω του θεσμοθετημένου οργάνου της Σ.τ.Α. να συζητηθεί το θέμα εκ νέου και να εκφράσει τις απόψεις συλλογικά και όχι να εκφέρετε προσωπικές γνώμες δεσμεύοντας τον φορέα.
Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Π.Τ Θράκης
Μενέλαος Μαλτέζος

 

www.taxheaven.gr

Προηγούμενο άρθροΤι είπε ο Φραγκούλης Φράγκος για Θράκη, Τουρκία και Μπαλτάκο
Επόμενο άρθροΑποκάλυψη: Ο Τσίπρας συμφώνησε να κλείσει τα σύνορα με αντάλλαγμα το ασφαλιστικό