ια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δοξάστηκε και διακρίθηκε η Ελλάδα μέσω της ομάδας των σπουδαστών ρωσικής γλώσσας του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη (τμήμα Αλεξανδρούπολης). Συνοδευόμενη από την καθηγήτρια Στεφανία Αμοιρίδου, η ομάδα έλαβε μέρος στο 5ο Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Φεστιβάλ «Φίλοι, είναι ωραία η ένωση μας!», το οποίο διεξήχθη 19-24 Σεπτεμβρίου 2016, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

 Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 29 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και πάνω από 300 φοιτητές.

Φέτος ήταν αφιερωμένο στον ρωσικό κινηματογράφο, κι έτσι οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς που σχετίζονταν με αυτόν (μουσικό, θεατρικό, χορευτικό κτλ.).

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, η ομάδα του ΙΜΧΑ διακρίθηκε φέρνοντας δύο βραβεία: α) καλύτερης θεατρικής παρουσίας και άπταιστης χρήσης της ρωσικής γλώσσας, και β) καλύτερου φωτογραφικού ρεπορτάζ. Πέρυσι διακρίθηκε στον μουσικό διαγωνισμό.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχε επίσης φέτος και η ομάδα φοιτητών του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Την ομάδα συνόδευσε ο καθηγητής Ελευθέριος Χαρατσίδης, με την υποστηρικτική παρουσία της πρόεδρου του τμήματος Μαρίας Δημάση.

Η ομάδα διακρίθηκε στον διαγωνισμό «Πόσο καλά ξέρετε τον ρωσικό κινηματογράφο;».

Κάθε χρόνο το «Фонд Русский мир» διεξάγει το Φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε φοιτητές ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που μαθαίνουν τη ρωσική γλώσσα. Για τη νέα γενιά των Ευρωπαίων το Φεστιβάλ είναι μια γιορτή φιλίας και αλληλοκατανόησης, η ευκαιρία να βρεις φίλους από άλλες χώρες του κόσμου και να μιλήσεις στη ρωσική γλώσσα η οποία λειτουργεί ως γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας.

Οι σημερινοί φοιτητές είναι αυτοί που αύριο θα γράφουν ιστορία. Οι μελλοντικοί διπλωμάτες, επιστήμονες, πολιτικοί, καλλιτέχνες…

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ αποκτούν την ανεκτίμητη εμπειρία της διεθνούς συνεργασίας και μπορούν καλύτερα να καταλάβουν τους συνομηλίκους τους από τις άλλες χώρες.

Η πραγμάτωση του Φεστιβάλ ήταν το αποτέλεσμα μιας δυνατής φιλίας καθηγητών από την Ελλάδα, την Πολωνία και τη Ρωσία. Το πρώτο Φεστιβάλ διεξήχθη το 2009 στην Κρακοβία της Πολωνίας, όπου η Ελλάδα έλαβε την 1η θέση ανεβάζοντας τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη στα ρωσικά.

Ιωάννης Λουκίδης, σπουδαστής

www.pontos-news.gr

Προηγούμενο άρθροΑργύρης Πατακάκης: “Με την υποψηφιότητα μου θέλω να ενώσω την Περιφερειακή Αναγέννηση στο κοινό όραμα”
Επόμενο άρθροΔιπλή στοχευμένη πρόκληση σε Ζουράφα και Παναγιά