Το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Ίμβρου γέμισε από φωνές παιδιών καθώς ξεκίνησε η λειτουργία του, μετά από 51 χρόνια.

Στα ιστορικά εγκαίνια παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Κυριάκος Λουκάκης, ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Ευάγγελος Σέκερης, πλήθος Ιμβρίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και Χιώτες εκδρομείς που ταξίδεψαν στην Ίμβρο για τα εγκαίνια του Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο Ίμβριος, στην καταγωγή, Πατριάρχης ευχήθηκε σε μαθητές και καθηγητέςνα έχουν μια γόνιμη χρονιά και να αποτελέσουν τον σπόρο που θα καρποφορήσει και θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού τους.

«Αυτό που ζούμε σήμερα, είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Δικαίου. Είναι απόδοση οφειλής. Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφώς θετική συμβολή εκ μέρους της Τουρκικής Δημοκρατίας, που την αναγνωρίζουμε, αναμένοντες, βεβαίως, και άλλες αποκαταστάσεις» ανέφερε στη ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην λειτουργία των σχολείων την τελευταία χρονιά που καταργήθηκε στην Ίμβρο η μειονοτική εκπαίδευση, το σχολικό έτος 1963-64, όταν φοιτούσαν 693 μαθητές. «Τώρα ξεκινούμε με λίγους μαθητές, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα ο αριθμός θα αυξηθεί. Είναι συγκλονιστικό ότι οι Ίμβριοι πριν 50 χρόνια έφευγαν για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα, ενώ σήμερα επιστρέψουν για να τα γράψουν στα δικά μας σχολεία, στους Αγίους Θεοδώρους και τα Αγρίδια» τόνισε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ανέφερε: «Οι γεννημένοι και γαλουχημένοι δίπλα στο κύμα του Αιγαίου Ίμβριου αφήνουν τώρα τις μεγαλουπόλεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και γυρίζουν στη ζεστή αγκαλιά του νησιού μας φέρνοντας μαζί τους και τα παιδιά τους για να μάθουν εδώ γράμματα και πάλι στη μητρική μας γλώσσα».

www.era-aegean.gr

 

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε το 1ο Διεθνές Συνέδριο στις Συνδυασμένες Μεταφορές στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΕπί ποδός πολέμου μειονοτικές οργανώσεις στη Θράκη