zoi 1Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο κατά την επίσκεψη του στη Σαμοθράκη. Στη διάρκεια του γεύματος , που παρέθεσαν προς τιμή του οι τοπικές αρχές , ο Μακαριότατος έγινε κοινωνός του υπέροχου παραδοσιακού τραγουδιού,   «Σαμοθράκης βήμα», που έγραψε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και  Σαμοθράκης κ. Άνθιμος  και συνέθεσε η  κορυφαία Ελληνίδα  ακορντεονίστα και συνθέτις Ζωή Τηγανούρια.

Το τραγούδι, που αποτελεί ύμνο για το ακριτικό νησί, έπαιξε η  ίδια η Ζωή Τηγανούρια με το ακορντεόν της,   με συνοδεία ορχήστρας,  που την αποτελούσαν  ο Παντελής Μαυραγιάννης  στο βιολί, ο Στέλιος Γενεράλης στα κρουστά και η ταλαντούχα ανερχόμενη  Πελαγία Μυλωνά στο τραγούδι.

 

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους συντελεστές για το τραγούδι, που μελοποίησε  η Ζωή Τηγανούρια,  μέσα από την  ψυχή της  για την ιδιαίτερη πατρίδα της .

Πρόκειται για ένα τραγούδι με αγάπη για τη Σαμοθράκη που περιγράφει ποιητικά την κάθε γωνιά της, την ιστορία αιώνων της, το αποτύπωμα κάθε ψυχής που σημάδεψε και σημαδεύτηκε από τον τόπο αυτόν.zoi 2

«Κάθε φορά που παίζω αυτό το τραγούδι, πάλλομαι από συναισθήματα πρωτόγνωρα. Ιδιαίτερα τώρα που το παρουσίασα στον Μακαριότατο η συγκίνηση μου ήταν μεγάλη. Αισθανόμουν σαν  να ακουμπούσε στο ακορντεόν μου ολόκληρο το νησί. Νοιώθω τέτοια κατάνυξη, γαληνεύει η ψυχή μου.», είπε μιλώντας στην «Αrt Press», η διάσημη σολίστ του ακορντεόν, συνθέτις και performer Ζωή Τηγανούρια.

 

Στη συνέχεια χόρεψε η χορευτική ομάδα του Λακκώματος με τις παραδοσιακές στολές της και ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί της Σαμοθράκης με τον εξαιρετικό λαϊκό οργανοπαίχτη, Δημήτρη Τηγανούρια, πατέρα της Ζωής, να παίζει βιολί.

 

tiganouria 019

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο  Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ Άνθιμος,ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας,   ο Μητροπολίτης  Καλαμαριάς και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Πατέρας Συμεών Βολιώτης.

 

 

ΠΗΓΗ artpress.sundaybloody.com

Προηγούμενο άρθροΗ διάλυση της οικογένειας στη Δύση. (από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο, Δρ. Νομικής, Δικηγόρο)
Επόμενο άρθροΜε λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Παΐσιου του Αγιορείτη στην Αλεξανδρούπολη