ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΙΟΥ;

Το ΔΣ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αποφάσισε (λόγω ακαταλληλότητας για υγειονομική χρήση) να παραχωρήσει το Παλιό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό προκάλεσε σειρά συζητήσεων , συσκέψεων , επαφών , ερωτημάτων που έφτασαν και σε πρωθυπουργικό επίπεδο. Η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή αυτή την απόφαση αναδεικνύει όχι μόνο τις ευθύνες της εγκατάλειψης του χώρου αλλά και τις προθέσεις όσων υπόσχονται την «αξιοποίησή »του.

Χρόνια τώρα μετά τη μεταφορά (2003) στο νέο νοσοκομείο το παλιό κτήριο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, όπως συμβαίνει με κάθε δημόσια υποδομή , για να απαξιωθεί ώστε κάποια στιγμή να δοθεί όσο όσο στους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες. Γνωστή από δεκαετίες τακτική που ακολούθησαν οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και οι τοπικοί τους παράγοντες σε βάρος πάντα των λαϊκών αναγκών.

Η απόφαση για παραχώρηση του κτηρίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ένα βήμα για να λιγοστέψουν οι «μνηστήρες» – διεκδικητές και να γίνει ευκολότερη η διαδικασία παραχώρησης σε κάποιον ιδιώτη ή στο ΤΑΙΠΕΔ. Να μην ξεχνάμε πως πρόκειται για οικόπεδο – φιλέτο στο κέντρο της πόλης 48 στρεμμάτων και του κτηρίου εμβαδού 17.000τετρ. μέτρα.

Το κτήριο του παλιού νοσοκομείου μπορεί με τις ανάλογες επισκευές να στεγάσει πρώτα πρώτα μια μονάδα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή. Εκεί μπορεί να στεγαστεί το ΕΚΑΒ, τομείς του ΙΚΑ αλλά και πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες ( περιφέρειας, αστυνομίας κλπ). Στις προτάσεις αυτές γενικά οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν. Το ζήτημα είναι με ποια διαδικασία και σε όφελος ποιανού θα γίνει η περιβόητη αξιοποίηση του χώρου.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στην «αξιοποίηση» μέσω ΤΑΙΠΕΔ ή μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) που προτείνουν τοπικοί και κυβερνητικοί παράγοντες. Και στις δύο περιπτώσεις ο μόνος κερδισμένος θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο και χαμένος ο λαός της περιοχής που θα πληρώνει για να έχει υποδομές και υπηρεσίες που ήδη τις πληρώνει βαριά από τη φορολαίλαπα διαρκείας ακόμη και πριν την έναρξη της κρίσης.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους» είναι στην ίδια γραμμή της πολιτικής που για χρόνια ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι στη γραμμή εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που διαρκώς αναζητεί χώρους, δράσεις, επενδύσεις για να εξασφαλίσει μεγαλύτερα κέρδη. Είναι μια πολιτική που δοκιμάζεται στην καθημερινότητα της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού από τη μια μεριά και της προώθησης επενδύσεων κερδοφόρων για το κεφάλαιο. Η «δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους» είναι ιδεολόγημα αυταπάτης και υποταγής .

Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι κάτι θα κερδίσει από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Να διεκδικήσει ο χώρος του παλιού νοσοκομείου να επισκευαστεί με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποδοθεί για χρήση στο λαό χωρίς να πληρώνει κανένα ενοίκιο, τέλος ή μίσθωση σε οποιονδήποτε ιδιώτη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΓΕΝΑΡΗΣ 2017

Προηγούμενο άρθροΣυνέχιση της διακοπής των μαθημάτων ΜΟΝΟ στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δημοτικής Ενότητας Φερών – Ανοιχτά στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΤο ελλιπές τηλεοπτικό σήμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης έφτασε στην Βουλή…