Στις 29-11-2015, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό τους με κύρια θέματα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε και τις μεταναστευτικές ροές.

Η επίσημη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε περιλαμβάνει έντεκα σημεία. Τα σημεία 6 και 7 αναφέρονται στο μεταναστευτικό και μεταφέρονται αυτολεξεί προς άρση παρεξηγήσεων :

(6) Η ΕΕ θα παράσχει άμεση και διαρκή ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία. Θα διευρύνει επίσης σημαντικά τη συνολική χρηματοοικονομική στήριξή της. Η Επιτροπή συνέστησε ένα Μέσο σχετικά με τους πρόσφυγες για την Τουρκία, με σκοπό τον συντονισμό και τον εξορθολογισμό των δράσεων που χρηματοδοτούνται για την παροχή αποτελεσματικής και συμπληρωματικής στήριξης στους Σύρους υπό προσωρινή προστασία και στις κοινότητες που τους υποδέχονται στην Τουρκία. Η ΕΕ δεσμεύεται να χορηγήσει αρχικό ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ πρόσθετων πόρων. Η ανάγκη για τη χρηματοδότηση αυτή καθώς και ο χαρακτήρας της θα επανεξεταστούν με βάση τις εξελίξεις. Δεδομένου ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και έχει δαπανήσει 8 δισ. δολάρια ΗΠΑ, η ΕΕ τόνισε τη σημασία της κατανομής των βαρών εντός του πλαισίου της συνεργασίας Τουρκίας-ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η συμβολή των υπαρχόντων μηχανισμών και προγραμμάτων επανεγκατάστασης των κρατών μελών και της ΕΕ.

(7)   Η Τουρκία και η ΕΕ αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το κοινό σχέδιο δράσης, το οποίο είχε συμφωνηθεί έως τώρα «ad δημοψήφισμα», στις 15 Οκτωβρίου 2015, για να ενισχυθεί η συνεργασία τους για τη στήριξη των Σύρων υπό προσωρινή προστασία και τη διαχείριση της μετανάστευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκλήθηκε από την κατάσταση στη Συρία. Πρέπει να επιτευχθούν αποτελέσματα, ιδίως ανακόπτοντας τη ροή των παράνομων μεταναστών. Η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν να εφαρμόσουν το κοινό πρόγραμμα δράσης το οποίο θα επιβάλει την τάξη στις μεταναστευτικές ροές και θα συμβάλει στην αναχαίτιση της παράτυπης μετανάστευσης. Συνεπεία των ανωτέρω, οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση ισχύ, θα ενισχύσουν την ενεργό συνεργασία τους ως προς τους μετανάστες που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, προλαμβάνοντας τη μετακίνηση προς την Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ισχυουσών διμερών διατάξεων επανεισδοχής και μεριμνώντας για την ταχεία επιστροφή των μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας στις χώρες καταγωγής τους. Ομοίως, επικρότησαν την πρόθεση της Τουρκίας να θεσπίσει ταχέως μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των Σύρων υπό προσωρινή προστασία. Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την κοινή δέσμευσή τους να αναλάβουν αποφασιστική και ταχεία δράση για την ενίσχυση της καταπολέμησης των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων

 

Ποιες όμως είναι οι κατά καιρούς Συμφωνίες της Ελλάδας ως χώρας μέλους της Ε.Ε, της Ε.Ε και της Τουρκίας για την επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας ;

 

«Συμφωνίες» και «Πρωτόκολλα» Ελλάδας και Τουρκίας, για την επανεισδοχή μεταναστών, υπάρχουν από το 2000. Έχουν και υπογραφές: Γ.Α ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ως Υπουργός Εξωτερικών για την Ελλάδα και ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ, ως Υπουργός Εξωτερικών, για την Τουρκία.

Πιο αναλυτικά:

   20 Ιανουαρίου 2000, στην Άγκυρα, Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν «Συμφωνία» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης.

   25 Ιουνίου 2001, η «Συμφωνία» επικυρώθηκε με το Νόμο 2926 /2001 και τέθηκε σε ισχύ από 27- 6 – 2001.

   8 Νοεμβρίου 2001, στην Αθήνα, σε εφαρμογή του άρθρου 8 της «Συμφωνίας» που αφορούσε ειδικά την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης υπεγράφη «Ειδικό Πρωτόκολλο συνεργασίας» μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, Ελλάδας και Τουρκίας.

   10 Ιουλίου 2002, το «Ειδικό Πρωτόκολλο συνεργασίας» επικυρώθηκε με το Νόμο 3030 /2002 και τέθηκε σε ισχύ από 15 -7-2002.

   14 Μαΐου 2010, στο πλαίσιο της επίσκεψης Τουρκικής αντιπροσωπείας, στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο (τότε) Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνάντησε τον Τούρκο ομόλογο του κ. Beşir Atalay και υπέγραψαν «Διμερή Συμφωνία» για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών και οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης.

   16 Δεκεμβρίου 2013, υπεγράφη στην Άγκυρα Συμφωνία Ε.Ε και Τουρκίας από τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ, για την επαναπροώθηση όσων μεταναστών εισέρχονται παράνομα σε ευρωπαϊκή χώρα μέσω Τουρκίας.

 

 

Κανένα από αυτά τα Πρωτόκολλα και τις Συμφωνίες επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, από την πλευρά της Τουρκίας δεν εφαρμόστηκε.

 

Η ιστορία, μας δυσκολεύει να πιστέψουμε ότι η νέα Συμφωνία της Τουρκίας με την Ε.Ε, για τους παράνομους μετανάστες, θα εφαρμοστεί.

Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τους πανηγυρισμούς και τις εκδηλώσεις χαράς για την «ιστορικότητα» του Συμβουλίου Κορυφής και ας απαιτήσουν από τους εταίρους μας και τη γείτονα Τουρκία «οι συμφωνίες να τηρούνται», όπως λέει η λατινική φράση «Pacta sunt servanda» η οποία αποτελεί αξίωμα στις διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες, και την οποία κατά κόρον μας θυμίζουν οι Δανειστές μας.

 

 

 

 

 

                                           Αλεξανδρούπολη     Δεκέμβριος 2015

 

                                           ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

                                                   Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

 

Προηγούμενο άρθροΕλλάδα – Τουρκία: Ασύμμετρες συγκρίσεις [Του Δ.Μακροδημοπουλου]
Επόμενο άρθροΚ. Νικολάου: «Πολύ καλό το κλίμα στην ομάδα, χαρούμενη που είμαι στη Νίκη»