Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής έθεσε τη 16η Φεβρουαρίου 2017 έως και την 28η Φεβρουαρίου 2017 σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις».
Με το άρθρο 58 του υπό διαβούλευση άνω νομοσχεδίου μεταρρυθμίζεται το σύστημα εισαγωγής και εκπαίδευσης στελεχών σε παραγωγικές σχολές ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ήτοι: 1) Δοκίμων σημαιοφόρων, 2) Δοκίμων υπαξιωματικών Λ.Σ , 3) Δοκίμων λιμενοφυλάκων, ρυθμιζόμενο από το 2017 -2018 με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Είναι ΔΙΚΑΙΟ, ΕΘΝΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ & ΩΦΕΛΙΜΟ μία εκ των τριών άνω σχολών, όποια θα κριθεί από τα αρμόδια όργανα (ώστε να συνάδει με την πόλη της Αλεξανδρούπολης, την ύπαρξη συνόρων και της εν γένει θαλάσσιας περιοχής) ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.

Το δίκαιο του αιτήματος προκύπτει από το ιστορικό της υπό ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας, εξαγγελθείσα προ 1 περίπου έτους με το εξής ιστορικό:
Έτος 2000
Α) Εξαγγελία ίδρυσης της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.

Β)Νομοθετική ρύθμιση αρθ. 6 Ν. 2935/2001 «περί προσωπικού
Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις ( ΦΕΚ 162 Α /19-07-2001».

Γ) Κύρωση κώδικα προσωπικού Λιμενικού Σώματος ( ΦΕΚ 311 Α/10-
02- 2002).
Δ) Επίσημη εξαγγελία από τον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στην
Αλεξανδρούπολη στις 28-10-2002 ίδρυση της Ακαδημίας Λιμενικού
Σώματος.

Ε) Παραχώρηση κατά κυριότητα έκτασης 148.010 τ.μ στην Νέα Χιλή
Αλεξανδρούπολης για την ανέγερση κτιριακών, (προς το υπουργείο
Εμπορικής Ναυτιλίας ) ΦΕΚ 68 Α /08-04-2002, πράξη 15 /03-04-
2002 υπουργικού συμβουλίου.

ΣΤ) Παρουσίαση στις 29-10-2002 των σχεδίων της Λιμενικής Ακαδημίας
στους Υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομικών.

Ζ) Κοινή υπουργική απόφαση Υπουργού Οικονομίας – Εμπορικής
Ναυτιλίας ( ΦΕΚ 1439 Β / 15-11-2002) περί ανάθεσης στην Κ.Ε.Δ
του έργου ανέγερσης της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στην
Αλεξανδρούπολη.

Στις 18-07-2003 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ Κ.Ε.Δ. και της Σύμπραξης των Εταιρειών BAYERISCHE HYPO-UND VEREINSBANK AG-ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ και LAMPERT SMITHHAMPTON HELLAS A.E. για την παροχή Υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου συμβάσεων Παραχώρησης και Χρηματοδότησης έργων Προγράμματος Στέγασης του Δημοσίου
Κινήθηκε η διαδικασία έγκρισης Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου (Τ.Ρ.Σ.) και ανατέθηκε από την Κ.Ε.Δ. σε ιδιώτες μελετητές η σύνταξη της μελέτης Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, η οποία υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αφού προηγήθηκε η υπ’ αριθμ. 497/2003 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, η οποία γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης.
Στις 20-02-2004 υπογράφηκε μεταξύ Υ.Ε.Ν. και Κ.Ε.Δ. Συμφωνία -Πλαίσιο Συνεργασίας για το έργο.

Η) Το θέμα παγώνει λόγω των βουλευτικών εκλογών στις 07-03-2004
και επανέρχεται με επαναβεβαίωση του τότε υπουργού Ναυτιλίας ότι
η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί
δέσμευση της κυβέρνησης.
Βάσει των ανωτέρω καθίσταται επιβεβλημένη η ίδρυση μίας εκ των
τριών σχολών, συνεπικουρουμένου προς τούτο και από τους κάτωθι
λόγους:

Α. Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στα σύνορα, όπου είναι αναπτυγμένος ο Στρατός Ξηράς, ο οποίος θα συνδυάσει θαυμάσια τις δυνάμεις του με την ύπαρξη Λιμενικής σχολής, στα σύνορα της Θράκης.
Β. Διαθέτει λιμάνι, του οποίου, οι προδιαγραφές ανάπτυξης στη Γεωπολιτική θέση που βρίσκεται, υπόσχονται παραγωγή εθνικού πλούτου μαζί με τη δημιουργία κόμβου αγωγών φυσικού αερίου.
Γ. Τα θαλάσσια σύνορα μας έχουν ανάγκη καλύτερης προστασίας, γεγονός που εγγυάται η ύπαρξη Λιμενικής Σχολής.
Δ. Η πολιτική ηθική επιβάλλει, μετά από 15 χρόνια υποσχέσεων, την ίδρυση της Λιμενικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη.
Ε. Η παραδοχή της ανάγκης ανασυγκρότησης της οικονομίας του Έβρου και το γεγονός ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στη Θράκη, πρέπει επιτέλους να λάβει σάρκα και οστά.

Κατόπιν όλων αυτών στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας είναι απόλυτα ενδεδειγμένη η δημιουργία μιας εκ των τριών σχολών στην Αλεξανδρούπολη, εδραζούσης της αναγκαιότητας, στην ηθική των πραγμάτων (από το 2000 εξαγγελμένη από τις τότε κυβερνήσεις).
Στην πραγματική διάσταση (υφίσταται χώρος που μεταβιβάστηκε για το σκοπό αυτό κατά κυριότητα στο αρμόδιο υπουργείο), ωφέλιμο εθνικά με δεδομένη την θέση της Αλεξανδρούπολης στα σύνορα με την Τουρκία (από θαλάσσης και ξηράς).
Όμως επιβάλλεται και από την ύπαρξη του εθνικής σημασίας λιμανιού μας που συνάδει στην ίδρυση σχολής Λ.Σ.- ΕΛΑΚΤ .
Για την αναγκαιότητα της άνω ίδρυσης συμφωνούν όλοι οι φορείς της Θράκης, υφισταμένων ομόφωνων αποφάσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.
Τέλος η ίδρυση αυτή θα τονώσει το πατριωτικό αίσθημα όλων των Θρακιωτών εδώ στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, για το οποίο κύρια και υπόχρεη είναι η κυβέρνηση μας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ

Προηγούμενο άρθροΠαύλος Α. Μιχαηλίδης: “Χάθηκαν τα χρήματα για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στο Δήμο Αλεξανδρούπολης”
Επόμενο άρθροΝίκος Μούχλιας: «Στον Έβρο Σουφλίου δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μεγάλη βάση στις ακαδημίες μας»