Πώς θα καλυφθούν τα κενά της Λαϊκής Ενότητας

Γρίφος παραμένουν τα ονόματα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να βρουν λύση.  Τα προβλήματα για την κάλυψη των κενών κυρίως σε εκλόγιμες θέσεις είναι πολύ περισσότερα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να στελεχώσει τα ψηφοδέλτιά του αναπληρώνοντας μέχρι και 50 θέσεις που έχουν μείνει ορφανές από την αποχώρηση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας, τηρώντας τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες με την παρέμβαση των «53» αλλά και με στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους για την επίτευξη της ισχυρής λαϊκής εντολής που ζητά.

Οι υποψήφιοι, που «δεν έχουν και το σταριλίκι» για το οποίο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Νίκος Βούτσης, είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, αλλά και ιστορικά στελέχη της αριστεράς που όλο το προηγούμενο διάστημα σε δεύτερο πλάνο στηρίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Έτσι, ο Γιώργος Κατρούγκαλος όλα δείχνουν πως θα είναι υποψήφιος στην Β’ αφού εκεί θα δημιουργηθούν πάνω από έξι κενά, λόγω των αποχωρήσεων της Λαϊκής Ενότητας.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να είναι σε εκλόγιμη θέση είτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είτε στην Α’ Αθήνας μετά την αποχώρηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναμένεται να είναι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να μετακινηθεί στη Β’ Αθήνας από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας και ο Χρήστος Σπίρτζης περιμένει την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για το αν θα είναι στην Α’ ή Β’ Αθήνας ή στην περιφέρεια Αττικής.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι υποψήφιοι ο Δημήτρης Μάρδας και ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Σε εκλόγιμες θέσεις αλλά σε άλλες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να είναι υποψήφιοι οι Αριστείδης Μπαλτάς και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο Γιάννης Θεωνάς και ο Λαοκράτης Βάσσης αναμένεται να είναι στα ψηφοδέλτια της Β’ Αθήνας. Σε καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Πανούσης και ο Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ ο Δημήτρης Τσουκαλάς αναμένεται να είναι υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση. Στην Α’ Πειραιά θα είναι υποψήφιος ο Θοδωρής Δρίτσας.

Στα ψηφοδέλτια θα μετέχει και ο Νίκος Τόσκας.

Οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων, επομένως και ο ξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, μένουν εκτός λίστας με απόφαση του κόμματος αλλά και τυπικά πλέον καθώς έχει λήξει η προθεσμία που θα έπρεπε να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μετά την απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να κατέβει η Αγίου Κωνσταντίνου μαζί με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, προανήγγειλε την αποχώρησή του από το κόμμα, παίρνοντας μαζί του μεγάλο μέρος της ΔΗΜΑΡ για να στηρίξει την Κουμουνδούρου.

Όπως όλα δείχνουν, η Μαρία Γιαννακάκη, προερχόμενη επίσης από τη ΔΗΜΑΡ αναμένεται να είναι υποψήφια στη Β’ Πειραιά.

Νέα Δημοκρατία

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της ΝΔ, στο κενό έπεσε η πρόταση που δέχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευ. Μεϊμαράκης, ώστε να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο συνταγματολόγος, Νίκος Αλιβιζάτος και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ως αντιπροσωπευτικό του ευρωπαϊκού μετώπου του “ναι”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές των ψηφοδελτίων. Πάντως πηγές αναφέρουν πως η Άντζελα Γκερέκου έχει ζητήσει να μετακινηθεί από την Κέρκυρα στην Β΄ Αθήνας, όπου θα είναι υποψήφιος και ο πρόεδρος του κόμματος μαζί με την περιφέρεια Ηρακλείου.

Ωστόσο εάν όντως κρατήσει την υποψηφιότητα της κρητικής περιφέρειας ο Ευ. Μεϊμαράκης, τότε δυσχεραίνει η ένταξη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τον πρώην βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστα Δαμαβολίτη. Η Νέα Δημοκρατία στρέφει το ενδιαφέρον της για προσέλκυση ψήφων στις αγροτικές περιοχές και για αυτό τον λόγο ο πρόεδρος της μιλώντας σήμερα σε αγρότες στο Μεσολόγγι ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται το κόμμα του να ψηφίσει φορολογικά μέτρα που τους αφορούν και θα αναζητήσει ισοδύναμα.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης που εκλεγόταν με την ΝΔ στην Ηλεία συζήτησε το ενδεχόμενο ένταξής του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ωστόσο και ο ίδιος φαίνεται πλέον ότι έχει αποφασίσει να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.Υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β Αθήνας θα είναι και ο Αργύρης Ντινόπουλος.

http://www.sofokleousin.gr

Προηγούμενο άρθροΣαμοθράκη: 1η Γιορτή των Νερών
Επόμενο άρθροΔεν θα κατέβει στις εκλογές το ΚΙΔΗΣΟ