ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2016
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ &
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ
Σταδίου 27 & Δραγατσανίου 2, 10183
Πληροφορίες: 213.1364944, 213.1364946
ΦΑΞ:213.1364418
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαψεύδει κατηγορηματικά σειρά δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με ενοικίαση κατοικιών για πρόσφυγες, στον Έβρο και εν γένει στη Θράκη. Η συγκεκριμένη φήμη που έλαβε τη μορφή πληροφορίας και στη συνέχεια δημοσιευμάτων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η περιοχή του Έβρου και της Θράκης έχει εξαιρεθεί ρητά από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, δια της εκπροσώπου της κ. Καλλιόπης Στεφανάκη, επισημαίνει τα εξής:

«Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2015, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέλαβε να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία 20,000 επιπλέον θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα έχει στόχο: (α) να παράσχει στέγη και βασικές συνθήκες υποδοχής σε αιτούντες άσυλο που είναι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ, και (β) να συμβάλει στην αύξηση της δυναμικότητας της Ελλάδας να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο για όσο χρόνο εξετάζεται η αίτησή τους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω ενοικίασης διαμερισμάτων, διαμονής σε ξενοδοχεία με κουπόνια, ενοικίασης ξενοδοχείων και με ανάδοχες οικογένειες. Δεν υλοποιείται με επιδότηση ενοικίου.

Η προσωρινή διαμονή παρέχεται κυρίως στην έδρα των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου όπου ο αιτών άσυλο μπορεί να καταγράψει την αίτηση ασύλου. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες σε υποδοχή ανά περιοχή και αναπτύσσεται κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Κουπόνια για διαμονή σε ξενοδοχεία παρέχονται εκεί όπου η διαμονή είναι ολιγοήμερη.

Ειδικά στην περιοχή του Έβρου υπάρχουν πολύ μικροί αριθμοί αφίξεων και αιτούντων άσυλο. Σήμερα στην περιοχή δεν υπάρχει καμία αναζήτηση διαμερισμάτων. 15 περίπου αιτούντες άσυλο – όλοι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση – διέμειναν σε ξενοδοχείο στην περιοχή για δυο-τρεις ημέρες πριν μεταφερθούν στην Αθήνα για να πραγματοποιηθεί η αναχώρησή τους για τη χώρα της μετεγκατάστασης».

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει ότι η κυβερνητική πολιτική δεν προβλέπει καμία μετεγκατάσταση προσωρινή ή μόνιμη στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Προηγούμενο άρθροΝικήτας Κακλαμάνης: Ανησυχώ βαθύτατα για το Αιγαίο και τη Θράκη
Επόμενο άρθροΣτους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας ο Εθνικός, 3-2 την Ορεστιάδα (photos)