Ο Άγγελος Συρίγος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές,  τα ελληνοτουρκικά, τις εκλόγες και την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα.

«Η αποχώρηση του Κ. Καραμανλή δεν επηρεάζει εκλογικά τη ΝΔ»

«Επειδή ακούγονται πολλά και επειδή άκουσα τη φράση “ο Καραμανλής στηρίζει τη ΝΔ”. Ο Καραμανλής είναι η Νέα Δημοκρατία, μου φαίνεται λίγο περίεργη η φράση αυτή. Θεωρώ ότι στη φάση αυτή ο πρώην πρωθυπουργός αποχωρεί ενώ η ΝΔ πηγαίνει πολύ καλά προς τις εκλογές. Εάν η ΝΔ ήταν σε εκλογική κάθοδο, και έφευγε από τη ΝΔ, τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί “χτύπημα”. Τώρα που η Νέα Δημοκρατία πηγαίνει προς τα πάνω, και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πλησιάζει προς το πολυπόθητο 38%, η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, η αποχώρησή του σε αυτή τη φάση δεν είναι “χτύπημα”. Πάντα θα δημιουργείτο θέμα όποτε και να αποχωρούσε, αλλά ο Καραμανλής είναι η ΝΔ, τι να λέμε τώρα», ανέφερε αρχικά.

Για τα ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως, «το μήνυμα που πέρασε ο Μπλίνκεν προς την Τουρκία, ήταν ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την Ουκρανία, από εσάς θέλω να κλείσετε το θέμα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θέλω και ηρεμία στα ελληνοτουρκικά”, ήταν σαφές αυτό. Αλλά ούτως ή άλλως ηρεμία στα ελληνοτουρκικά θα υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα, διότι ο κύριος όγκος του τουρκικού στρατού βρίσκεται στις σεισμόπληκτες περιοχές. Έχουν ήδη μεταφερθεί 50 τάγματα Ειδικών Δυνάμεων στις σεισμόπληκτες περιοχές, έχουν φύγει όλα τα βαριά τεθωρακισμένα του Μηχανικού, αυτά που γεφυρώνουν ποτάμια, που απο9μακρύνουν μεγάλους όγκους, από τον Έβρο και έχουν μεταφερθεί στις πληγείσες περιοχές».

«Μόνο μία πολύ οργανωμένη ομάδα του κράτους, όπως είναι ο στρατός μπορεί να συντονίσει τη βοήθεια. Μιλάμε για 345.000 κατεστραμμένα διαμερίσματα, περισσότερο από 1,5 εκ. πληθυσμός άστεγος. Η πιθανότητα για ασθένειες είναι εξαιρετικά μεγάλη, πρέπει να συντονιστεί και η διεθνής βοήθεια. Ο στρατός λοιπόν είναι εκεί. Αυτό είναι ένα τακτικό θέμα, στρατηγικά η Τουρκία δεν αλλάζει. Δεν φεύγει από το τραπέζι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν φεύγουν οι επιστολές Εμιρλίογλου στις οποίες αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στα Δωδεκάνησα. Δεν φεύγει η απειλή πολέμου, αλλά θα είναι εν υπνώσει το επόμενο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος.

Για τις εκλογές στην Τουρκία

Αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία, σημείωσε πως, «ο Ερντογάν έχει το 20% του εκλογικού σώματός του, στους δρόμους. Αντικειμενικά είναι δύσκολο να κάνεις εκλογές, όταν το 20% του εκλογικού σώματός σου είναι στις «τέντες». Είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει να κάνει εκλογές στις 14 Μάιου. Από την άλλη υπάρχει και η άλλη άποψή ότι είναι τέτοια η έκταση της καταστροφής, δεν θα μπορέσει να την ελέγξει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και αυτό θα φανεί στην κάλπη όποτε γίνει. Ο Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένος να χάσει στις εκλογές. Θα τα ζυγίσει όλα προσεκτικά αλλά το γεγονός ότι τόσος κόσμος είναι στους δρόμους επιβαρύνει την κατάσταση».

Για την επίσκεψη Μπλίνκεν

Ο Άγγελος Συρίγος τοποθετήθηκε σχετικά με την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα.

«Επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Από το 1946 και μετά που αρχίζουμε τι αμυντικές σχέσεις με την Αμερική , θεωρώ ότι είναι η μοναδική περίοδος που παύουν να μας βλέπουν παραπληρωματικά προς την Τουρκία. Όταν μπήκαμε το 1952 στο ΝΑΤΟ, μπήκαμε μαζί με την Τουρκία. Μας έβλεπαν μαζί αλλά εμείς ήμασταν ο ελάσσων εταίρος. Τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να μας βλέπουν παραπληρωματικά προς την Τουρκία αλλά μας βλέπουν ως κάτι με αυτόνομη στρατηγική σημασία. Σε αυτό έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αυτό που συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη είναι κάτι που γεωστρατηγικά αλλάζει τα δεδομένα, σε βάθος πολλών αιώνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για πρώτη φορά υπάρχει μία εναλλακτική οδός προς τα στενά, πιο αξιόπιστη και πιο γρήγορη», τόνισε κλείνοντας.

ΠΗΓΗ www.powergame.gr

Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή της ΠΕΔ ΑΜΘ στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Η εδαφική διασυνοριακή συνεργασία στη Ν.Α Ευρώπη, η θεσμική κατοχύρωση και ο ρόλος των οικονομικών κινήτρων»
Επόμενο άρθροΜπομπ Μενέντεζ: Κρίσιμος ο ρόλο της Αλεξανδρούπολης – Λειτουργεί «ως σημαντικός αμυντικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μετατρέπεται, επίσης, σε ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου»