Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Άδωνις – Υπουργός Υγείας: “I rest my case” (γράφει ο Χάρης Στάμος)

Άδωνις – Υπουργός Υγείας: “I rest my case” (γράφει ο Χάρης Στάμος)

Ως γιατρός του ΕΣΥ επι δεκαετίες, ως εξειδικευμένος επιστήμονας, ως νοήμων, όπως θεωρώ ότι είμαι, δηλώνω ότι τα ΑΛΜΑΤΑ ΛΟΓΙΚΗΣ του Σπύρου-Άδωνη Γεωργιάδη (έτσι υπογράφει τους φετφάδες που βγάζει ο υπουργός “υγείας”) οδηγούν σε σχιζοφρενικές πρακτικές από την μεριά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Επι πέντε συναπτά έτη, κυβερνάει τη χώρα η κυβέρνηση της οποίας εξέχον μέλος ώς υπουργός είναι ο Σπύρος Άδωνης Γεωργιάδης (ο οποίος τυγχάνει και αντιπρόεδρος της ΝΔ, του κόμματος που πριν από δεκαπέντε χρόνια χαρακτήριζε κόμμα ΚΛΕΦΤΩΝ και πριν από δώδεκα έτη χαρακτήριζε “ναρκομανή και ανόητο” όποιον μιλούσε για μετακίνηση του απο το ΛΑΟΣ στην ΝΔ, μετακίνηση που συνέβη ΕΝΑ ΜΗΝΑ μετά).

Επι πέντε συναπτά έτη λοιπόν αυτή η κυβέρνηση ΡΗΜΑΞΕ το ΕΣΥ και κατάντησε τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές.

Και έρχεται τώρα ο καταστροφέας υπουργός του Εθνικού Συστήματος Υγείας να μας πεί ότι είναι, λίγο πολύ, χρέος του να ΕΚΒΙΑΖΕΙ τους ιδιώτες συναδέλφους άν δεν κάνουν δύο εφημερίες στα πολύπαθα νοσοκομεία της περιφέρειας. Μας λέει κατάμουτρα (μας φτύνει δηλαδή) ο πολιτευτής υπουργός – βιβλιοπώλης ότι ο γιατρός που κατέβαλε απαράμιλλο κόπο για να εισαχθεί με Πανελλαδικές εξετάσεις σε ιατρική σχολή, που επιπέδωσε την έδρα του, για να πάρει το πτυχίο της ιατρικής, που έφαγε τον ώριμο ηλικιακό του βίο (αντί να χαρεί τη ζωή, να κάνει οικογένεια κ.λ.π.) κάνοντας τον “λαντζέρη” ειδικευόμενο γιατρό στο νοσοκομείο, παράλληλα “βγάζοντας τα ματάκια” του στο διάβασμα (για πολλοστή φορά) για να “πάρει” την ειδικότητα, ότι αυτός ο γιατρός ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ με Δημόσιο Χρήμα και πρεπει να ανταποδώσει στο κράτος το “τζαμπα” των σπουδών του (όταν όλοι γνωρίζουμε στην επικράτεια πόσο υποφέρουν οικονομικά οι γονείς για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και πόσο κοστίζει αυτό) κάνοντας τον ΕΠΙΣΤΡΑΤΟ εφημερεύοντα γιατρό με καταναγκαστική εξάσκηση την ιατρικής σε  επικίνδυνες συνθήκες και όρους.

Ο ημιμαθής Άδωνις Γεωργιάδης έφθασε στο σημείο να επικαλεστεί για τις ελλείψεις γιατρών τον καπιταλισμό και τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης που έχει διατυπώσει ο Άνταμ Σμιθ. Στη συνέχεια αυτο-αναιρέθηκε, παραδεχόμενος ότι άλλες χώρες με ανάλογο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα μπορούν να έχουν νοσοκομεία από τα οποία …δεν λείπουν γιατροί!

Μιλώντας στη Βουλή, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις ελλείψεις γιατρών, αποδέχθηκε μεν ότι οι αμοιβές των γιατρών είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που πραγματικά θα άξιζε να λαμβάνουν .αλλά στην συνέχεια, αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, που δικαιώνουν τις απαιτήσεις των γιατρών για υψηλότερες αμοιβές, ξέχασε τον Άνταμ Σμιθ και επικαλέστηκε άλλο ζήτημα: Την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Όπως είπε σχετικά με το ΣτΕ υπάρχει “από τη μία η αναγνώριση ότι οι μισθοί που λαμβάνουν οι γιατροί στο ΕΣΥ δεν είναι αυτοί που θα θέλαμε και από την άλλη η δημοσιονομική πραγματικότητα, που δεν μας επιτρέπει να πάμε στα σημεία τα οποία θα θέλαμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας”. Επισημαίνοντας μάλιστα πως “ειδικότερα εμείς στην Ελλάδα έχουμε το επιπλέον πρόβλημα να έχουμε μόλις εξέλθει μιας χρεοκοπίας και άρα να έχουμε στην πραγματικότητα μισθούς που ενσωματώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική πραγματικότητα την εποχή που η Ελλάδα ήταν εκτός αγορών στα μνημόνια και οτιδήποτε άλλο”.

Ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ των νοσοκομείων ανάλογα με τις απαιτήσεις δεν πρόκειται να υπάρξει, ούτε συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων, διότι “αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να θέσει ξανά σε κίνδυνο τον ελληνικό λαό. Άρα, όλες οι αποφάσεις μας, θα έχουν ως βασικό κριτήριο τη σύνεση της οικονομικής διαχείρισης. Γι’ αυτό και οι υποσχέσεις μας θα είναι λελογισμένες, μέχρι εκεί που φτάνει η τσέπη μας και ποτέ περισσότερο”. Δηλαδή σε απλά ελληνικά δεν θα δείτε οι γιατροί του ΕΣΥ καλύτερο μισθό (και ας είστε οι τελευταίοι σε μισθούς στην ΕΕ) για να μην χαλάσουμε τον ύπνο του Σταικούρα και του Στουρνάρα.

Ε…αυτός ο παραλογισμός κάποιου που “έτυχε” να κατέχει εξουσιαστική και κανοναρχική θέση πρέπει να λάβει ένα τέλος.

Δηλώνω ώς γιατρός του ΕΣΥ, ο οποίος μοχθεί ψυχικά, σωματικά και νοητικά για την άσκηση του λειτουργήματός του, αμειβόμενος με τον ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ στην Ευρώπη, ότι ΑΥΤΟΣ ο υπουργός-τηλεπανελίστας ΔΕΝ  ΜΕ εκπροσωπεί ως υγειονομικό ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μου καταστρέφει τον εργασιακό και κοινωνικό μου βίο.

Και επειδή δημοκρατία έχουμε (ακόμη) και ως άτομο (ακόμη) έχω το δικαίωμα της κατάθεσης ελεύθερης άποψης (κινδυνεύοντας να επισύρω την μήνη του υπουργού “υγείας”), κάνω έκκληση στην κοινωνία, στους συμπολίτες μου, να αναλογιστούν με περισσή σοβαρότητα, που στην ευχή δίνουν την εύνοια της ψήφου τους, αναγορεύοντας ώς Βοναπάρτες Ναπολέοντες, άτομα που πέρα από το υπερφίαλο εγώ τους δεν έχουν να καταθέσουν τίποτα εποικοδομητικό για την πλειονότητα του λαού, αντιθέτως με τις πρακτικές τους φτωχοποιούν οικονομικά και συναισθηματικά την συντριπτική μερίδα των συμπολιτών μας.

 

Στάμος Χάρης 

Ιατρός Παθολογοανατόμος Διδάκτωρ ΔΠΘ 

Επιμελητής Α του ΕΣΥ   

Γραμματέας της ΕΙΝΟΚΥΘ

Exit mobile version