Τα επιδημιολογικά δεδομένα του Απριλίου είναι βελτιωμένα και επιτρέπουν να διανυθεί με ασφάλεια η πορεία, μέχρι τέλος του μήνα χωρίς να υπάρχει ανησυχία για τυχόν πισωγυρίσματα. «Αγκάθι» στον έλεγχο της επιδημίας αποτελεί ο υψηλός αριθμός των απωλειών. Ο σκληρός δείκτης των θανάτων παραμένει «άκαμπτος» καθώς σε ημερήσια βάση είναι αρκετές δεκάδες. Χθες κατέληξαν 75 ασθενείς, από τους οποίους οι 6 ηλικίας κάτω των 60 χρόνων. Κατά πληροφορίες, έπασχαν από πολύ σοβαρά νοσήματα.

Συνολικά μέσα στον Απρίλιο έχουν χάσει τη ζωή τους στις κλινικές Covid λόγω επιπλοκών 695 ασθενείς. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 70 χρόνων είτε ανεμβολίαστους είτε πλήρως εμβολιασμένους αλλά με υποκείμενα νοσήματα.

Πάντως, οι κινήσεις αναστολής των μέτρων γίνονται με ορόσημο τον προσεχή Σεπτέμβριο. Το επιδημικό ξέσπασμα τότε θεωρείται βέβαιο από τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, κι όλοι έχουν επισημάνει την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας του συστήματος υγείας και γενικώς του πεδίου δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο της επιδημίας, αυτή ξεδιπλώνεται τους θερινούς μήνες χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές, με τα κρούσματα να μην παρασύρουν σε ανοδική πορεία τις εισαγωγές ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν συνολικά περίπου 3.200 ασθενείς, με τους 688 σε Μονάδες εκ των οποίων οι 359 διασωληνωμένοι.

Στο λιγότερο καλό σενάριο ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια νέα, αχαρτογράφητη μετάλλαξη και τις επιπτώσεις της, ή νέες υποπαραλλαγές της κυρίαρχης μετάλλαξης Omicron. Όπως για παράδειγμα τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5, οι οποίες έχουν ήδη εντοπιστεί στη Νότιο Αφρική και προβληματίζουν τους επιστήμονες.

www.protothema.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση με την εταιρεία Gastrade λόγω σταθμού LNG, ζητούν οι αλιείς
Επόμενο άρθροΟ Έβρος ματώνει… (γράφει η Μαρία Ι. Γιαλαμά)