Άμεση η ανταπόκριση του Περιφερειάρχη, κ. Γεώργιου Παυλίδη, στην πρόταση του Δημάρχου Αλεξ/πολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, για αξιοποίηση του κτιριακού συμπλέγματος του Παλιού Νοσοκομείου

Δημοσιεύτηκε στις: at 19 Νοεμβρίου 2015
372 0

Ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γιώργος Παυλίδης  με ευήκοα ώτα ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, για αξιοποίηση του Παλιού νοσοκομείου από κοινού, αποδεικνύοντας ότι όταν οι θεσμικοί συνεργάζονται προκύπτουν αποτελέσματα που υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού.

Με επιστολή του πρότεινε να προχωρήσει η διαδικασία της ανασυγκρότησης του κτιριακού συμπλέγματος μέσω της διαδικασίας των Σ.Δ.Ι.Τ , ενώ ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης την 20η Νοεμβρίου 2015 θα επισκεφθεί στην Αθήνα τον Γενικό Γραμματέα των Σ.Δ.Ι.Τ., κ. Νικόλαο Ματζούφα, ώστε το εγχείρημα των δύο ανδρών να πάρει σάρκα και οστά.

Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερα αυτή την στιγμή η Ελλάδα μας είναι η δυναμική που προκύπτει μέσα από την ένωση δυνάμεων.

H επιστολή του Περιφερειάρχη και την επιστολή του Δημάρχου προς αυτόν:

   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                             ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 06-11-2015

           ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ                                                           ΑΡ.ΠΡΩΤ: 140

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

   Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 306                                      

                 Τ.Κ 68100                                              

ΤΗΛ:2551064100-2551064102                                                    

EMAIL: dimarxos@alexpolis.gr                                   Προς: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚ &ΘΡΑΚΗΣ

 

 

           ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

 

Το κτίριο του Παλιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, άδειο και εγκαταλειμμένο από την ημέρα μετεγκατάστασης των σχολών και τμημάτων του στο νέο Νοσοκομείο, αποτελεί μια ανοιχτή πληγή στην τοπογραφία της πόλης. Η εικόνα της μη αξιοποίησης ενός ιστορικού κομβικού και τεράστιου σε έκταση κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, την ελκυστικότητα και την προοπτική της πόλης.

Το ευρισκόμενο σε διαχρονική διαδικασία κατάρρευσης κτίριο του Π.Ν., αποτελεί ένα αστικό κενό στην τοπολογία της Αλεξανδρούπολης, μία αναξιοποίητη δυνατότητα, η οποία αν τεθεί υπό το πρίσμα ενός σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού και αστικής ανάπλασης μπορεί να μεταμορφωθεί σε τοπικό πόλο ανάπτυξης, αφού έχει προδιαγραφές πολυλειτουγικής διάστασης με ωφέλιμες θετικές διαχύσεις στον ιστό της πόλης (διοικητικές, κοινωνικές, οικονομικές).

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εκπονεί το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Καλλικρατικού πλέον Δήμου (εκτός της Τραϊανούπολης όπου γίνεται ΣΧΟΑΠ) του οποίου στόχος είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη των δυνατοτήτων του Δήμου με την οργάνωση του αστικού και του περιαστικού χώρου, φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, με βασική προϋπόθεση τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συνεπώς, θα γίνει καθορισμός νέων χρήσεων γης, και αναθεώρηση των υπάρχοντων ρυμοτομικών σχεδίων Αλεξανδρούπολης και Φερών.

Η περιοχή όπου βρίσκεται το παλιό Νοσοκομείο στην περιοχή της Καλλιθέας το ΟΤ 551 και τα άδεια κτίρια του κτιρίου θα επανασχεδιαστεί και το ΟΤ 551 θα αποχαρακτηριστεί από «χώρος Νοσοκομείου» σε «κέντρο Διοίκησης» με όλη την υπόλοιπη γειτονιά να προσαρμόζεται σε τοπικό πολεοδομικό ή σε γενική κατοικία προκειμένου οι χρήσεις των διπλανών οικοδομικών τετραγώνων να υποστηρίξουν την λειτουργία ενός τέτοιου πόλου (π.χ. βελτίωση της αμιγούς κατοικίας σε πολεοδομικό κέντρο σε κάποιους βασικούς οδικούς άξονες ή χώρων γενικής κατοικίας στα διπλανά ΟΤ).

Οι προϋποθέσεις που όμως αποτελούν και επιχειρήματα για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι οι παρακάτω:

  • με την υπ’ αριθμ. 2994/15-9-2003 Απόφασή του το Πε. Σ. Υ. Π. Αν. Μακ. & Θράκης δεν σχεδιάζει επέκταση του παλιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στα διπλανά οικοδομικά τετράγωνα 553 και 554
  • Το Υπουργείο Υγείας από το προηγούμενο Γ.Π.Σ δεν επιθυμούσε την παραμονή του νοσοκομείου διότι υπήρχε το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί Νέο Περιφερειακό Νοσοκομείο σε άλλη θέση εκτός πόλης όπως και τελικά έγινε σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 79688/89/11-1-90 έγγραφο
  • Το Διοικητήριο της Αλεξανδρούπολης είχε χωροθετηθεί στην ίδια πολεοδομική ενότητα στο ΟΤ 533 και 533Α από το προηγούμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το 1999 τα οποία απέχουν από τα άδεια κτίρια του παλιού Νοσοκομείου 300 μέτρα. Εκεί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η μεταφορά της Νομαρχίας και ο χώρος παραμένει κενός. Η αξιοποίηση των άδειων κτιρίων του νοσοκομείου θα αποτελούσε μέγιστη εξοικονόμηση δαπανών στέγασης των υπηρεσιών της Περιφέρειας ιδιαίτερα σήμερα από την κατασκευή νέων κτιρίων σε σχέση πάντα με τα μισθώματα που καταβάλλονται σε διάφορα κτίρια της πόλης.
  • Η συγκυρία για την όλη υπόθεση είναι εξαιρετική καθώς παράλληλα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αλεξανδρούπολης εκπονείται και η κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης και η όλη οργάνωση του χώρου γύρω από το ΟΤ 551 θα εξελιχθεί ομαλά και ο σχεδιασμός της περιοχής θα είναι αρμονικός.
  • Το σύνολο των κτιρίων- λυόμενων του παλιού νοσοκομείου είναι 27 + 1 εκκλησάκι και το εμβαδόν που καλύπτουν είναι 5903,02 τμ από τα 13328,22 τμ του συνόλου του ΟΤ 551 και η δόμηση που έχει κατασκευαστεί είναι 15174,89 τμ από τα 19040,91 τμ της μέγιστης δόμησης που έχει την δυνατότητα το ΟΤ.

Δηλαδή στην δόμηση των 15174,89 τμ. που ήδη υπάρχουν, μπορούν να διαμορφωθούν χώροι και αίθουσες που καλύπτουν ανάγκες υπηρεσιών οι οποίες είναι χωροθετημένες στο κέντρο της πόλης και δημιουργούν απίστευτα προβλήματα στην λειτουργία της.

Στο ανακαινισμένο, εκσυγχρονισμένο και αξιοποιημένο κτίριο του Π.Ν.Α μπορούν να μεταφερθούν ενδεικτικά οι κάτωθι υπηρεσίες και δομές:

*Αντιπεριφέρεια Έβρου

*Αστυνομική Διεύθυνση Έβρου

*Δικαστήρια

*Υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Συνεπώς, η αποσυμφόρηση που θα επιτευχθεί από την μετεγκατάσταση αυτών των υπηρεσιών από το κέντρο της πόλης   αλλά και η οικονομική ανάσα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, της Περιφέρειας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης από την ενοικίαση χώρων των δομών που έχουν θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.

Υπολογίζεται ότι οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν και οι συναλλασσόμενοι ημερησίως πολίτες με τις προαναφερθείσες υπηρεσίες ξεπερνούν τις 3.000.

Το οικονομικό όφελος για το δημόσιο από τα καταβαλλόμενα ενοίκια υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ μηνιαίως. Ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα σταματήσουν ημερησίως να διέρχονται από το κέντρο της πόλης ξεπερνούν τα 2.000.

Η προοπτική μεταβίβασης του κτιρίου του ΠΝΑ ενισχύεται και από το γεγονός ότι το κτίριο έχει έναν ιδιοκτήτη, το δημόσιο και επομένως η αξιοποίησή του μπορεί να επιτευχθεί με ταχύτητα και άμεσα θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ

 

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη-ενημέρωση της Δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Δημοτική ενότητα Τραϊανούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Αυγούστου 2017 0
Όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Γιαννης Φαλέκας:  Σήμερα δεχθήκαμε στην Δημοτική ενότητα Τραϊανούπολης…

Καθαρισμός και απολύμανση κάδων στους οικισμούς της Κοινότητας Μάκρης

Δημοσιεύτηκε από: - 8 Ιουλίου 2020 0
Στον αναγκαίο καθαρισμό και απολύμανση κάδων προχώρησε το Συνεργείο της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στους οικισμούς της Κοινότητας Μάκρης,…

Ενημέρωση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελου Λαμπάκη από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ για την ετήσια έκθεση του Συλλόγου για το Οικονομικού Περιβάλλον 2017

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Ιανουαρίου 2018 0
Την ετήσια έκθεση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης για το Οικονομικό Περιβάλλον του έτους 2017 για την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης…

Δείτε τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Σεπτεμβρίου 2015 0
A/A Κόμματα/Συνδυασμοί Περιφερειακές Ενότητες Σύνολο Ποσοστό Δράμας Έβρου Καβάλας Ξάνθης Ροδόπης 1 ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 16.795 26.725 24.691 28.494 23.808…