Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: “Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία στο Αιγαίο, από Τουρκικά αλιευτικά”

Δημοσιεύτηκε στις: at 12:08
434 0

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε την 11η Οκτωβρίου 2021, στο Λουξεμβούργο, στο οποίο ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός, κ. Σπήλιος Λιβανός, ενημέρωσε τους ομολόγους του, σχετικά με την παράνομη, λαθραία και άναρχη (Π.Λ.Α.) αλιεία από τουρκικά αλιευτικά, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στο Αιγαίο.

Η κα Ασημακοπούλου σημειώνει στην ερώτησή της, ότι μία τέτοια δραστηριότητα πλήττει τον τομέα της αλιείας, αλλά και το φυσικό και υδάτινο περιβάλλον στο Αιγαίο. Πρόκειται, μάλιστα, για παραβίαση όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών υδάτων, η οποία προσβάλλει τις αξίες της Ένωσης και κυρίως, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την κυριαρχία των κρατών-μελών.

Επιπλέον, τόνισε πως η Π.Λ.Α. αλιεία δεν αποτελεί μόνο ένα διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα εφαρμογής του Κανονισμού 1005/2008 και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εν γένει.

Κατόπιν αυτών, η κα Ασημακοπούλου ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση της Π.Λ.Α. αλιείας στο Αιγαίο και την εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού, αλλά και πώς θα διασφαλίσει ότι φαινόμενα Π.Λ.Α. αλιείας και τουρκικής παραβατικότητας, δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

Θέμα: «Σχετικά με την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία στο Αιγαίο, από τουρκικά αλιευτικά»

 

 

Στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, στις 11/10/2021, στο Λουξεμβούργο, ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του, για την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (Π.Λ.Α. αλιεία), από τουρκικά αλιευτικά, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στο Αιγαίο.

 

Η δραστηριότητα αυτή, πλήττει τον τομέα της αλιείας, αλλά και το φυσικό και υδάτινο περιβάλλον, στο Αιγαίο. Συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους Ευρωπαίους αλιείς, καθώς υπονομεύει τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων και πλήττει την ενιαία αγορά.Επιπλέον, συνιστά παραβίαση τόσο των ελληνικών όσο και των ευρωπαϊκών υδάτων, γεγονός που προσβάλλει τις αξίες της Ένωσης, τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την κυριαρχία των κρατών-μελών.

Η Π.Λ.Α. αλιεία, επομένως, δεν αποτελεί μόνο ένα διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα εφαρμογής του σχετικού Κανονισμού και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εν γένει.Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση της Π.Λ.Α. αλιείας στο Αιγαίο και την εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού;
  • Πώς θα διασφαλίσει ότι φαινόμενα Π.Λ.Α. αλιείας και τουρκικής παραβατικότητας, δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον;

Σχετικά άρθρα

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θ. Καράογλου θα παραστεί στην επίσημη επίσκεψη της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ξάνθη

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Μαΐου 2020 0
Την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου θα επισκεφθεί την Ξάνθη για να…

Νέο φόρο «κρύβει» το πλαστικό χρήμα

Δημοσιεύτηκε από: - 3 Αυγούστου 2016 0
Του Δημήτρη Χριστούλια Αντιμέτωποι με νέο φόρο θα βρίσκονται πλέον όσοι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμόαποδείξεων τη φετινή φορολογική…

Η Europol στέλνει 200 αξιωματικούς στην Ελλάδα για τον εντοπισμό τζιχαντιστών

Δημοσιεύτηκε από: - 1 Σεπτεμβρίου 2016 0
Ανησυχούμε για αναφορές ότι οι καταυλισμοί γίνονται στόχος προσπαθειών ριζοσπαστικοποίησης μεταναστών, δηλώνει ο επικεφαλής της Συναγερμός έχει σημάνει στις μυστικές…