Έβρος: Την ώρα που η ακρίβεια και οι εξωφρενικές τιμές στη βενζίνη -αλλά και στο σύνολο των αγαθών που έχει ανάγκη ένα νοικοκυριό- έχουν οδηγήσει σε ασφυξία τους πολίτες, η τοπική οικονομία του Έβρου αντιμετωπίζει ακόμα έναν εφιάλτη: Το οικονομικό μαράζωμα λόγω των εξορμήσεων Ελλήνων στην Τουρκία για φθηνότερα καύσιμα και προϊόντα.

Το φαινόμενο της καταναλωτικής «μετανάστευσης»

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του thesstoday.gr, το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο ιδίως τα Σαββατοκύριακα, όπου οι οδηγοί συνδυάζουν και μία μικρή εξόρμηση στη γειτονική χώρα για αγορά και άλλων επίσης φθηνών προϊόντων (ποτά, τρόφιμα, ρούχα κ.ά.). Η καταναλωτική «μετανάστευση» από έλληνες πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, συνδυάζεται με την απόγνωση των καταστηματαρχών, οι οποίοι βλέπουν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.

Από την πόλη της Ορεστιάδας αλλά και από τα γειτονικά χωριά όπως η Βύσσα και τα Ρίζια, ταξιδεύουν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες προς την κοντινή πόλη της Τουρκίας, την Αδριανούπολη, που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα. Πολλοί αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία ακόμη και από την Αλεξανδρούπολη, ενώ εντύπωση προκαλεί πως αρκετοί καταναλωτές βάζουν 5-10 ευρώ βενζίνη για να περάσουν τα σύνορα και να γεμίσουν εκεί το ρεζερβουάρ.

Βενζίνη: 1,20 ευρώ το λίτρο στην Τουρκία

Η τιμής της αμόλυβδης αυτή τη στιγμή στις περιοχές του βόρειου Έβρου κυμαίνεται περίπου 2,30 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο από 1,79 ως 1,96, όταν στην Τουρκία η τιμή της βενζίνης είναι περίπου 1,20 ευρώ το λίτρο.

Λουκέτο στα μισά πρατήρια υγρών καυσίμων του βόρειου Έβρου

Μέσα σε μία δεκαετία έχουν κλείσει παραπάνω από τα μισά πρατήρια υγρών καυσίμων, όπου λειτουργούσαν συνολικά 120. Όπως λέει η κα Καλαϊτζή το 2021 απέμειναν μόνο 42, ενώ τώρα λόγω της ακρίβειας αλλά και την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, παραμένουν ανοιχτά περίπου 30.

«Σίγουρα αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν φταίνε οι πολίτες. Όταν σε γειτονικές χώρες φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους ακόμη και στη μισή τιμή, εμείς δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Δυστυχώς όμως, από την άλλη πλευρά, εάν συνεχίσουμε έτσι, θα είμαστε άχρηστοι και δεν θα υπάρχει τοπική αγορά, αφού δεν υπάρχει και κανείς να την στηρίζει και να την βοηθήσει να ανασάνει. Η ακρίβεια μας έχει ισοπεδώσει».

Τα καταστήματα που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά στην Ορεστιάδα είναι αυτά της ένδυσης και υπόδησης, ενώ εκείνα που αντέχουν ακόμη στην κρίση είναι τα μαγαζιά εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης, τα οποία άλλωστε συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ακόμη και των Τούρκων που ταξιδεύουν στην Ορεστιάδα για αυτόν τον σκοπό.

«Η κίνηση δεν είναι καν δραματική πλέον, αλλά ανύπαρκτη» δηλώνουν στο τοπικό μέσο καταστηματάρχες της πόλης, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα. «Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ κι εμείς από την πλευρά μας, αφού δεν έχουμε κανένα κέρδος πλέον. Πρέπει η κυβέρνηση να ακούσει και να δει σοβαρά τα προβλήματά μας, γιατί έως τώρα μας γυρίζει όλο και περισσότερο την πλάτη. Συνεχώς κλείνουν καταστήματα κι εμείς ψαχνόμαστε».

Ραντεβού για οδοντίατρο στη… Βουλγαρία

Παράλληλα, επισημαίνουν πως αν και τα προϊόντα σε Τουρκία και Βουλγαρία είναι πιο οικονομικά, τις περισσότερες φορές είναι κακής ποιότητας, χωρίς όμως αυτό να σταματάει τους Έλληνες από την επίσκεψή τους. Επιχειρηματίες της Ορεστιάδας αναφέρουν πως αρκετοί πολίτες, πηγαίνουν στη Βουλγαρία ακόμη και για ραντεβού με τον οδοντίατρό τους, καθώς είναι έως και τρεις φορές φθηνότερα από ό,τι στην Ελλάδα. «Χάνουμε συνεχώς από παντού και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Φτιάχνουν εκεί τα δόντια τους, και για εμάς δεν μένει τίποτα. Από την άλλη πλευρά, πηγαίνουν στην Τουρκία για όλα τα υπόλοιπα «φθηνά ψώνια» και εμείς δυστυχώς το μόνο που κάνουμε είναι να στεκόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια».

Προηγούμενο άρθροO Ν. Γκότσης ζητά την κοπή των χόρτων και τη δημιουργία ζώνης πυρασφάλειας στο δάσος της Αγίας Παρασκευής
Επόμενο άρθροΔημήτρης Δερβεντλής: “Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα σε όποιο σχέδιο των Τούρκων”