ΓΡΑΦΕΙ ο Πέτρος Κράνιας – www.capital.gr

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσθέσει τους Γκρίζους Λύκους, τη διαβόητη ακροδεξιά οργάνωση της Τουρκίας, στον κατάλογο των τρομοκρατών της.

Στην έκθεση που εκπόνησε ο Νάτσο Σάντσες Αμόρ, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, το κοινοβούλιο της ΕΕ εξέφρασε ανησυχίες για τη ρατσιστική και ακροδεξιά ομάδα, η οποία ανέφερε ότι επεκτείνεται σε ανησυχητικά επίπεδα όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε χώρες της ΕΕ.

Οι Γκρίζοι Λύκοι αποτελούν απειλή για όλες τις ομάδες που αντιλαμβάνονται ως αντίπαλό τους, άτομα κυρίως κουρδικής, αρμενικής και ελληνικής καταγωγής, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες της ομάδας πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Η οργάνωση θεωρείται ως η ένοπλη πτέρυγα του MHP, με ηγέτη τον Ντεβλέτ Μπαχτελί, και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, διέπραξε πράξεις βίας στους δρόμους της Τουρκίας, όταν τα μέλη της συγκρούστηκαν συχνά με πολιτικούς και θρησκευτικούς αντιπάλους αντιπάλους.  Αποκορύφωμα ήταν η σφαγή στη Σεβάστεια, όπου έκαψαν ζωντανούς Αλεβίτες, όταν πυρπόλησαν ξενοδοχείο. Για δεκαετίες, οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν καθιερωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργώντας δίκτυα χιλιάδων ανθρώπων και αναπτύσσοντας ισχυρή επιρροή στις διάφορες τουρκικές κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Γαλλία, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, απαγόρευσε επίσημα την ομάδα για υποκίνηση διακρίσεων και μίσους και συμμετοχή σε βίαιες ενέργειες. Η απόφασή του ελήφθη όταν μέλη της ομάδας αφαίρεσαν ένα μνημείο γενοκτονίας των Αρμενίων και διοργάνωσαν πορείες για “κυνήγι Αρμενίων” στη χώρα. Πρόσφατα επιτέθηκαν εναντίον Κούρδων.

Όπως έγινε γνωστό πριν μερικές εβδομάδες, οι Γκρίζοι Λύκοι έφτασαν να είναι η μεγαλύτερη ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα της Γερμανίας. Σύμφωνα με έκθεση, μεταδίδουν συστηματικά τις ρατσιστικές απόψεις τους σε όλη τη Γερμανία με περισσότερα από 18.000 μέλη.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο απαγόρευσης της ομάδας.

Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), η μεγαλύτερη στο Σώμα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να “ανασταλούν επίσημα εάν η τρέχουσα αρνητική τάση δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια”.

Προηγούμενο άρθροΤουρκικό δημοσίευμα: Οι ΗΠΑ θέλουν βάση στη Σαμοθράκη
Επόμενο άρθροΤο νόημα του Έβρου