Οργισμένοι αποχώρησαν οι αγρότες από τη συνάντηση που είχαν με τον Βαγγέλη Αποστόλου και τον Γιάννη Δραγασάκη, σήμερα το απόγευμα.

Η συνάντηση άρχισε στις 16.00 και ολοκληρώθηκε στις 19.00, με το μπλόκο του Προμαχώνα να αποχωρεί πρώτο, λίγο μετά τις 18.00.

Σε δηλώσεις τους, οι αγρότες χαρακτήρισαν τους υπουργούς “ντελιβεράδες των μνημονίων” και τους αποδοκίμασαν, την ώρα που έφευγαν.

Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι “είχαμε αναλυτική συζήτηση.Οι υπουργοί είχαν προετοιμαστεί και μπορώ να εκτιμήσω ότι τα 2/3 των αιτημάτων είτε υλοποιούνται είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν για να βρουν λύση.Από την μεριά μου τους τόνισα ότι πέρα από αυτά τα άμεσα αιτήματα πρέπει να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να επιβιώσει η γεωργία αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση γενικότερα της χώρας. Πρέπει επομένως να πάμε σε έναν πρωτογενή τομέα ικανό να παράγει προϊόντα που να ικανοποιεί εσωτερικές ανάγκες και απευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές. Βούληση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αιτήματα, ιδέες , προτάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε πάντα στις δυνατότητες που έχουμε”.

Ο κ.Δραγασάκης έκανε λόγο για βιωσιμότητα της αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας και τόνισε ότι “κάλεσα και τους αγρότες να σκεφτούν και να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από το πώς θα ενισχύσουμε τις μορφές συλλογικής οργάνωσης των αγροτών. Μια οικονομία με εξατομικευμένους αγρότες χωρίς μια φερέγγυα συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν έχει μέλλον. Επίσης, να συζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής των προϊόντων, επίσης να συζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, η εποχή της αγροτικής τράπεζας έχει τελειώσει, η κυβέρνηση κάνει ένα σημαντικό βήμα που είναι η κάρτα αγρότη αλλά αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν κι άλλες ιδέες, υπάρχουν και δυνατότητες για χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθούν όχι μόνο τον νέο αγρότη αλλά ενισχύονται επενδυτικά σχέδια. Επιπρόσθετα να συζητήσουμε το θέμα της παραβατικότητας. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μόνο τις παράνομες ελληνοποιήσεις πρέπει γενικότερα να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα στον αγροτικό χώρο”. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε οτι “η εντύπωσή μου είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία της αντιπροσωπείας των αγροτών συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματα έρχονται από μακριά, δεν είναι σημερινά και ότι με νηφάλιο διάλογο να βρούμε λύση. Όλα τα άλλα είναι για εντυπώσεις”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ www.newsit.gr

Ακαρπη η συνάντηση αγροτών – Δραγασάκη

Λευκός καπνός δεν βγήκε ούτε αυτή τη φορά από το κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, όπου επί δύο ώρες 17μελής επιτροπή αγροτών και κυβερνητικό κλιμάκιο, με προεξάρχοντα τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, προσπαθούσαν να βρουν λύσεις. Απογοητευμένοι αποχώρησαν από τις συνομιλίες ο εκπρόσωπος από το μπλόκο Προμαχώνα και ο εκπρόσωπος από το μπλόκο Ευζώνων, καθώς φαίνεται ότι κανένα αίτημα της Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας δεν ικανοποιήθηκε. Η εν λόγω εξέλιξη δεν εκπλήσσει, αφού σε αντίστοιχο «ναυάγιο» κατέληξε και η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Αλλωστε, όσο οι εκπρόσωποι των αγροτών μετέβαιναν στην Αθήνα, οι σύντροφοί τους διεμήνυαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους – και δεν έμειναν σε αοριστίες. Για δύο ώρες απέκλεισαν τον κόμβο στο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης, αλλά και τον κόμβο Δερβενίου.

Ταυτόχρονα, το τελωνείο των Ευζώνων παραμένει σταθερά κλειστό. Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, επί της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Σερρών, αν και έχουν πολλάκις επιχειρήσει να μεταβούν στον Προμαχώνα. Σταθερά κλειστός και ο κόμβος στα «Πράσινα Φανάρια» πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Την ίδια στιγμή, αγρότες από τον κόμβο Μανιακίου σκέφτονται να μεταβούν στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.

Στο «στρατόπεδο» Μπούτα επικρατεί περίσκεψη, που ενδέχεται να οδηγήσει στην αποχώρηση από τις Ε.Ο. Οι συγκεντρωθείσες υπογραφές από το ΣτΕ, που υλοποιεί η ομάδα Γκόντια, έχουν φτάσει τις 60.000 και η διαδικασία συνεχίζεται.

www.kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθροΠερισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες συνελήφθησαν τον Ιανουάριο
Επόμενο άρθρο19 οβίδες ανακαλύφθηκαν σε σπίτι στον Ίμερο Ροδόπης