Εδώ κι ένα μήνα τα σχολεία άνοιξαν όμως η κατάσταση στην εκπαίδευση παραμένει τραγική.

Χιλιάδες είναι τα κενά σε εκπαιδευτικούς και οι αναπληρωτές προσλαμβάνονται με το σταγονόμετρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, με άπειρα σχολεία να υπολειτουργούν και με τις υποστηρικτικές δομές (ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΜΗΜΑΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ) να είναι ανύπαρκτες και να φέρνουν σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες.

Οι σχολικές επιτροπές είναι υπερχρεωμένες και για φέτος οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται κατά 10%, όπως και ο μισθός των συμβασιούχων καθαριστριών. Παραμένουν τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, άλυτα τα ζητήματα στέγασης καθώς και συντήρησης κτιρίων, που τα καθιστούν επικίνδυνα και ακατάλληλα. Στα σχολεία του Δήμου δεν έχουν γίνει ούτε οι στοιχειώδεις συντηρήσεις και παραμένουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα (π.χ. 1ο ΕΠΑΛ, 1ο ΓΕΛ, 6ο Δ.Σ., κτλ.). Το Μουσικό Γυμνάσιο λειτουργεί με αρκετές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Σε αυτά προστίθεται και η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα φροντιστήρια. Τα προβλήματα χρονίζουν με ευθύνη της πολιτικής των κυβερνήσεων, που εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην εκπαίδευση.

Στην Ειδική Αγωγή επικρατεί καθεστώς πλήρους ανεπάρκειας και απαξίωσης, με χιλιάδες παιδιά να μένουν εκτός μονάδων, λόγω τεράστιων κενών σε ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. 

Όσον αφορά στην υπο-χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών: αυτή αποτελεί τον κύριο μοχλό για την υλοποίηση του Νέου Σχολείου, από το οποίο στερούν κρατικούς πόρους, κατευθύνοντάς το σε «αρωγούς» – χορηγούς με ανταλλάγματα. Οι Δήμοι, έχοντας επωμιστεί την ευθύνη της κάλυψης της πλειονότητας των σχολικών αναγκών, με ελάχιστη χρηματοδότηση, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές πια και κρίσιμες ανάγκες που αφορούν τον καθαρισμό και υγιεινή, την ασφάλεια (συντήρηση, φύλαξη, αντισεισμικό έλεγχο), τη θέρμανση. Φτάνουν ακόμα και να χρησιμοποιούν ως ανταποδοτικές τις παροχές που υποχρεούνται να παρέχουν, όπως έγινε με τα τροφεία των παιδικών σταθμών, που αυξήθηκαν με διπλασιασμό και τριπλασιασμό!

Τα προβλήματα χρονίζουν με ευθύνη της πολιτικής των κυβερνήσεων, που εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην εκπαίδευση.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΟΥΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΟΥΤΕ ΑΝΑΜΟΝΗ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
 • Άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς.
 • Άμεση έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων. Να αποσταλεί η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
 • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των Συλλόγων Γονέων για κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Κάλυψη των εκπαιδευτικών εκδρομών από τις σχολικές επιτροπές.
 • 20 μαθητές ανά τμήμα στο δημοτικό και 15 στο Νηπιαγωγείο.
 • Χωρισμό τμημάτων όπου υπάρχουν χώροι (όχι μόνο στα τμήματα που υπερβαίνουν τα 28 παιδιά).
 • Μείωση του αριθμού των μαθητών του τμήματος (-3) όπου υπάρχει διάγνωση από τον κρατικό διαγνωστικό φορέα.
 • Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης και Τμημάτων Ένταξης.
 • Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργούν τα ολοήμερα τμήματα των δημοτικών σχολείων.
 • Άμεση, γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των εργαζόμενων (εκπαιδευτικού, ειδικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού) στην Ειδική Αγωγή, χωρίς όρους και προϋποθέσει. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού.
 • Διαγραφή των χρεών των Σχολικών Επιτροπών προς τις πρώην ΔΕΚΟ. Αποκλειστικά δωρεάν ρεύμα, πετρέλαιο, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
 • Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις Σχολικές Επιτροπές. Κατάργηση του ΦΠΑ για τα φροντιστήρια.
 • Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισής του. Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και την τα πιστοποιητικά υγείας.
 • Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με ευθύνη του κράτους σε όλους τους μαθητές.
 • Καμία αύξηση στα τροφεία των παιδικών σταθμών.

 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκε ο προπονητής της Ν. Χιλής Βασίλης Ντέρος!
Επόμενο άρθροΣτη Βουλή η αύξηση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης