Έπεσαν οι υπογραφές – Kέντρο εκπαίδευσης πιλότων… στην Καλαμάτα

Δημοσιεύτηκε στις: at 19 Απριλίου 2021
97 0

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την Καλαμάτα  που υπεγράφη σήμερα στη ΓΔΑΕΕ από τον Θ. Λάγιο και τον Ισραηλινό ομόλογό του

Την μετατροπή της αεροπορικής βάσης της Καλαμάτας σε σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων υπέγραψε σήμερα ο ΓΔΑΕΕ υποπτέραρχος ε.α. Θ. Λάγιος και ο ισραηλινός ομόλογός του Ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σημερινός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ είχε υπηρετήσει επί μακρόν στην Καλαμάτι και με αυτή την έννοια η υπογραφή της συμφωνίας από τον κ. Λάγιο είναι σημαντική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, οι δυο πλευρές υπέγραψαν την Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021, Αμυντική Διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Κράτους του Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα.

Η Συμφωνία δίνει οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της εκπαιδεύσεως των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας με ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει ουσιαστικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ήταν ο Ακόλουθος Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, Σμήναρχος Γιόσι Πίντο (Υossi Pinto), o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Elbit Systems” κ. Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς [Benhalel (Butzi) Machlis] και Ισραηλινή Αντιπροσωπία.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την Καλαμάτα – Υπεγράφη στη ΓΔΑΕΕ

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Βάσει της σύμβασης, η Elbit Systems θα προμηθεύσει το κέντρο με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου, που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6.

Επιπλέον, η Εταιρεία θα παρέχει την ενσωματωμένη σουίτα εικονικών ηλεκτρονικών πτήσης (EVA: embedded virtual avionics) στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, μια σειρά από ολοκληρωμένα συστήματα εκπαίδευσης εδάφους (GBTS: Ground Based Training System), καθώς και ένα σύστημα εντολών και ελέγχου (command and control system) που θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση της εκπαίδευσης των πτήσεων.

Η στρατηγική απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί με το Ισραήλ και να επιλέξει την πρόταση του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας για την ίδρυση και λειτουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ έχει και γεωπολιτική σημασία.

1. Η πρόταση του Ισραήλ ήταν πολύ ελκυστική από οικονομική άποψη. Περιλάμβανε εξ’ αρχής χαμηλότερη τιμή (χαμηλότερη τιμή βάσης και χαμηλότερη τιμαριθμική προσαρμογή), αλλά και ποιοτικό περιεχόμενο. Περιλαμβάνει, για παράδειγμα, περισσότερες ώρες πτήσης, περισσότερους προσομοιωτές εκπαίδευσης, περισσότερες ώρες σε προσομοιωτή εδάφους, περισσότερες συνεδρίες εκπαίδευσης με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ενσωματωμένο μηχανισμό αύξησης / μείωσης που επιτρέπει μέγιστη ευελιξία λειτουργίας, και άλλα στοιχεία.

Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 158.620.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

2. Ενισχύει τους αμυντικούς δεσμούς με το Ισραήλ, ουσιαστικά ευθυγραμμίζοντας την εκπαίδευση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με εκείνη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

3. Εκμεταλλεύεται τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για δύο δεκαετίες από το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας για την κατασκευή κέντρου εκπαίδευσης πτήσεων παγκόσμιας κλάσης που βασίζεται στα αεροσκάφη M-346 και T-6.

4. Ταυτόχρονα, εγγυάται την αξιοποίηση αποδεδειγμένων τεχνολογιών και την αποτελεσματική εκτέλεση από την Elbit, έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των τεχνολογιών εκπαίδευσης και προσομοίωσης με πολυετή εμπειρία στη λειτουργία στόλων αεροσκαφών.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την Καλαμάτα - Υπεγράφη στη ΓΔΑΕΕ
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την Καλαμάτα – Υπεγράφη στη ΓΔΑΕΕ

Μερικά από τα βασικά οφέλη που θα προκύψουν για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, περιλαμβάνουν επίσης τα εξής σημεία:

1. Η σύμβαση αυτή ενισχύει τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

2. Το συμβόλαιο δίνει τη δυνατότητα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να επωφεληθεί από τη λειτουργικά αποδεδειγμένη μεθοδολογία εκπαίδευσης και το πρόγραμμα σπουδών που πιστοποιήθηκε με σημαντικές επενδύσεις από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

3. Και οι δύο Πολεμικές Αεροπορίες λειτουργούν αεροσκάφη F-16, F-35 και C-130. Η χρήση παρόμοιων μεθόδων εκπαίδευσης θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο Πολεμικών Δυνάμεων.

4. Αυτή η συμφωνία ουσιαστικά διασφαλίζει την έναρξη, λειτουργία και συντήρηση του Διεθνούς Κέντρου Πτήσεων από έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των αμυντικών συστημάτων και τεχνολογίας, την Elbit Systems:

Η Elbit Systems, η εταιρεία που θα υλοποιήσει την πρόταση του Ισραήλ, λειτουργεί τα κέντρα εκπαίδευσης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένου του στόλου T-6 με 20 αεροσκάφη και του στόλου M-346 με 30 αεροσκάφη.

Η εταιρεία βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό αεροσκάφος M-346, καθώς η ίδια η εταιρεία αναπτύσσει και προμηθεύει τη συγκεκριμένη τεχνολογία αεροηλεκτρονικών αεροσκαφών.

Ελλάδα - Ισραήλ: στις 16/4 πέφτουν οι υπογραφές για την Καλαμάτα
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την Καλαμάτα – Υπεγράφη στη ΓΔΑΕΕ

Η Elbit επελέγη το 2016, πέραν του ανταγωνισμού, από τις Πολεμικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, για να δημιουργήσει και να διαχειριστεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας που χειρίζεται 3 τύπους αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων 14 T-6.

Αυτή η σύμβαση έρχεται σε συνέχεια πολλών μεγάλων προγραμμάτων που έχει εξασφαλίσει η Elbit Systems τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής της για την παροχή ενσωματωμένων εκπαιδευτικών συστημάτων για τα αεροσκάφη T-7 Red Hawk των Η.Π.Α., σύμβαση για την παροχή δυνατοτήτων προσομοίωσης στο Πολεμικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, παράδοση Κέντρου Εκπαίδευσης Ταξιαρχίας και Ομάδας του Brigade και του Battlegroup Mission Training Center στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, συμβόλαιο για την προμήθεια προσομοιωτών πτήσης με ελικόπτερο για το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας, και άλλα.

ΠΗΓΗ www.armyvoice.gr

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ του νέου Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ

Δημοσιεύτηκε από: - 2 Φεβρουαρίου 2017 0
Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο πραγματοποίησε ο νέος Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ,…

Αναστάσιος Δημοσχάκης: “Οι καθυστερήσεις στο Σημείο Εσόδου των Κήπων θα συνεχιστούν οι δε λύσεις δεν αναμένονται…”

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Ιουλίου 2017 0
Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς επίσης και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην Αναφορά που κατέθεσε…

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.Θ: “Να δοθεί τώρα λύση από το Υπουργείο Παιδείας στο πρόβλημα ακύρωσης των σχολικών εκδρομών”

Δημοσιεύτηκε από: - 21 Μαΐου 2020 0
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.Θ Πληροφορίες : Βλισίδου Εύα, Αλχαζίδης Θόδωρος Τηλ. :  6973311876, 6907217483 E- mail   : goneisamth@gmail.com…

Επιστημονική εκδήλωση «Μακεδονία, Αιγαίο, ελληνισμός» στο πλαίσιο του πρώτου Συνεδρίου της Επιτροπής Ελληνισμού – Χαιρετισμός του Ιωάννη Αμπατζόγλου

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Αυγούστου 2021 0
Η επιστημονική εκδήλωση «Μακεδονία, Αιγαίο, ελληνισμός» στο πλαίσιο του πρώτου Συνεδρίου της Επιτροπής Ελληνισμού Χαιρετισμός του Ιωάννη Αμπατζόγλου στη διαδικτυακή…

Αναστάσιος Δημοσχάκης: “Τα ανείσπραχτα πρόστιμα διαιωνίζουν το πρόβλημα με τις επικίνδυνες διελεύσεις ξένων φορτηγών από τους οικισμούς Αν. Μακεδονίας και Θράκης”

Δημοσιεύτηκε από: - 23 Μαΐου 2018 0
Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Μεταφορών, Εσωτερικών και Οικονομικών κατέθεσαν ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης,…