Έρχονται πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και σύμβουλοι εκκαθάρισης

Δημοσιεύτηκε στις: at 12:18
390 0

Το σενάριο αυτό είναι επιθυμητό και από το υπουργείο Οικονομίας για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, φτάνει τα επιχειρηματικά δάνεια να είναι μεγαλύτερα από 1 εκατ. ευρώ.

Στα μικρότερα δάνεια που αφορούν κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζεται μια ασπίδα προστασίας ανάλογη με αυτήν που δημιουργήθηκε για τα στεγαστικά δάνεια. Δηλαδή πλήρης προστασία με βάση κάποιο συγκεκριμένο ποσό δανείου και ετήσιο τζίρο (τα όρια αυτά είναι ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης) και μια δεύτερη κατηγορία με προστασία υπό προϋποθέσεις.

Οι δανειστές πιέζουν στα προσφερόμενα προς πώληση δάνεια να μπουν και τα ενυπόθηκα στεγαστικά, ώστε η εκκαθάριση τους να γίνει γρηγορότερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Nomura, η οποία σε μελέτη της τονίζει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν κοινές εταιρίες των distress funds με τις ελληνικές τράπεζες, με αντικείμενο τις αγοραπωλησίες των στεγαστικών δανείων, αλλά και των καταναλωτικών μη εξαιρουμένων.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών αντιστέκεται στο ενδεχόμενο πώλησης στεγαστικών δανείων, αφού θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων.

Παράλληλα, όμως, δημιουργούν θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των distress funds, καλύπτοντας έτσι το σχετικό νομικό κενό. Ειδικότερα, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας σχεδιάζεται οι φορείς αυτοί – οι οποίοι αναμένεται να εμφανιστούν στην Ελλάδα σε περίπου ένα χρόνο – να έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις πιστωτικού ιδρύματος.

Δηλαδή, να υπάρξει πιστοποίηση Χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ώστε να ελέγχονται από την ΤτΕ. Η διαδικασία αυτή με βάση εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 1ο τρίμηνο του επόμενου χρόνου

Κανείς δεν μπορεί ακόμη να είναι βέβαιος για την έκταση της εμπλοκής των «επενδυτικών» αυτών οίκων στην Ελλάδα. Εκείνο που είναι βέβαιο, πάντως, είναι ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμβουλοι διαχείρισης

Παράλληλα, με όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί και το πλαίσιο διαχείρισης των συμβούλων διαχείρισης και εκκαθάρισης «κόκκινων» δανείων, η εμπλοκή των οποίων στην όλη διαδικασία προβλέπεται και από το μνημόνιο.

Οι εταιρείες αυτές, οι οποίες λειτούργησαν στην Ιρλανδία και την Ισπανία, προβλέπεται να έχουν πεδίο δράσης και την Ελλάδα. Συνήθως οι εταιρίες αυτές δημιουργούν θυγατρικές με τις τράπεζες και στόχος τους είναι η καλύτερη και πιο συμφέρουσα εκκαθάριση για το εκάστοτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εύκολα αν οι τράπεζες προχωρήσουν στην δημιουργία κακών τραπεζών «bad banks» για να διαχειριστούν οι κάθε μια το στοκ των «κόκκινων» δανείων της.

ΠΗΓΗ: enikonomia

Σχετικά άρθρα

Τηλεφωνική επικοινωνία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τους Aρχιεπισκόπους Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Απριλίου 2020 0
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε σήμερα με τους Αρχιεπισκόπους Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης…

Έκπτωση 20% από τους ξενοδόχους της Θράκης στους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους, για τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία της Θράκης

Δημοσιεύτηκε από: - 30 Ιουνίου 2020 0
Μετά από πρωτοβουλία και με παρουσία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου κ Τοψίδη Χριστόδουλου, πραγματοποιήθηκε στην περασμένη Τρίτη 23/6/2020 συνάντηση…

Δήμος Αλεξανδρούπολη: Απαλλαγή επιχειρήσεων καταβολής δημοτικών τελών και τελών κοινόχρηστων χώρων λόγω covid_19

Δημοσιεύτηκε από: - 21 Απριλίου 2021 0
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών ορίων του, ότι προκειμένου να υλοποιηθεί η υπ’αριθμ. 75/2020…

Κώστας Χατζηαναγνώστου: “Δεν έγινε σεισμός αυτό είναι το μπαλκόνι του 4ου ορόφου του “ΜΕΓΑΡΟΥ” της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης όπου στεγάζεται το Τμήμα Τροχαίας Αλεξανδρούπολης”

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Μαΐου 2017 0
Το συμβάν σχολίασε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Αρχιφύλακας Τροχαίας Αλεξανδρούπολης κ. Κώστας Χατζηαναγνώστου: