Ένα μικρό φραστικό επεισόδιο υπήρξε ανάμεσα στον κ. Σκουρλέτη και στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και πρόεδρο της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Ευάγγελλο Λαμπάκη τον οποίο έσπρωξε ο ίδιος ο υπουργός και ο διευθυντής του γραφείου του για να περάσουν, όπως είπε ο ίδιος επανερχόμενος στη Γενική Συνέλευση για τον Καλλικράτη.

Ένα ακόμα μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση βάζοντας απέναντί της ουσιαστικά ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αιτία, ο Καλλικράτης και οι αλλαγές τις οποίες θέλει να περάσει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση, ειδικότερα το υπουργείο Εσωτερικών, υπουργός στο οποίο είναι ο Πάνος Σκουρλέτης.

Εδώ και καιρό οι δήμαρχοι εξ αιτίας των διαφαινόμενων αλλαγών – και λέμε διαφαινόμενων γιατί ουσιαστική διαβούλευση, παρουσίαση και ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου δεν έχει γίνει – βρίσκονται στα “κάγκελα”.

Χαρακτηριστικότερες από τις αλλαγές που έχουν διαρρεύσει στη δημοσιότητα είναι η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την οποία οι εκπρόσωποί της θεωρούν πως το μόνο που θα προσφέρει στο αυτοδιοικητικό σύστημα είναι η ακυβερνησία και η τοποθέτηση διορισμένων από το υπουργείο Γενικών Γραμματέων στους Δήμους. Ειδικότερα γι’ αυτή την αλλαγή που προωθεί το υπουργείο οι Δήμαρχοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά θέλει να καταργήσει τον εκλεγμένο Δήμαρχο ορίζοντας η ίδια τα πρόσωπα, μέσω των οποίων θα ελέγχει τους Δήμους.

Μέσα από την ενότητα και τη σύνθεση διεκδικούμε μια ουσιαστική Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με μοναδικό θέμα συζήτησης τις δρομολογούμενες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκτάκτως, συγκλήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Τιτάνια Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στην οποία παρέστησαν εκτός από το προεδρείο της ΚΕΔΕ, προεδρεία των ΠΕΔ όλης της Ελλάδα και εκπρόσωποι παρατάξεων από 250 Δήμους της χώρας.

Με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αντιπροσωπεία 52 Δημάρχων μετέβη στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας.

Μια παράσταση διαμαρτυρίας που δεν έγινε ποτέ αφού ο υπουργός αποχώρησε. Αιτία της συγκεκριμένη εξέλιξης, αποτέλεσε το γεγονός ότι εντός της αίθουσας που είχε οριστεί να γίνει η συνάντηση, βρέθηκαν 52 δήμαρχοι, οι οποίοι συμμετείχαν και στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ που είχε ξεκινήσει από το πρωί.

Όταν ο κ. Σκουρλέτης, μπήκε στην αίθουσα και είδε τον όγκο της αντιπροσωπείας, αρνήθηκε να παρακαθίσει και ανέφερε ότι είχε συμφωνηθεί να γίνει συνάντηση μόνο με το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Η ένταση κορυφώθηκε όταν κάποιος από τους δημάρχους, άρχισε να τραβά με το κινητό του τον κ. Σκουρλέτη.

Ένα μικρό φραστικό επεισόδιο υπήρξε ανάμεσα στον κ. Σκουρλέτη και στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και πρόεδρο της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Ευάγγελλο Λαμπάκη τον οποίο έσπρωξε ο ίδιος ο υπουργός και ο διευθυντής του γραφείου του για να περάσουν, όπως είπε ο ίδιος επανερχόμενος στη Γενική Συνέλευση.

Οι δήμαρχοι πάντως από την πλευρά τους, έκαναν λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά» του υπουργού και υποστήριζαν ότι η «αποχώρηση» του, με πρόσχημα όπως ανέφεραν τον όγκο της αντιπροσωπείας είναι «προφάσεις εν αμαρτίας» και δήλωναν ότι «ο υπουργός έδειξε ότι δεν έχει πρόθεση να μιλήσει μαζί τους».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, “με προσβλητικές δηλώσεις και με τακτικές όξυνσης που σκοπό έχουν την αποφυγή του διαλόγου, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδεκτές λύσεις”.

Εξ αιτίας της εξέλιξης αυτής το προεδρίο της ΚΕΔΕ έδωσε συνέντευξη τύπου στις 3 το μεσημέρι.

Απάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη

Η Ελλάδα και η μεταρρύθμιση του Κράτους είναι πάνω από όλα.
Οι στιγμές που ζήσαμε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν τιμούν την Κυβέρνηση και τον κ. Σκουρλέτη.

Ο κ. υπουργός δεν γύρισε την πλάτη στην ΚΕΔΕ, αλλά στους πολίτες, τους οποίους εκπροσωπούμε ως αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών μας κοινωνιών κι όχι ως εκπρόσωποι κομμάτων.

Η μεταρρύθμιση του Κράτους είναι εθνική υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε συμπεριφορές σαν τη σημερινή να την ακυρώσουν.

Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του.

Η ΚΕΔΕ θα ανταποκριθεί με συνέπεια στην ιστορική της ευθύνη και θα επιδιώξει με κάθε μέσο να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για την αλλαγή του Καλλικράτη.

Αυτό έχει ανάγκη η Πατρίδα μας και οι πολίτες.

Ελπίζουμε την ίδια διάθεση να έχει και ο κ. Υπουργός, γιατί το μέλλον της Ελλάδος δεν μπορεί να εξαρτάται από τις προσωπικές εμμονές και προκαταλήψεις κανενός μας.

Η Ελλάδα είναι πάνω από όλα.

Ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αττικής, κ. Μάκης Βορίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης, ο οποίος προετοιμάζει την διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των δημάρχων, δηλαδή αιρετούς εκπροσώπους των πολιτών.

Είναι προφανής ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το διάλογο και τη διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ό,τι δεν είναι κεντρικό Κράτος, είναι εχθρικό.

Ό,τι δεν ελέγχουν, το μισούν.

Στεκόμαστε δίπλα στη μαχόμενη Αυτοδιοίκηση και την ΚΕΔΕ».

Πηγή: vimaonline.gr

Προηγούμενο άρθροΑπόστολος Δουδακμάνης “Μεγαλώνουν τα προβλήματα των επιχειρηματιών στο κέντρο του Διδυμότειχου – Οι ζημίες είναι μεγάλες μετά την πυρκαγιά στο Τέμενος Βαγιαζήτ”
Επόμενο άρθροΔήμαρχος Αλεξανδρούπολης: Με έσπρωξε ο Σκουρλέτης – Να παραιτηθεί