Έφυγε ο Βασιλείος Βαργεμέζης – Θλίψη στην ιατρική οικογένεια του Δ.Π.Θ.

Δημοσιεύτηκε στις: at 18 Οκτωβρίου 2016
842 0

Το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και οι συνεργάτες της Πανεπιστημιακής Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου,  εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη μετά τον απροσδόκητο θάνατο του εκλεκτού και διακεκριμένου επιστήμονα, αγαπημένου συναδέλφου Βασιλείου Βαργεμέζη, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Πλουμή Πασαδάκη

Καθηγητή Νεφρολογίας ΔΠΘ

 Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Δ.Π.Θ.

Αν το μέγεθος της απώλειας είναι συνάρτηση της προσφοράς, η απώλεια ενός αξιόλογου συνανθρώπου-συναδέλφου, είναι πολύ μεγαλύτερη!
Από τα χρόνια της αρχαιότητος υπήρχε πάντοτε προσεκτική αναφορά στην αρετή, την τιμιότητα και την  προσφορά, στα πλαίσια της προσπάθειας επιβράβευσης αυτών των εννοιών, γεγονός που θα διασφάλιζε την αναζήτηση και την επίμονη επιδίωξή τους.
Ήρθαμε όλοι σήμερα εδώ, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και όλοι όσοι είχαν την τιμή και την ευτυχία να σε γνωρίσουν Βασίλη, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και εκτίμησης.
Προσωπικά παρίσταμαι στην Εξόδιο Ακολουθία του αγαπητού φίλου και συναδέλφου, Βασίλη Βαργεμέζη, εκ μέρους της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Τμήματος Ιατρικής και του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης,  που με πίστη και αφοσίωση υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια.
Ο καθηγητής και φίλος Βασίλης Βαργεμέζης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1951 και το 1985 ήρθε με τους πρώτους Καθηγητές του νεοσύστατου Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ), ως Επίκουρος Καθηγητής.
Η ανήσυχη φύση του, οι ερευνητικές και οργανωτικές ικανότητές του έχουν ως αποτέλεσμα την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Νεφρολογικής Κλινικής, το 1987, της οποίας μέχρι πρόσφατα ήταν Διευθυντής, με πλουσιότατη επιστημονική δραστηριότητα και ανάπτυξη όλων των σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων αντιμετώπισης όλων των ασθενών με Νεφρική Νόσο.
Στην ανυπολόγιστη προσφορά του στους συναδέλφους του πιστώνεται η άρρηκτη σχέση του με την εκπαίδευση από τις διάφορες επιστημονικές θέσεις τόσο στο Δ.Π.Θ. όσο και στη Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (2004-2006) και πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης.
Στη διάρκεια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων, διετέλεσε Πρόεδρος Οργανωτικών Επιτροπών σε περισσότερα από 10 Εκπαιδευτικά Σεμινάρια με Διεθνή Συμμετοχή. Επίσης επί μία δεκαετία ήταν Υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαίδευσης του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών αλλά και μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του Δ.Π.Θ.
Η άοκνη προσπάθειά του στην επιστημονική εξέλιξη συναδέλφων διαπιστώνεται εύκολα με το πλήθος των Διδακτορικών Διατριβών που επιβλέπει προσωπικά ως κύριος Επιβλέπων, είτε συμμετέχει στις Τριμελείς και Επταμελείς επιτροπές.
Φυσικά η αγάπη των συναδέλφων πολλές φορές επισκιάζεται από την αγάπη και εκτίμηση των πολυπληθών ασθενών που θεράπευσε ή βοήθησε ποικιλοτρόπως όλα αυτά τα χρόνια.
Γίνεται κατανοητό ότι το έργο του αγαπητού Βασίλη είναι ιδιαίτερα μεγάλο και είναι αδύνατο να περιοριστεί στα λίγα αυτά λόγια στη διάρκεια της Εξόδιου αυτής Ακολουθίας.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στα χθεσινά λόγια ενός από τους παλαιότερους συναδέλφους Νεφρολόγους, τα οποία θεωρώ ότι συνοψίζουν την σκέψη όλων:
«Ο Βασίλης Βαργεμέζης που έφυγε σήμερα άφησε τα θετικά του ίχνη στην Ιστορία της Ελληνικής Νεφρολογίας. Εκλεκτός επιστήμων, αγαπητός από όλους τους συναδέλφους, πάντα πρόθυμος για συνεργασία και εχθρός κάθε ακρότητας. Θα τον θυμόμαστε για όλα τα καλά του.»

Εκ μέρους όλων, των φίλων, των συναδέλφων και των συνεργατών σου αγαπητέ φίλε, συνάδελφε και αδελφέ Βασίλη σου απευθύνω το ύστατο Χαίρε.
Ο Θεός να σε αναπαύσει και να δώσει παρηγοριά στην Αγνή, την Κατερίνα, την Βάνια και όλους τους συγγενείς σου.

Πλουμής Πασαδάκης

Καθηγητής Νεφρολογίας ΔΠΘ

 Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Δ.Π.Θ.

Η νεκρώσιμη  ακολουθία πραγματοποιήθηκε  σήμερα στις 10:00 το πρωί στον ιερό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα κοιμητήρια Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά άρθρα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης – μπλε με ΚΙΤΡΙΝΟ καπάκι – για τη συλλογή έντυπου χαρτιού

Δημοσιεύτηκε από: - 8 Μαρτίου 2021 0
Ξεκίνησε από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης η τοποθέτηση των ειδικών κάδων ανακύκλωσης – μπλε με ΚΙΤΡΙΝΟ…

Νίκος Σύψας: «Με τον εμβολισμό ξεκινάει η αρχή του τέλους για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε, μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας»

Δημοσιεύτηκε από: - 26 Δεκεμβρίου 2020 0
Την εκτίμηση ότι για να δημιουργηθεί στη χώρα το αναγκαίο τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού εξέφρασε…

Επίσκεψη του αρχηγού της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Δημοσιεύτηκε από: - 23 Δεκεμβρίου 2016 0
Τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: “Τρεις προτάσεις εισαγωγής θεμάτων, στην Ημερήσια Διάταξη της πρώτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου”

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Σεπτεμβρίου 2019 0
Με την έναρξη των συνεδριάσεων της νέας θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειάς μας, η ανεξάρτητη παράταξή μας ξεκίνησε μία…