Προς: κ. Πρόεδρο ΔΣ
Κοιν: Δημοτ. Συμβούλους

Αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στο επόμενο ΔΣ για τη λειτουργία των ΚΑΠΗ.

Τα ΚΑΠΗ των Δήμων παραμένουν κλειστά λόγω πανδημίας όμως στο Δήμο μας έχει διαμορφωθεί ιδιαίτερη κατάσταση που προμηνύει όχι απλά την υποβάθμισή τους αλλά την κατάργησή τους, αφού μάλιστα σε κάποια έχουν αφαιρεθεί ακόμη και οι πινακίδες τους. Ο Δήμος διαθέτει το 1ο και 2ο ΚΑΠΗ στην Αλεξανδρούπολη, στις Φέρες και στον Πέπλο.

Στο 1ο ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης, που λειτουργούσε από την δεκαετία του 1980, έχουν μετακινηθεί οι υπηρεσίες δημοτολογίου-ληξιαρχείου του Δήμου, μεταφέρθηκαν (που;) τα τραπεζοκαθίσματα της αίθουσας συγκέντρωσης των ηλικιωμένων και τοποθετήθηκαν γραφεία, ράφια και βιβλιοθήκες. Οι υποδομές περίθαλψης που διέθετε (φυσικοθεραπευτήριο, ιατρείο κλπ.) έχουν μεταφερθεί μαζί με την κοινωνική υπηρεσία στο κτήριο του «Πολυκοινωνικού», καταργώντας κι εκεί τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων που υπήρχε και δημιουργώντας «γραφειάκια» που στερούνται φυσικού φωτισμού αλλά και ικανοποιητικού αερισμού.

Το 2ο ΚΑΠΗ σχεδιάζεται να γίνει ΚΔΑΠ ΜΕΑ μαζί με τον πάνω όροφο όπου στεγάζεται η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ). Υπάρχει πρόβλεψη για το χώρο μεταφοράς της Μονάδας; Ανεξάρτητα αν είναι ή όχι δική μας υποχρέωση, η ΤΟΜΥ εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό συνδημοτών μας στις ανάγκες πρωτοβάθμιας Υγείας, συνταγογράφησης κλπ.

Το ΚΑΠΗ Φερών επίσης χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης.

Ρωτάμε τη δημοτική αρχή:

⦁ Μήπως υπάρξει πρόβλημα με την αλλαγή χρήσης του 1ου ΚΑΠΗ;
⦁ Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας που ειδικά τώρα έχει ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες για παροχή υγείας αλλά και επικοινωνίας, στήριξης μετά την απομόνωση που βιώνει λόγω πανδημίας;
⦁ Γιατί οι νέες δομές πρέπει να ιδρύονται σε βάρος παλιότερων; πιστεύει ότι η πανδημία θα κρατήσει για πάντα;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητάμε να υπάρξει δέσμευση ότι θα εξασφαλιστεί η λειτουργία ΟΛΩΝ των ΚΑΠΗ αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα η προετοιμασία των χώρων. Αυτό θα αποτελέσει και μήνυμα προς τους συνταξιούχους που διαμαρτύρονται και ήδη εκπρόσωποι των σωματείων τους έκαναν τις σχετικές επαφές με το Δήμο.

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Βαρτζόπουλος: “Πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε η βουλγαρική Κυβέρνηση , σε συνεργασία με την Ελλάδα”
Επόμενο άρθροΣάββας Δευτεραίος: “Καταργούν τα ΚΑΠΗ στο Δήμο Αλεξανδρούπολης”