Αγγελική Γιαννακίδου: 200 χρόνια από το μεγαλύτερο γεγονός της συλλογικής μας αυτοεπιβεβαίωσης

Δημοσιεύτηκε στις: at 26 Μαρτίου 2021
80 0

Γράφει η Πρόεδρος Εθνολογικού Μουσείου Θράκης κ. Αγγελική Γιαννακίδου στο www.cnn.gr

Για μας τους Θράκες, 100 χρόνια μόλις από την ενσωμάτωση της Θράκης στον ελληνικό κορμό. Λίγο αργότερα ακολούθησε η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης.

Μεγάλοι σταθμοί που, αναπόφευκτα, μας οδηγούν σε αναστοχασμό. Δεν θα σταθώ στο εάν η Ελληνική Επανάσταση ήταν εθνεγερσία, αστική επανάσταση ή λαϊκό κίνημα. Δεν θα σταθώ στη διχόνοια που μας κατέτρωγε μεθοδικά, προτού ακόμα καλοανασάνουμε τον αέρα της ελευθερίας μας.

Θα σταθώ στις αξίες που συμπυκνώνει αυτός ο αγώνας. Στη λαχτάρα για την πολυπόθητη ελευθερία που έκανε επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές να ξεπεράσουν τον φόβο του θανάτου έχοντας πίστη στο όραμά τους και στη γενναιότητα. Τη γενναιότητα που απαιτεί, να προχωράς στηριζόμενος στις δικές σου δυνάμεις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών σου.

Θα σταθώ στην απαράμιλλη γενναιότητα που επέδειξαν οι Θράκες στα διάσπαρτα επαναστατικά κινήματα στον θρακικό χώρο, κι ας ήταν ολοφάνερο το ολέθριο τέλος. Έδωσαν ό,τι ήταν και ό,τι είχαν γι᾽αυτά τα χώματα για άλλα 100 χρόνια μέχρι την ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό.

Ναι, όλη αυτή η ιστορική γνώση είναι ευεργετική, στο να κατανοήσεις τον Άλλον και τις συνάφειες των ανθρώπων, Να κατανοήσεις τους βαθύτατους οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς σε ένα τόσο συμπιεσμένο χρόνο. Ναι η γνώση της ιστορίας στη Θράκη σε βγάζει σε άλλους ορίζοντες και, αναπόδραστα, σε οδηγούν σε μιαν άλλη σχέση μ αυτόν τον τόπο σήμερα. Και τόπος για μας το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, είμαστε όλοι εμείς.

Αγωνιζόμαστε να διασώσουμε τη Μνήμη.

Αγωνιζόμαστε να ενεργοποιήσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις ενάντια στην κοινωνική αδράνεια, με πίστη στο όραμα της ειρηνικής συνύπαρξης.

Αγωνιζόμαστε να συνεραίσουμε δημιουργικά την εθνική μας ταυτότητα και τις προκλήσεις εποχής μας. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Τίποτα δεν είναι από τα πριν δοσμένο.

Όλα διεκδικούν τον μόχθο μας και τον βαθύτερο, καλύτερο εαυτό μας. Αυτά, που κάνουν και τη Θράκη να κρατά τα σκήπτρα της ειρηνικής συνύπαρξης. Της εγρήγορσης και της λαχτάρας για δημιουργικό συγκερασμό.

Η Θράκη. Και ολόκληρη η Ελλάδα. Να πορευτούμε στο δρόμο: Πολιτισμός-Δημιουργία-Οικονομία. Για να μην ανήκουμε ούτε στους χρεωστικούς ούτε στους πιστωτικούς παρά μόνο, στους δημιουργικούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CNN GREECE

 

Σχετικά άρθρα

Τιμητική εκδήλωση για την Αγγελική Γιαννακίδου και επιστημονική ημερίδα για τη διαχείριση του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης με αφορμή την παραχώρηση του “Εθνολογικού Μουσείου Θράκης” στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

Δημοσιεύτηκε από: - 3 Δεκεμβρίου 2018 0
Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα…

Αναστάσιος Δημοσχάκης: “Ο Αν. Υπουργός Υγείας βλέπει… να αναπτύσσεται το Νοσοκομείο Διδ/χου!! Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των κατοίκων του Έβρου με νέες υποσχέσεις για την αυτοτέλεια και την αυτονομία του”

Δημοσιεύτηκε από: - 4 Ιουλίου 2018 0
Όλα στην… εντέλεια λειτουργούν στο Νοσοκομείο Διδ/χου (!!) σύμφωνα με τον Αναπλ. Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος απάντησε σήμερα…

Απονομή αναμνηστικών για την συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία , στην δημοτική κατασκήνωση Μάκρης

Δημοσιεύτηκε από: - 2 Αυγούστου 2020 0
Από τις 27 Ιουλίου έως και τις 30 Αυγούστου φιλοξενούνται παιδιά στην κατασκήνωση του κρατικού προγράμματος «Παιδική Εξοχή Μάκρης» για…