ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Mε βασιλικούς γέμισε ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, παραμονή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Ιερέων φέρνοντας βασιλικούς κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής.

Πώς βρέθηκε ο ξύλινος σταυρός του Χριστού, τον οποίο είχαν κρύψει οι Χριστιανοί στο χώμα για να μην τον βρουν οι ειδωλολάτρες και τον μολύνουν; -Γιατί μοιράζεται βασιλικός στην Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού;

Παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, συνηθίζεται οι ευλαβείς Χριστιανοί να πηγαίνουν στους ιερούς ναούς τους βασιλικούς που φροντίζουν όλο το καλοκαίρι για να τους μοιράσει ανήμερα ο ιερέας σε εκείνους που θα συμμετάσχουν στη θεία λατρεία.

Πρόκειται, για ένα έθιμο αιώνων.

Πώς βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός

Οι Χριστιανοί έθαψαν τον ξύλινο σταυρό του Χριστού βαθιά στο χώμα για να μην τον βρουν οι ειδωλολάτρες και τον μολύνουν.

Όταν έπειτα από καιρό επικράτησε ο Χριστιανισμός, η Αγία Ελένη αποφάσισε να βρει και να ξεθάψει τον Τίμιο Σταυρό και να τον στήσει μέσα στην Εκκλησία στα Ιεροσόλυμα για να τον προσκυνούν οι Χριστιανοί.

Πήγε λοιπόν η ίδια στα Ιεροσόλυμα και ζήτησε να μάθει σε ποιο μέρος ήταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός.

Όμως κανένας Χριστιανός δεν ήξερε να της πει. Εκείνοι που πριν από πολλά χρόνια τον είχαν θάψει βαθιά στο χώμα, είχαν πια πεθάνει.

Έβαλε λοιπόν η Αγία Ελένη χιλιάδες εργάτες κι άρχισαν να σκάβουν όλα τα χωράφια εκεί γύρω.

Ήταν σίγουρη πως θα ανακάλυπτε τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου.

Κάποια μέρα, καθώς η Αγία Ελένη βάδιζε μέσα σ’ ένα χωράφι, πάτησε ένα χορτάρι και αμέσως μια γλυκιά μυρωδιά γέμισε τον αέρα.

Η μυρωδιά προέρχονταν από το φυτό που πατούσε και αμέσως ζήτησε από τους εργάτες να σκάψουν ακριβώς εκεί. Ήταν, τελικά, το μέρος που ήταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός.

Το φυτό που αποτέλεσε σημείο αναφορά ονομάστηκε βασιλικός και έκτοτε κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου τιμάται αναλόγως.

Την ημέρα του εορτασμού της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, λοιπόν, οι ιερείς μοιράζουν βασιλικό στους πιστούς, για να υπενθυμίσουν στους πιστούς τον τρόπο και το σημείο που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός που μαρτύρησε ο Χριστός.

Το προζύμι της χρονιάς

Με τον Αγιασμό και το βασιλικό της Υψώσεως του Σταυρού φτιάχνεται το προζύμι της νέας χρονιάς, που τα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν για να ζυμώσουν το ψωμί αλλά και τα πρόσφορα.

«Με του Σταυρού τον αγιασμό κάμνε το προζύμι για ούλο το χρόνο», συμβούλευαν οι μητέρες τις θυγατέρες τους.

Το βασιλικό που έπαιρναν από τον ιερέα αρχικά τον χρησιμοποιούσαν για να σταυρώσουν το προζύμι και στη συνέχεια τον τοποθετούσαν μέσα σε ποτήρι με νερό ευελπιστώντας να βγάλει ρίζες για να τον ξαναφυτεύσουν.

Τώρα: Δακρυσμένοι οι πιστοί θεραπεύονται από τον Τίμιο Σταυρό – Συγκλονιστικές στιγμές

Συνήθιζαν να λένε για το βασιλικό:

«Βασιλικός κι αν μαραθεί

Κι αν γείρουν τα κλωνιά του

Ρίξε νερό στη ρίζα του

Να’ ρθεί στα πρωτινά του».

 

με πληροφορίες από το ekklisiaonline

Προηγούμενο άρθροΜαρίνος Γλήνιας: “Πάνω από όλα το καλό του τόπου μας – Δεν κάνουμε υποχωρήσεις”
Επόμενο άρθροΘεοφάνης Μαλκίδης: Μήπως ήρθε (επιτέλους) η στιγμή η Ελληνική Δημοκρατία να ζητήσει από την κατοχική Τουρκία την αναγνώριση της Γενοκτονίας; – Μήπως ήρθε (επιτέλους) η στιγμή Τουρκία να αναγνωρίσει τα εγκλήματά της;