Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας κοινοποίησε στα μέσα ενημέρωσης μια μητέρα από την Αλεξανδρούπολη με την οποία περιγράφει τα όσα τραγελαφικά αντιμετωπίζει με το ΚΕΑ. Η γυναίκα που έχει 4 παιδιά, ανήλικα, εκτός γάμου, λάμβανε πριν τις αλλαγές με το ΚΕΑ, 400 ευρώ σε βοηθήματα. Πλέον το κράτος της δίνει 79,33 ευρώ για να ζήσει και η ίδια και τα παιδιά της…

“Είμαι μητέρα μονογονεϊκή  & πολύτεκνη  έχω έξι παιδιά τα τέσσερα ανήλικα  επτά έως δώδεκα ετών χωρίς περιουσιακά στοιχειά η καταθέσεις δικές μου ή των παιδιών με τα όποια ζούμε στο ίδιο νοικοκυριό πληρώνουμε ενοίκιο 250 ευρώ τον μήνα.

Τα τέσσερα ανήλικα είναι εκούσια αναγνωρισμένα από τον πάτερα τους με συμβολαιογραφική πράξη παραχωρώντας μου την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών μας όπως και την εξουσιοδότηση της αντί αυτού υπογραφής του. Ο πατέρας τους δεν πληρώνει διατροφή και δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για αυτό. Επίσης έχει γίνει κοινωνική ερεύνα στο σπίτι μου τόσο από την υπηρεσία πρόνοιας για τα απροστάτευτα τέκνα όσο και από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου  και έχω γραπτά τα στοιχεία της έρευνας που λέει ότι ζω μόνη με τα ανήλικα και ότι φροντίζω να υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών μου. ” σημειώνει η γυναίκα και αναρωτιέται “πως νομίζετε ότι ζουν 4 ανήλικα με μια μητέρα μόνη που έχει να εργαστεί από 16 Δεκεμβρίου του 2015; Πως νομίζετε πως εξασφαλίζονται πρωινά, μεσημεριανά, απογευματινά, και βραδινά, γεύματα; Πως νομίζετε ότι μπορούμε εμείς που έχουμε μόνο την επιμέλεια να κάνουμε και πολλά άλλα που κάθε παιδί έχει δικαίωμα να λαμβάνει και κάθε γονιός έχει την υποχρέωση και την επιθυμία να προσφέρει; Πως νομίζετε ότι πληρώνουμε ενοίκιο η μάλλον πως θα ξεχρεώσουμε ενοίκια ύψους 3.000 ευρώ ρεύμα 1600 ευρώ και νερό 600ευρω;”

Έως πρότεινος τα παιδιά αυτά θεωρούνταν απροστάτευτα τέκνα πολύτεκνης και μονογονεϊκή οικογενείας. Με το ΚΕΑ πρέπει να γίνουν κι άλλες διαδικασίες για να αποδειχτεί αυτό καθώς όπως αναφέρει η μητέρα, με την κοινή υπουργική απόφαση Αριθμ.: Γ.Δ.5οικ.2961-10/2017ΦΕΚ 128/Β/24-1-2017 με την οποία καθορίστηκαν οι όροι του προγράμματος, εξαιρούνται όσα παιδιά είναι αναγνωρισμένα με οποιονδήποτε τρόπο, χωρισμένων γονιών κλπ δείτε παρακάτω. Χαρακτηριστικά στην απόφαση αναφέρεται:

1) – Στη μονογονεϊκή οικογένεια, δηλαδή σε εκείνη στην οποία ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία ή διαζευγμένος, ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα) ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων, για τις ανάγκες υπολογισμού του εγγυημένου ποσού το μεγαλύτερο σε ηλικία ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας.

2) – Σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α, για τις ανάγκες υπολογισμού του εγγυημένου ποσού κάθε απροστάτευτο τέκνο λογίζεται ως ενήλικας.

Και η μητέρα σημειώνει χαρακτηριστικά:

Έτσι λοιπόν μου εγκρίνανε το ποσό των 79.33 αντί των 400 ευρώ αφού θεώρησαν εισόδημα τα επιδόματα του τελευταίου 6μηνου για τα παιδιά ( 1900 ευρώ περίπου ) μα ακόμα και εάν είχα την γονική μέριμνα θα έπαιρνα μόνο για το 1 παιδί το ποσό των 50 ευρώ, άρα 130 ευρώ τον μήνα. Λες και τα άλλα ανήλικα είναι ικανά για εργασία και έτσι εξαιρούνται!

Επίσης το ότι είμαι εγγεγραμμένη άνεργη στον ΟΑΕΔ εδώ και δέκα μήνες δεν έχει μετρήσει καθόλου. Επίσης στην 8μηνη εργασία είμαι επιλαχών άρα δεν πρόκειται να εργαστώ άμεσα.

Η μητέρα ζητά άμεση παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για να επιλυθεί το θέμα για όλες τις μητέρες που έχουν το ίδιο πρόβλημα, ενώ ζητά παρέμβαση βουλευτών όλων των κομμάτων καθώς και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την κατεύθυνση αυτή μέχρι να δικαιωθούν οι γονείς που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Με νόημα καταλήγει “Ευχαριστώ εκ μέρους όσων αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα ΚΕΑ”

Προηγούμενο άρθροΟι Τούρκοι αμφισβητούν (και) την Σαμοθράκη!
Επόμενο άρθροΖωντανή στη μάχη της παραμονής η Ορεστιάδα, νίκη με 3-1 κόντρα στην Παναχαϊκή!