Παρουσία του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος θα βρεθεί σε λίγες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη, θα εξελιχθεί η επιχείρηση της μεγαλύτερης άφιξης στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ στο λιμάνι της πόλης, αλλά και στα Βαλκάνια, στα μέσα Νοεμβρίου.

«Μεγάλη άφιξη»

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Evros-news, ο κ. Πάιατ θα επισκεφτεί ξανά τον Εβρο στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να φτάσει νέα δύναμη αμερικανικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης.

Τα μεταγωγικά πλοία θα ξεφορτώσουν πάνω από 120 ελικόπτερα συνολικά και 1.000 στρατιωτικά οχήματα κάθε τύπου, τα οποία θα μεταφερθούν στη Ρουμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τρένα ή νταλίκες.

Ο ίδιος ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είχε αποκαλύψει τη μεγαλύτερη άφιξη υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δηλώνοντας ότι «θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης».

Το θηριώδες μεταγωγικό σκάφος των ΗΠΑ USNS Yuma

Οι αμερικανοί μπορούν και με την ανανεωμένη αμυντική συμφωνία 5ετούς διάρκειας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, που υπεγράφη πρόσφατα και για την οποία συνέβαλλε καθοριστικά με τις προσπάθειες του τα τελευταία χρόνια και ο Τζέφρι Πάιατ, να έχουν διευρυμένες δυνατότητες εκμετάλλευσης της γεωγραφικής θέσης της Αλεξανδρούπολης.

Αποτελεί πλέον τη δεύτερη αμερικανική βάση, μετά τη Σούδα στην Κρήτη, και μετατρέπεται σε παρατηρητήριο της ευρύτερης περιοχής.

Η ανησυχία Ερντογάν

Παράλληλα, μπορεί με τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της, με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, να παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γι’ αυτό δήλωσε και ενοχλημένος από τη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Φοβάται μήπως οι Αμερικανοί επιδιώκουν την αναθεώρηση της διεθνούς Συνθήκης του Μοντρέ του 1936. Η συνθήκη αυτή ρυθμίζει την πρόσβαση της κάθε χώρας στη Μαύρη Θάλασσα και αναθέτει στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, της Θάλασσας του Μαρμαρά και των Δαρδανελλίων, καθώς και τη δικαιοδοσία ρύθμισης του διάπλου των πολεμικών σκαφών και τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ανησυχεί ο πρόεδρος της Τουρκίας από τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη (φωτογραφία REUTERS /PRESIDENTIAL PRESS OFFICE)

Τη συνθήκη έχουν υπογράψει τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ενωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια όμως, χάρη στη συνεργασία Ελλήνων και Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρακάμφθηκαν τα Στενά του Βοσπόρου για τη μεταφορά του στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ σε Ρουμανία και Βουλγαρία ή άλλες χώρες και η Τουρκία έχασε τον έλεγχο και τη δυνατότητα παρέμβασης στον συγκεκριμένο τομέα.

Κι αυτό είναι σίγουρα τεράστιο πλήγμα γι’ αυτήν, οπότε φυσικό είναι να υπάρχει έντονος εκνευρισμός από την πλευρά της.

Πηγή: evros-news

Προηγούμενο άρθροΤΟΥΡΚΙΑ: Τους ενοχλεί η Αλεξανδρούπολη… Αγοράζει τέταρτο γεωτρύπανο
Επόμενο άρθροΊνγκεμποργκ Μπέουχελ: Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που έκανε την προβοκατόρικη ερώτηση στον Μητσοτάκη