Αντιπροσωπεία μελών της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ και του Τομεακού Συμβουλίου Έβρου της ΚΝΕ πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 26 Απριλίου συνάντηση με τον κ. Αντώνη Ραφτόπουλο, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη «διαβούλευση» για το νέο κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να παρέμβει στη λειτουργία και στο χαρακτήρα του φορέα. Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΚΕΘΕΑ συνεχίζει το έργο της αποκαθήλωσης του φορέα. Ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είναι συνέχεια της ωμής κυβερνητικής παρέμβασης, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Οκτώβρης 2019) με την οποία καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο του φορέα.

Είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της αλλοίωσης του θεραπευτικού μοντέλου και της θεραπευτικής φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ. Είναι άλλο ένα κυβερνητικό χτύπημα στη φιλοσοφία της “στεγνής θεραπείας” και στον εναρμονισμό στη λογική της “μείωσης της βλάβης”, όπως επιτάσσει η στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης.

Κύρια στοιχεία του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είναι:

  • Η αλλαγή στον χαρακτήρα και στη θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ, αφού υποβαθμίζεται έως καταργείται η φιλοσοφία της Θεραπευτικής Κοινότητας ως μοντέλο θεραπείας και πλέον εντάσσεται η “μείωση της βλάβης” στους σκοπούς του ΚΕΘΕΑ.
  • Η συγχώνευση και η κατάργηση Μονάδων και Τμημάτων του ΚΕΘΕΑ, με γνώμονα τη λογική ”κόστος – όφελος” και όχι τις θεραπευτικές ανάγκες χρηστών, εξαρτημένων και των οικογενειών τους, όπως αυτές εκφράζονται σε κάθε περιοχή της χώρας.
  • Ο υπερσυγκεντρωτισμός εξουσιών σε ένα διορισμένο ΔΣ, που θα υλοποιεί τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές για την τοξικοεξάρτηση στη λογική του management.
  • Η κατάργηση της συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων, των εργαζόμενων, των χρηστών και των μελών της οικογένειάς τους, που τόσα χρόνια ήταν βασικός άξονας της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ.

Κατά τη συζήτηση η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για το σχεδιασμό των προγραμμάτων, τη φιλοσοφία, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, καθώς επίσης κοινοποιήθηκε η απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, με εξέχον το αίτημα να αποσυρθεί ο νέος κανονισμός. Επιπλέον, επισημάνθηκαν οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του στους θεραπευόμενους, στις οικογένειές τους αλλά και στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ που συλλογικά δίνουν το σημαντικό αγώνα της απεξάρτησης.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τόνισαν από την πλευρά τους ότι το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει τα ”δείγματα γραφής” και αυτά είναι μεταξύ άλλων οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, που από τον δρόμο των εξαρτήσεων σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση.

Η συζήτηση κατέληξε στο γεγονός ότι η διατήρηση του χαρακτήρα, της φιλοσοφίας και του τρόπου λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλου του λαού γιατί η υπόθεση της πάλης κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πρωτοστατήσουν όχι μόνο για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: Σε 6 μήνες… έχουμε χάσει 1 στους 1.000 κατοίκους της χώρας και ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του πανηγυρίζουν
Επόμενο άρθροΑνακοινώθηκε η κατάταξη (με την αυξημένη θητεία) στον Στρατό