Αλλάζουν όλα: Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν την συμφωνία για τον Turkish Stream – Το ρωσικό φ.α. φτάνει στον Εβρο!

Δημοσιεύτηκε στις: at 08:39
419 0

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία τη Δευτέρα για την ώθηση της κατασκευής του Turkish Stream, μια εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του Greek Stream!

Αλλωστε χωρίς την ελληνική συμμετοχή ο Turskish Stream δεν έχει καμία αξία και καμία σημασία.

Ο Turkish Stream, που αντικαθιστά τον South Stream (έχει αποκλειστεί από την ΕΕ) – προβλέπει την κατασκευή αγωγού μήκους 1.100 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει το καύσιμο στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, η οποία έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα κομβικό σημείο για τη διανομή του φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, θα είναι συμπληρωματικός του αγωγού Blue Stream, ο οποίος λειτουργεί από το 2005 και διατρέχει την Μαύρη Θάλασσα.

Η κατασκευή του έργου επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2019, αλλά η Μόσχα ανέστειλε το πρόγραμμα τον περασμένο Νοέμβριο αφού τουρκικά F-16 κατέρριψαν ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 στη Συρία. Στα τέλη Ιουλίου, ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για ό, τι συνέβη, και έτσι ξεκίνησε μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των εργασιών του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας.

Πριν υπογραφεί η συμφωνία, ο CEO της Gazprom, Alexey Miller, είχε δηλώσει ότι το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός διπλού αγωγού, ο καθένας με χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων.
Ο πρώτος αγωγός θα παρέχει φυσικό αέριο απευθείας στην Τουρκία, ενώ ο δεύτερος θα χρησιμοποιείται για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, όπως εξήγησε.
«Η διμερής συμφωνία καθορίζει επίσης και το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019» τόνισε.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 11,4 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, είχε ανακοινώσει ότι το έγγραφο της συμφωνία ήταν «σχεδόν έτοιμο» και προβλέπει «την κατασκευή των δύο σκελών του αγωγού. Το πρώτο σκέλος που αφορά στους Τούρκους καταναλωτές», εξήγησε.

www.pronews.gr

Σχετικά άρθρα

Ειδικού σκοπού Εμπορευματικό Κέντρο θα αναπτυχθεί στην Αλεξανδρούπολη οπού θα δημιουργηθεί κέντρο αποθήκευσης φυσικού αεριού

Δημοσιεύτηκε από: - 1 Ιουλίου 2017 0
Αισιόδοξος για την μελλοντική πορεία του ελληνικού σιδηροδρόμου εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας, σε…

Κυριάκος Βελόπουλος: «Επιδεικτικά εκτός η Σαμοθράκη στα ακτοπλοϊκά θέματα»

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Μαρτίου 2021 0
ΕΡΩΤΗΣΗ Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΘΕΜΑ: «Επιδεικτικά εκτός η Σαμοθράκη…

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Νιώθω θλίψη για τους Συριζαίους. Υπερασπίζονται μια πολιτική με επιχειρηματολογία Σαμαρά»

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Μαρτίου 2016 0
«Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι ένας κανονικός, φυσιολογικός άνθρωπος». Αυτό ήταν το μάντρα κάθε δημοσιογράφου που έκανε συνέντευξη μαζί του από…

“Πόσο θάλασσα τα κάνατε με το Καστελόριζο; Ίσαμε την Ανατολική Μεσόγειο” (των Χρήστου Κηπουρού και Πασχάλη Χριστοδούλου)

Δημοσιεύτηκε από: - 6 Σεπτεμβρίου 2020 0
“Πόσο θάλασσα τα κάνατε με το Καστελόριζο; Ίσαμε την Ανατολική Μεσόγειο”   …..μάνα μου Ελλάς που τα παιδιά σου σκλάβους…