Κάποιοι κάνουν λόγο για αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη. Και αυτό διότι μέχρι το Πάσχα η εκεί αμερικανική βάση θα έχει ενισχυθεί με 200 τουλάχιστον στρατιωτικούς, ενώ όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί. Ήδη το στρατιωτικό υλικό καταφθάνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Από εκεί με τρένα και νταλίκες θα προωθείται προς βορρά για να βρίσκεται κοντά στην εμπόλεμη Ουκρανία. Τις προηγούμενες ημέρες τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη επιθεώρησε και η υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουόλαντερ, η οποία συνόδευσε τον Άντονι Μπλίνκεν. Μάλιστα επισκέφθηκε και την έδρα της 12ης Μεραρχίας, συνοδευόμενη από τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Εκτός της Αλεξανδρούπολης οι αμερικανοί μετέφεραν υλικό και στρατιωτικούς και στον Βόλο, στο Στεφανοβίκειο, εκεί όπου βρίσκονται τα αμερικανικά ελικόπτερα τα οποία οι χειριστές τους συνεκπαιδεύονται με τους έλληνες πιλότους ελικοπτέρων.

Το επίκεντρο όμως της εαρινής παρουσίας αμερικανικών και άλλων νατοϊκών δυνάμεων είναι η Αλεξανδρούπολη. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θηριώδη μεταγωγικά πλοία για να ξεφορτώσουν πολεμικό υλικό, το οποίο θα προωθηθεί στη Βόρεια Ευρώπη, σε χώρες του ΝΑΤΟ, έως τη Βαλτική και κυρίως σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία. Έτσι το λιμάνι θα γεμίσει από επιθετικά ελικόπτερα, άρματα μάχης, πυροβόλα, πυραύλους, πολλαπλούς εκτοξευτές, ό,τι πιο σύγχρονο έχει να προσφέρει η πολεμική βιομηχανία.

Να σημειωθεί ότι το προσωπικό των Αμερικανών που έρχεται αυτές τις ημέρες στην Αλεξανδρούπολη θα εγκατασταθεί στο Στρατόπεδο Γιαννούλη όπως προβλέπεται στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.

Οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για τη διαμονή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης μεταφοράς του υλικού. Αυτή αναμένεται να κρατήσει έως το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ θα διαμένει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη. Κάτι που κάνει τους εμπόρους της θρακικής πόλης να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, καθώς οι αμερικανοί στρατιωτικοί δεν φημίζονται ότι είναι τσιγκούνηδες στις αγορές τους κατά τις εξόδους της.

Προηγούμενο άρθροΥποδοχή ιεράς εικόνας Παναγίας Γαλακτοτροφούσας στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής,  Αλεξανδρουπόλεως
Επόμενο άρθροΕΒΡΟΣ: Ιδρύονται σταθμοί πλωτής αστυνόμευσης για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης