Αναβάλλεται η επενδυτική απόφαση για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε στις: at 13:48
489 0
της Πένη Χαλάτση απο το www.insider.gr

Αναβάλλεται για το τέλος του 2018 η τελική επενδυτική απόφαση για τον τερματικό LNG  στην Αλεξανδρούπολη σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η GasLog, η οποία κατέχει το 20% της Gastrade(του ομίλου Κοπελούζου).

Η Gastrade είναι η εταιρεία που αναπτύσσει το έργο της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, αποσκοπεί στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο χωρών της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Όπως ανακοίνωσε η GasLog, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που κατασκευάζει, κατέχει και διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, το έργο στην Αλεξανδρούπολη πρέπει να συμβαδίσει χρονικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.

Η επιχείρηση στοχεύει να ξεκινήσει την εμπορική δραστηριότητα ταυτόχρονα με την υλοποίηση των νέων υποδομών. «Κατά συνέπεια σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε το έργο το β’ εξάμηνο του 2020 και αναμένουμε ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του 2018», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GasLog, Paul Wogan. Πρόκειται για μία ακόμη αναβολή καθώς αρχικά αναμενόταν η απόφαση να ληφθεί στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018.

Όπως είναι γνωστό, η Gastrade δουλεύει από κοινού με την ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη ενώ για το έργο ενδιαφέρεται και η τη βουλγαρική ΒΕΗ.

«Οι διαπραγματεύσεις με την ΔΕΠΑ και την ΒΕΗ εξελίσσονται καλά», ανέφερε o Wogan και πρόσθεσε ότι «εξακολουθούμε να βλέπουμε έντονο ενδιαφέρον και από εν δυνάμει δανειστές στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ευρωπαϊκοί οργανισμοί», πρόσθεσε.

Η μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολης, κατηγοριοποιείται ως ένα έργο Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) και αποτελεί ένα έργο υψηλής τεχνολογίας που με την ολοκλήρωσή του θα προσφέρει ακόμα μια -την τέταρτη- πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην χώρα. Το έργο αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Σχετικά άρθρα

Χρήστος Μέτιος: “Οι χθεσινές δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας αποκάλυψαν ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις που δέχομαι από την εκλογή μου στη θέση του Περιφερειάρχη”

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Αυγούστου 2018 0
Ανακοίνωση για δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Ο κ. Μαρκόπουλος σε δηλώσεις του αποσαφήνισε ότι είναι…

Κώστας Αλεξανδρής: “Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έμαθε εκ του ασφαλούς να έρχεται κάθε χρόνο στην αγροτική έκθεση Φερών να υπόσχεται πράγματα που ποτέ δεν έχουν υλοποιηθεί”

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Αυγούστου 2018 0
Η ανάρτηση του κ. Κώστα Αλεξανδρή – προέδρου του αγροτικού και κτηνοτροφικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης Ζήτησα απο τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης στην αγροτική…

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Έβρου κ. Αναστασία Γκαρά σχετική με την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Μαρτίου 2017 0
Ερώτηση σχετική με την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ κατέθεσε σήμερα προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής…