Αναβάλλονται οι εκλογές στα επιμελητήρια!

Δημοσιεύτηκε στις: at 12:18
331 0

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με επείγον έγγραφό της προς τα επιμελητήρια,  ανακάλεσε προηγούμενη πρόσκληση για ορισμό εκπροσώπων σε Εκλογικές Επιτροπές Επιμελητηρίων, που είχε σκοπό να επιμεληθούν τις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης νέων οργάνων στον επιμελητηριακό θεσμό.

Ο λόγος της ανάκλησης, όπως αναφέρεται, είναι ότι με βάση τη νέα νομοθεσία η οποία δεν καθιστά υποχρεωτική τη συνδρομή (ν. 4314/2014), τα μέλη των επιμελητηρίων τα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές δεν είναι σαφώς προσδιορισμένα. Ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας προβλημάτων στην εκλογική διαδικασία. Το πρόβλημα αυτό χρήζει άμεσης νομικής αντιμετώπισης, δηλαδή νέας νομοθετικής ρύθμισης του επιμελητηριακού θεσμού.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, οι εκλογές είναι πιθανόν να διεξαχθούν στο τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017 αντί της περιόδου 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2016, όπως είχε προσδιοριστεί πέρσι.

Η παράταση είναι μέσα στο πλαίσιο του νόμου, ο οποίος πρόβλεπε ότι οι εκλογές αυτές μπορούν να γίνουν και τέσσερις μήνες μετά τις προθεσμίες (5/9 – 15/10), καθώς παρέχεται από τον νόμο η σχετική δυνατότητα στον υπουργό Οικονομίας, να εκδώσει ανάλογη υπουργική απόφαση.

 

Σημειώνουμε ότι οι προηγούμενες εκλογές διεξήχθησαν στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου 2011. Σύμφωνα με τον επιμελητηριακό νόμο 2084/92 άρθρο 3β «Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλέγονται από τα ταμειακώς εντάξει μέλη του Επιμελητηρίου με εκλογές που διεξάγονται κάθε τέταρτο έτος, σε ημερομηνία που ορίζεται μεταξύ της 15ης Νοεμβρίου και της 15ης Δεκεμβρίου». Συνεπώς το 2015 έληξε ο συμβατικός χρόνος θητείας, η οποία παρατάθηκε μέχρι το φθινόπωρο του 2016 και σε συνέχεια λαμβάνει τώρα νέα (4μηνη) παράταση, η οποία δεν γνωρίζουμε αν θα εξαντληθεί.

 

Εδώ πρέπει να σχολιάσουμε ότι, ανεξαρτήτως πραγματικών λόγων για την αναβολή, η ΓΓΕ-ΠΚ μπορεί να επηρεάστηκε στην απόφαση αυτή και από την αυξημένη πίεση που δέχεται από τα επιμελητήρια (είναι γνωστή η σχετική αρθρογραφία στελεχών του ΕΕΑ), να προχωρήσει σε ουσιαστική τομή αναβάθμισης του επιμελητηριακού θεσμού και όχι απλώς να καλύψει κάποια κενά της νομοθεσίας.

http://www.eea.gr

Σχετικά άρθρα

Τελετή ορκωμοσίας 487 πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων στα Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής και Διδυμοτείχου

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Νοεμβρίου 2017 0
Τον προβλεπόμενο όρκο έδωσαν χθες (10 Νοεμβρίου 2017), τετρακόσιοι ογδόντα επτά (487) Δόκιμοι Αστυφύλακες 1ης εκπαιδευτικής περιόδου, εκπαιδευτικής σειράς 2017-2019,…

Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αλεξανδρούπολης χρειάζεται βοήθεια μας

Δημοσιεύτηκε από: - 13 Ιανουαρίου 2021 0
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Αλεξανδρούπολης για χαλιά πατακια, κουβερτακια, ριχταρια, οτιδήποτε που μπορούμε να κρατήσουμε…

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ ΔΕΠΑ και Gastrade για το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Σεπτεμβρίου 2018 0
Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ ΔΕΠΑ και Gastrade για το μεγάλο έργο στην Αλεξανδρούπολη, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα…

Δείτε τους φετινούς Επιτάφιους μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Γιάννη Ναλμπάντη

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Απριλίου 2017 0
Ιερός Μητροπολιτικός & Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως Ιερός Ναός…