Αναβάλλονται οι εκλογές στα επιμελητήρια!

Δημοσιεύτηκε στις: at 12:18
422 0

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με επείγον έγγραφό της προς τα επιμελητήρια,  ανακάλεσε προηγούμενη πρόσκληση για ορισμό εκπροσώπων σε Εκλογικές Επιτροπές Επιμελητηρίων, που είχε σκοπό να επιμεληθούν τις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης νέων οργάνων στον επιμελητηριακό θεσμό.

Ο λόγος της ανάκλησης, όπως αναφέρεται, είναι ότι με βάση τη νέα νομοθεσία η οποία δεν καθιστά υποχρεωτική τη συνδρομή (ν. 4314/2014), τα μέλη των επιμελητηρίων τα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές δεν είναι σαφώς προσδιορισμένα. Ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας προβλημάτων στην εκλογική διαδικασία. Το πρόβλημα αυτό χρήζει άμεσης νομικής αντιμετώπισης, δηλαδή νέας νομοθετικής ρύθμισης του επιμελητηριακού θεσμού.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, οι εκλογές είναι πιθανόν να διεξαχθούν στο τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017 αντί της περιόδου 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2016, όπως είχε προσδιοριστεί πέρσι.

Η παράταση είναι μέσα στο πλαίσιο του νόμου, ο οποίος πρόβλεπε ότι οι εκλογές αυτές μπορούν να γίνουν και τέσσερις μήνες μετά τις προθεσμίες (5/9 – 15/10), καθώς παρέχεται από τον νόμο η σχετική δυνατότητα στον υπουργό Οικονομίας, να εκδώσει ανάλογη υπουργική απόφαση.

 

Σημειώνουμε ότι οι προηγούμενες εκλογές διεξήχθησαν στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου 2011. Σύμφωνα με τον επιμελητηριακό νόμο 2084/92 άρθρο 3β «Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλέγονται από τα ταμειακώς εντάξει μέλη του Επιμελητηρίου με εκλογές που διεξάγονται κάθε τέταρτο έτος, σε ημερομηνία που ορίζεται μεταξύ της 15ης Νοεμβρίου και της 15ης Δεκεμβρίου». Συνεπώς το 2015 έληξε ο συμβατικός χρόνος θητείας, η οποία παρατάθηκε μέχρι το φθινόπωρο του 2016 και σε συνέχεια λαμβάνει τώρα νέα (4μηνη) παράταση, η οποία δεν γνωρίζουμε αν θα εξαντληθεί.

 

Εδώ πρέπει να σχολιάσουμε ότι, ανεξαρτήτως πραγματικών λόγων για την αναβολή, η ΓΓΕ-ΠΚ μπορεί να επηρεάστηκε στην απόφαση αυτή και από την αυξημένη πίεση που δέχεται από τα επιμελητήρια (είναι γνωστή η σχετική αρθρογραφία στελεχών του ΕΕΑ), να προχωρήσει σε ουσιαστική τομή αναβάθμισης του επιμελητηριακού θεσμού και όχι απλώς να καλύψει κάποια κενά της νομοθεσίας.

http://www.eea.gr

Σχετικά άρθρα

Πωλείται το Παρακαταθηκών και Δανείων – Τι θα γίνει με τα χιλιάδες δάνεια

Δημοσιεύτηκε από: - 31 Μαΐου 2021 0
ωλητήριο στον κλάδο εμπορικής δραστηριότητας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) έβαλε το υπουργείο Οικονομικών, αναζητώντας σύμβουλο, που θα αναλάβει τη σχετική διαδικασία,…

H Φανή Μπαχαρίδου καλεσμένη της ΠτΔ στον εορτασμό της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Ιουλίου 2021 0
Η πανδημία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, επιτάσσει προσαρμογές στον καθιερωμένο εορτασμό της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας…

Στήριξη της Εστίασης ζητούν τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Ιανουαρίου 2021 0
Στήριξη της Εστίασης ζητούν τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  Την στήριξη της Εστίασης μέσω ενός «Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης…