Για τις εύλογες ανάγκες της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, το τελευταίο διάστημα έχουμε συνεχείς ασκήσεις στην περιοχή Πεδίου Βολής «ΑΕΤΟΥ», λίγα μόλις μέτρα από κατοικημένες περιοχές καθώς και από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Ως γνωστόν στην παραπάνω περιοχή πέρα από τον ισχυρό θόρυβο που προκαλείται, απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, οχημάτων και ζώων κατά την ώρα των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων.
Η απομάκρυνση και η αλλαγή θέσης του συγκεκριμένου πεδίου βολής, έχει απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο για πρώτη φορά το 1985 μετά από σχετικό αίτημα από πλευράς του στρατού.
Το θέμα αυτό ξαναήρθε στο δημοτικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο τότε υποδιοικητής της 12ης μηχανοκίνητης μεραρχίας πεζικού Γιώργος Μπατούκας παρουσίασε επίσημα την θέση του στρατού λέγοντας πως το πεδίο βολής στην τοποθεσία του «αετού» δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των στρατιωτικών ασκήσεων ζητώντας την κατάργησή του. Ως προτεινόμενη θέση ανέφερε την τοποθεσία «Μαυρόπετρα» στην περιοχή του Άβαντα που είναι 23χιλ. στρέμματα και ενδείκνυται για τις αυξημένες απαιτήσεις του στρατού.
Ήδη όμως από τον Αύγουστο του 2008 και όχι άδικα, οι κάτοικοι στον οικισμό Άβαντα του δήμου Αλεξανδρούπολης ήταν ανήσυχοι καθώς υπήρχαν ήδη πληροφορίες για την δημιουργία πεδίου βολής κοντά στην περιοχή τους.
Τον Δεκέμβριο του 2008 η υπόθεση αυτή έρχεται στο νομαρχιακό συμβούλιο Έβρου, όπου το ομόφωνο ΟΧΙ ικανοποίησε ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής λέγοντας πως και οι σύμβουλοι κατάλαβαν πως μία τέτοια ενέργεια θα σηματοδοτούσε και θα συνέβαλε στην υποβάθμιση της περιοχής τους.
Τον Φεβρουάριος του 2009 έχουμε ένα ακόμη ΟΧΙ αυτή την φορά από τους δημοτικούς συμβούλους της Αλεξανδρούπολης.
Συμπερασματικά από το ιστορικό της υπόθεσης αυτής, είναι δεδομένη η πρόθεση αλλά και η ανάγκη του Στρατού για την μετεγκατάσταση του συγκεκριμένου πεδίου βολής. Το ίδιο ακριβώς επιβάλει και η ισχύουσα οδηγία της Ε.Ε. για αναγκαία μεταφορά όλων των πεδίων βολής μακριά από κατοικημένες περιοχές, πλέον και οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων αλλά και πολλών ενημερωτικών μέσων και δημοσιογράφων.
Με απόλυτο σεβασμό σε αποφάσεις προηγούμενων νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων, είναι πλέον επιβεβλημένη η αναζήτηση του κατάλληλου χώρου που θα καλύπτει αφενός τις στρατιωτικές ανάγκες, αλλά και αφετέρου δεν θα δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και αντιδράσεις από κατοίκους άλλων περιοχών.
Οι πρωτοβουλίες αυτή την φορά ανήκουν στον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα πρέπει άμεσα να συγκαλέσει συνάντηση με τα αρμόδια στρατιωτικά στελέχη της 12ης Μεραρχίας με σκοπό την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.
Η περιοχή δε του σημερινού πεδίου βολής λόγω θέσης, προσβασιμότητας αλλά και γειτνίασης με την Εγνατία οδό και το πολεοδομικό συγκρότημα της Αλεξανδρούπολης, μπορεί να αποτελέσει το σημείο σχεδιασμού ενός μελλοντικού σύγχρονου αθλητικού κέντρου όχι μόνο για την πόλη αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθροΣτάθης Στάμος: “Μετά από 14 χρόνια δεν θα ασχοληθώ με τις εκλογές του σωματείου εργαζόμενων Νοσοκομείου Διδυμοτείχου”
Επόμενο άρθρο24 πόλεις, μία φωνή για τη Μακεδονία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)