Ανακοίνωση της Τ.Ε. ΚΚΕ Έβρου για τις νέες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

401 0

Για μια ακόμα φορά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρεται στο λιμάνι της Αλεξ/πολης. Μάλιστα λίγες μέρες μετά την κύρωση στη Βουλή της «αμυντικής» συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπερψήφισε η ΝΔ, αλλά και ενόψει της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η σημερινή επίσκεψη του συμβούλου του εκτελεστικού διευθυντή της αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC, του γενικού πρόξενου των ΗΠΑ στη Θεσ/νίκη και του οικονομικού ακόλουθου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και η συνάντησή τους με στελέχη του ΟΛΑ.

Ο Τζέφρι Πάιατ τονίζει, όπως αναφέρει δημοσίευμα σε εφημερίδα του Σ/Κ, ότι Ελλάδα και ΗΠΑ θα μπορούν να χρησιμοποιούν την Αλεξανδρούπολη «ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Βαλκανικής, μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)».

Δεν μπορεί παρά να είναι πια ξεκάθαρο σε όλους το μέγεθος της εμπλοκής της περιοχής μας στα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια και η μετατροπή της σε στόχο.

Τη «σταθερότητα» που εξασφαλίζει το ΝΑΤΟ την δοκιμάζει δεκαετίες τώρα ο λαός της Κύπρου, με την Τουρκική κατοχή στο νησί και σήμερα με τα σχέδια οριστικής διχοτόμησης υπό ΝΑΤΟϊκή «ομπρέλα». Την «ασφάλεια» που «εγγυώνται» το ΝΑΤΟ και η ΕΕ την έχουν νιώσει στο πετσί τους οι λαοί των Βαλκανίων, με τον βομβαρδισμό και διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τη διαρκή υποδαύλιση μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων, κτλ.

Μάλιστα, στην ίδια δήλωση αναφέρθηκε και στο μνημόνιο Αγκύρας – Τρίπολης, δηλώνοντας ότι «τα νησιά -περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη- έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές». Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρεται μόνο στα μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη και όχι σε μικρά νησιά, όπως π.χ. το Καστελόριζο, ενώ αποφεύγει να χαρακτηρίζει παράνομο το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης.
Ο λαός της περιοχής μας πρέπει και μπορεί να μεγαλώσει την αντίδρασή του το επόμενο διάστημα σε αυτά τα σχέδια. Να μην εγκλωβιστεί στο μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού (είτε αυτό που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτό που προωθεί η ΝΔ), αλλά να παλέψει για λιμάνι δημόσιο, εργαζόμενους με δικαιώματα, με τήρηση των μέτρων ασφάλειας της εργασίας, ενάντια στη μετατροπή του σε ορμητήριο πολέμου.

Το λιμάνι της Αλεξ/πολης όπως και όλα τα υπόλοιπα της χώρας δεν μπορούν να θεωρούνται περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κανενός ιμπεριαλιστή. Φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα του λαού μας και δε μπορεί κανείς να κερδοσκοπεί στις πλάτες του ελληνικού λαού, να το χρησιμοποιεί για τα δολοφονικά του σχέδια και να το μετατρέπει σε στόχο των αντιπάλων του.

Τώρα να δυναμώσει η πάλη για να ακυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, για να μην υπάρχει κανένας Έλληνας φαντάρος εκτός συνόρων, για την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Σχετικά άρθρα

Τέσσερα χρόνια από την νύχτα της “Αποκάλυψης” για τη Σαμοθράκη – Ο οικισμός του Ξηροποτάμου αιμορραγεί όσο περνά ο χρόνος ακόμη περισσότερο…

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Σεπτεμβρίου 2021 0
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ – 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2017 Γράφει ο Ανδρέας Σελήσιος Τέσσερα χρόνια από την νύχτα της 25 προς…

Ιατρικός Σύλλογος- ΕΣΗΕΑ-Τεχνικο Επιμελητήριο: προειδοποιούν τους βουλευτές για το ασφαλιστικό

Δημοσιεύτηκε από: - 8 Μαΐου 2016 0
Μετά την ΕΣΗΕΑ και το Τεχνικο Επιμελητήριο, τώρα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καλεί τους βουλευτές-γιατρούς να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους…

Επιστολή του Επιμελητηρίου Έβρου με αίτημα την ένταξη των ιδιωτικών παιδικών σταθμών στο ΕΣΠΑ

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Νοεμβρίου 2015 0
Αλεξανδρούπολη 20η Νοεμβρίου 2015 ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αριθμός Πρωτοκόλλου: 3903/20-11-2015 Προς κ. Αλ. Χαρίτση Υφυπουργό Οικονομίας Θέμα: «Ένταξη Κωδικών Άσκησης Δραστηριότητας…