ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες. Όχι στα hotspots επιλογής ελάχιστων και εγκλωβισμού των περισσότερων προσφύγων – μεταναστών.

Στη χώρα μας ξέρουμε καλά τι πάει να πει προσφυγιά. Ξέρουμε καλά τι πάει να πει ξεριζωμός και μετανάστευση από τα χρόνια της δεκαετίας του ’50 και του ’60, όταν φεύγαμε καραβάνια για να γίνουμε φτηνοί εργάτες στη Γερμανία και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες.

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκοί άνθρωποι, η νεολαία δεν έχουμε αντίπαλο ανθρώπους κυνηγημένους από τις συνέπειες των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων που έχουν δημιουργήσει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ.

Έχουμε ξεκάθαρο, ότι στην ευρύτερη περιοχή παίζονται σοβαρά γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος των λαών. Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων, εμπλέκει τη χώρα σε αυτά τα παιχνίδια, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους. Ήδη, με αφορμή το Προσφυγικό, έχει τεθεί ξανά θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα σύνορά της από την ίδια την ΕΕ. Με τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΕΕ – ΝΑΤΟ, με τις αστικές τάξεις στο τιμόνι της εξουσίας, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο.

Η συμφωνία Μέρκελ – Νταβούτογλου που επιβεβαιώθηκε και στην Συνόδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη 10/2/2016 στις Βρυξέλλες να ζητήσουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο και των τουρκοσυριακών συνόρων, με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τεράστιες, γιατί συμφώνησε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ

Η δημιουργία των hotspots, αποτελεί για τα μεγάλα μονοπώλια και την ΕΕ, μια μεγάλη ευκαιρία να ξεδιαλέξουν φτηνό εργατικό δυναμικό, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ακόμα καλύτερους όρους για την κερδοφορία τους, σε βάρος συνολικά της εργατικής τάξης. Αυτόν το στόχο υπηρετεί η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, καθώς και η πρόσφατη απόφαση της Υφυπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Θ. Τσάγκρη για την δημιουργία «επιχειρηματικών πάρκων» βλέπε ΕΟΖ (Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες), φορολογικοί παράδεισοι για τους επιχειρηματίες, καθεστώς δουλείας και γαλέρας για τους εργαζόμενους.

Υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δεν θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο. Επομένως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί ότι η εγκατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων θα είναι προσωρινή.

Τις πόλεις μας τις υποβαθμίζει η φτώχεια, η ανεργία, η διάλυση των μονάδων Υγείας και Παιδείας. Τις ζωές μας τις τσακίζει η πολιτική που φέρνει τώρα τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης με το Ασφαλιστικό και που ετοιμάζει και νέα μέτρα. Για όλα αυτά τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής

κάνουν τα κορόιδα, λες και για την ανεργία και τη φτώχεια φταίνε οι Σύροι πρόσφυγες και όχι το κεφάλαιο και η εξουσία του που γεννούν φτώχεια και πολέμους.

Να στοχεύσουμε τον πραγματικό ένοχο. Να μην περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Συγκεκριμένα:

* Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.

* Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

* Όχι στα hot spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών – μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.

* Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

* Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση – υποδοχή – περίθαλψη – φιλοξενία – μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

* Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.

* Έξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.

Καλούμε το λαό, τη νεολαία να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους, αθωώνοντας τον ένοχο και για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για τη ζωή μας σήμερα. Και ο ένοχος είναι κοινός, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που το κυνήγι του κέρδους ξεθεμελιώνει δικαιώματα, κάνει τη νεολαία και τους λαούς κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ξεριζώνει λαούς.

Να παλέψει για να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις και η Σούδα.

Αλεξανδρούπολη 11.2.2016

Προηγούμενο άρθροΑποκάλυψη: Ο Τσίπρας συμφώνησε να κλείσει τα σύνορα με αντάλλαγμα το ασφαλιστικό
Επόμενο άρθροΤο πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής σε Α’ και Β’ ΕΠΣ Έβρου