Το θέμα μεταφοράς του Δικαστικού Μεγάρου της Αλεξανδρούπολης σε καινούριο κτήριο συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Oι 5 επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Φωτιάδης, Μιχαηλίδης, Δευτεραίος, Τζανίδης, Βεγλεκτσής) αναφέρουν στο κοινό τους κείμενο όπου ζητούσαν την συζήτηση του θέματος  : 

«Παρακαλούμε όπως γίνει συζήτηση-ενημέρωση, εκτός της ημερήσιας διάταξης στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του ΔΣ, όσο αφορά πρότασή μας για το ζήτημα της μεταφοράς του δικαστικού μεγάρου Αλεξανδρούπολης.

Τον Απρίλιο του 2016 και με εισήγηση του κ. Δημάρχου εγκρίθηκε (υπ’ αριθμ 160/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αλεξανδρούπολης) η υποβολή πρότασης προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, για ανταλλαγή του ακινήτου “Μύλος Μασούρα”, κυριότητας του Δήμου μας με αυτό του Δικαστικού Μεγάρου, κυριότητας του υπουργείο Δικαιοσύνης, στη Αλεξανδρούπολη.

Σήμερα το προτεινόμενο αυτό ακίνητο του «Μύλου Μασούρα» και χωρίς την σύμφωνη γνώμη ή έστω την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, «φιλοξενεί» πλέον το νεοσύστατο Ίδρυμα Θρακικών Μελετών!

Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως είναι πλέον επιβεβλημένη η ανάγκη κατασκευής ένα νέου Δικαστικού Μεγάρου, γιατί το σημερινό δεν προσφέρεται για αξιοπρεπή απονομή δικαιοσύνης απαξιώνοντας το θεσμό, τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους καθώς και τους ίδιους τους πολίτες που προσφεύγουν για δικαστική αρωγή.

Πέραν τούτου δημιουργεί πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα στην παραλιακή οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου και με το ενδεχόμενο της μελλοντικής μονοδρόμησής της, αυτά θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο.

Με τα νέα αυτά δεδομένα τα οποία ανατρέπουν την προηγούμενή μας απόφαση, ως δημοτική παράταξη, αιτούμαστε την διενέργεια ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό, με την παρουσία των βουλευτών του νομού, καθώς και των εκπροσώπων του δικηγορικού συλλόγου.

Σε αυτή την συνεδρίαση θα πρέπει να αποφασισθεί και η οριστική  χωροθέτηση του νέου δικαστικού μεγάρου, σύμφωνα και με τους κανόνες του Γ.Π.Σ. (Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου).

Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται να διερευνηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου η δυνατότητα μια τέτοιας χρήσης μέσα στην έκταση του γωνιακού υπό πολεοδόμηση Ο.Τ. (Οικοδομικού Τετραγώνου) του στρατοπέδου «Ζήση», στην συμβολή της οδού Ηροδότου με τον νέο Περιφερειακό.

Η έκταση αυτή που σήμερα ανήκει στο Τ.ΕΘ.Α. (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), μπορεί να συμπεριληφθεί στην οφειλόμενη εισφορά του Ταμείου προς τον Δήμο και φυσικά να αποτελέσει και ένα κίνητρο για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες παραχώρησής του.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο δεσμευτικό είναι το Γ.Π.Σ., σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η χωροθέτηση χώρων διοίκησης εντός του Ο.Τ.533 (Στρατόπεδο «Σταϊκίδη»).»

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει το θέμα, αφού σε τρεις οχλήσεις του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, δεν έλαβε καμία απάντηση.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος έχει προτείνει τη δημιουργία δικαστηρίων στο χώρο απέναντι από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, αλλά και τη μεταφορά του στο παλιό νοσοκομείο της οδού Δήμητρας.

Ο Δήμαρχος πρότεινε να συνταχθεί ένα κείμενο, το οποίο θα υπογράψουν δημοτική αρχή και αντιπολίτευση, το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους φορείς της περιοχής και στο υπουργείο.

Αν μέσα σε 30 μέρες δεν υπάρξει απάντηση, τότε  θα γίνει μία ξεχωριστή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία θα παρθούν πιο δυναμικές αποφάσεις.

(με πληροφορίες από το alexpoli.gr και reportal.gr)

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Σταύρου Θεοδωράκη με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό
Επόμενο άρθροΗλίας Ηλιακόπουλος: “Περιμένω τις απαντήσεις από τους αρμοδίους φορείς για θέμα του Αεροδρομίου Αλεξανδρουπολης”