Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κι άλλοι 6 Βουλευτές της Ν Δ με επικεφαλής τον Βουλευτή Πέλλας και πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, σχετικά με τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για την κατάρρευση του κτηνοτροφικού κλάδου και τη συρρίκνωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση έχουν μειωθεί κατά 28% οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κατά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Την ίδια στιγμή οι τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα έχουν υποχωρήσει ραγδαία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το κόστος παραγωγής, αλλά και οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις  με αποτέλεσμα να δέχεται συνεχώς πιέσεις το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Στο μεταξύ παραμένουν ακόμα στα χαρτιά οι έλεγχοι στην αγορά γάλακτος, ενώ κάποια άλλα προγράμματα που ήταν ευνοϊκά για τον κτηνοτροφικό κλάδο δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα.

Οι Βουλευτές ρωτάνε μεταξύ άλλων τον Υπουργό αν θα θέσει το θέμα των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης με ποιο τρόπο θα καλύψει τις απώλειες εισοδήματος των κτηνοτρόφων από την κατακόρυφη πτώση των τιμών κι αν θα εγκρίνει επιτέλους τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης «Φέτας», που τόσο ανάγκη έχουν οι κτηνοτρόφοι.

 

Αναλυτικά η Ερώτηση:

   Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχουν επεξεργαστεί, παρουσιάσει και εφαρμόσει κανένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας. Αποτέλεσμα, ο εγχώριος κτηνοτροφικός κλάδος να βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση βαθιάς ύφεσης και το εισόδημα των κτηνοτρόφων μας να έχει συρρικνωθεί δραματικά εξαιτίας της συνεχούς ανόδου του κόστους παραγωγής (τιμές ζωοτροφών, κτηνιατρικών φαρμάκων και εφοδίων, ΦΠΑ κ.α.) και της συνεχούς μείωσης των τιμών παραγωγού σε γάλα και κρέας. Ταυτόχρονα, οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος, σε συνδυασμό με τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» κρέατος και γάλακτος επιτείνουν τις πιέσεις στο εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Έτσι, δεν είναι υπερβολή να μιλά κανείς για αφανισμό του κτηνοτροφικού κλάδου, καθώς από τις 110.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που υπήρχαν προ τετραετίας, σήμερα είναι ζήτημα εάν λειτουργούν 79.000 εκμεταλλεύσεις  (-28% σε τέσσερα μόνο χρόνια). Και πως να μην συμβαίνει αυτό, όταν η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα έχει κατρακυλήσει σήμερα στα 70 λεπτά το κιλό, από 1 ευρώ προ έτους και η τιμή στο κατσικίσιο γάλα έχει πέσει στα 50 λεπτά, από 65 λεπτά που ήταν πριν λίγους μήνες. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή γάλακτος βαίνει συνεχώς μειούμενη, ενώ τα αποθέματα φέτας διατηρούνται σταθερά.

Μάλιστα, παρά την απομάκρυνση της ηγεσίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον περασμένο Μάιο και τις εντολές του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για εντατικότερους ελέγχους στην αγορά και την αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ,  για την άμεση καταγραφή και διασύνδεση με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ του αριθμού των εκτρεφόμενων αιγοπροβάτων, του κωδικού των ενωτίων των ζώων και της θέσης του στάβλου  – ένα σύστημα που δημιουργήθηκε το 2011, λειτούργησε από το 2012 έως και το 2014 και έκτοτε, κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέμεινε ανενεργό – τίποτα από όλα αυτά δεν πραγματοποιήθηκε.

Αντιθέτως, βρισκόμαστε καθημερινά μπροστά στο φαινόμενο από τη μια οι εξαγωγές φέτας στατιστικά να αυξάνονται και από την άλλη τα αποθέματα να διατηρούνται σταθερά, στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος να πέφτει σταθερά.

Το μόνο που μέχρι τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει «προσφέρει» στους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων τους. Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματός τους από το 22% έως το 45%. Ο υπερδιπλασιασμός των ασφαλιστικών τους εισφορών. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης. Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Ο μη υπολογισμός των ασφαλιστικών τους εισφορών ως εξόδων και μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά  (παγκόσμια πρωτοτυπία). Οι συνεχείς παρατάσεις στην προκήρυξη του προγράμματος για τη σύσταση κτηνοτροφικών Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Η μη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης «Φέτας».

Μαζί με όλα αυτά, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων :

* Δεν έχει προκηρύξει το μέτρο M16, για τα συνεργατικά σχήματα προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα (Μέτρο Μ9), προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, για τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας προκηρύχθηκε με τρισίμηση χρόνια καθυστέρηση, που η δική μας κυβέρνηση ενέταξε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Χώρας (ΠΑΑ 2014-2020).

* Δεν έχει προκηρύξει το μέτρο 2 «Συμβουλευτικές υπηρεσίες», προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ, το μέτρο 1 «Δράσεις μετάδοσης γνώσεων και ενημέρωσης», προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και το μέτρο 4 περί «Συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας», προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, που τους παραδώσαμε.

* Καθυστερεί απαράδεκτα την έγκριση του φάκελου για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης «Φέτας» .

* Εξάντλησε σχεδόν το σύνολο της κοινοτικής εξισωτικής αποζημίωσης των 950 εκατ. Ευρώ, που εμείς διασφαλίσαμε για την περίοδο 2015-2020 (Καν. ΕΕ 1378/23-12-2014), για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας,  με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης τα επόμενα χρόνια.

* Δεν έχει προχωρήσει στην αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για τους νέους κτηνοτρόφους μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας, που εμείς υιοθετήσαμε μαζί με το «μπόνους» του 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων που καθιερώσαμε για τους νέους κτηνοτρόφους ηλικίας μέχρι 40 ετών.

* Δεν έχει εφαρμόσει τον ορισμό, που εμείς υιοθετήσαμε, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα βοσκοτόπια, με τον οποίο συμπεριελήφθησαν οι φρυγανώδεις, ποώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις σε αυτά. Ένας ορισμός, που μαζί με το σχέδιο δράσης που εκπόνησε και εφάρμοσε η κυβέρνησή μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελούν τα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα κοινοτικά πρόστιμα.

* Αποκρύπτει επιμελώς ότι η δική μας κυβέρνηση ήταν εκείνη που προχώρησε στην αύξηση κατά 25% των κονδυλίων του Εθνικού Φακέλου της καινούργιας ΚΑΠ στον τομέα της κτηνοτροφίας (από τα 300 στα 440 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020), όπως επίσης ότι η δική μας κυβέρνηση ήταν εκείνη που για πρώτη φορά υιοθέτησε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στο γάλα και στο κρέας, σε αιγοπρόβατα και τα βοοειδή, αλλά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή για επάρκεια ζωοτροφών και για χαμηλές τιμές εισροών στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο να ενισχυθεί το εγχώριο ζωικό κεφάλαιο και να στηριχθεί το εθνικό προϊόν της φέτας.

 

Εύλογα, λοιπόν, ερωτάσθε κύριε υπουργέ :

 

        1) Θα θέσετε και πότε το θέμα των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;

      2) Με ποιο τρόπο θα καλύψετε τις απώλειες εισοδήματος των κτηνοτρόφων από την κατακόρυφη πτώση των τιμών ;

        3)  Πότε επιτέλους θα εγκρίνετε τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης «Φέτας», που τόσο ανάγκη έχουν οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να προστατεύσουν και να διασφαλίσουν τόσο το προϊόν, όσο και τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος;

     4) Ποια είναι τα αποτελέσματα των «στοχευμένων ελέγχων» στην εγχώρια αλυσίδα παραγωγής γάλακτος , αλλά και στο γάλα που εισάγεται από γειτονικές χώρες της Βαλκανικής, τους οποίους εξήγγειλε τον περασμένο Μάιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ;

      5) Ποια είναι τα αποτελέσματα των διασταυρωτικών ελέγχων με παραστατικά ΑΦΜ, καταγραφή εισαγωγέων – εμπόρων χονδρικής με μικτά κλιμάκια ΕΦΕΤ-ΕΛΓΟ, ορκωτούς λογιστές, ΣΔΟΕ, των κινήσεων  λογαριασμών αναφορικά με αγορές-πωλήσεις γάλακτος και προϊόντων γάλακτος, καθώς και τα αποτελέσματα των εξαγγελθέντων «αυστηρότατων ελέγχων» στην ιχνηλασιμότητα του γάλακτος στα τυροκομεία, που τον περασμένο Μάιο δήλωσε πως θα έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ;

        6) Ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων από πλευράς υπουργείου, ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ, μετά την ψήφιση του νόμου 4492/2017, ο οποίος υποχρεώνει την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με σκοπό να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διαφάνειας της αγοράς και της αποφυγής παραπλάνησης του καταναλωτή;

       7) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αγορά 70 αυτοκινήτων για την ενίσχυση των περιφερειακών ελεγκτικών υπηρεσιών του ΕΛΓΟ, καθώς και οι προσλήψεις προσωπικού ελέγχου από τις εισφορές του ΑΡΤΕΜΙΣ που συγκεντρώνει ο ΕΛΓO ;

 8) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλίσετε όλα τα αναγκαία κονδύλια για την εξισωτική αποζημίωση ώστε να μην μείνουν απλήρωτοι οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών από το 2019 και πέραν;

Προηγούμενο άρθροΟι «γαλάζιοι» υποψήφιοι για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Επόμενο άρθροΟ Πρόεδρος – Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης , στο “ανακριτικό” του MAXIMUM FM 93,6