Αναστάσιος Δημοσχάκης: “Βαρύς ο Χειμώνας για τους αγρότες του Έβρου! Καμμία δέσμευση του ΥπΑΑΤ για τις αποζημιώσεις τους & για τη συνδεδεμένη ενίσχυση τους!”

Δημοσιεύτηκε στις: at 7 Νοεμβρίου 2018
326 0
Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τις κατεστραμμένες βαμβακοκαλλιέργειες του νομού Έβρου, αλλά και τις λοιπές καλλιέργειες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Συγκεκριμένα με την ερώτηση τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης της απαιτούμενης στρεμματικής απόδοσης (πλαφόν) για τους καλλιεργητές βάμβακος, προκειμένου να τους καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς οι σοδειές επλήγησαν από το σκουλίκι με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αγροτών να  κινδυνεύει να χάσει την ενίσχυση.
Επισημάνθηκε επίσης ότι και οι λοιπές καλλιέργειες του νομού καταστράφηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ξηρασία, πλημμύρες) κάτι που απαιτεί την εξεύρεση πόρων για την αποζημίωση των αγροτών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Στην απάντησή του το Υπουργείο παραθέτει απλά τις δυνατότητες αποζημίωσης χωρίς να υπόσχεται τίποτα συγκεκριμένο, ούτε για την ελάχιστη στρεμματική απόδοση στις βαμβακοκαλλιέργειες ούτε για τις αποζημιώσεις των λοιπών καλλιεργειών.

Αντιθέτως δεν περιγράφονται ουσιαστικές ενέργειες που θα έπρεπε να έχουν γίνει σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να διεκδικηθούν αποζημιώσεις, π.χ. από το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής, μια δυνατότητα την οποία εισηγήθηκε ο βουλευτής κατά την ομιλία του στα πλαίσια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης για τιςDe Minimis αποζημιώσεις (http://www.dimoschakis.gr/?p=10385).

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την Ερώτηση:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10825432.pdf

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την Απάντηση:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2cec81-4f0cad6a–    476a34d732bd/10868029.pdf

Σχετικά άρθρα

Ψήφισμα κατά της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Ιανουαρίου 2020 0
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης-Φερών-Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν.…