Επιστολή του βουλευτή Έβρου της Ν.Δ. προς την Yπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως  και τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια με θέμα την ανάληψη άμεσων μέτρων για την λειτουργία και την εδραίωση, της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου:

Η ακαδημαϊκή χρονιά έχει ήδη αρχίσει και δυστυχώς ένα ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τα ελάχιστα που λειτουργούν στον Β/’Εβρο, η Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου, βρίσκεται αίωρο, με αδιευκρίνιστες συνθήκες και όρους λειτουργίας.

Η ολιγωρία, η λαθεμένη σχεδίαση & οι παλινωδίες, της απελθούσας κυβέρνησης ναρκοθέτησαν και το πεδίο της εκπαίδευσης στον Έβρο, καθώς δεν υπήρξε έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων για τους καθηγητές & τους διαλέκτες, που πρόκειται να διδάξουν ώστε να λειτουργήσει η σχολή.

Η επίσκεψή μου, την Πέμπτη 26/09, στο Υπουργείο Παιδείας και η συζήτησή μου με τον Υφυπουργό Β. Διγαλάκη είχε στόχο την ενημέρωση του Υπουργείου για ευρύτερα ζητήματα Παιδείας του Νομού Έβρου με επίκεντρο το ζήτημα της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτη η λειτουργία της Σχολής, τόσο για τους ήδη φοιτούντες σε αυτή όσο και για τους 265 νεοεισαχθέντες φοιτητές, κρίνουμε σκόπιμο και προτείνουμε όπως τα αρμόδια Υπουργεία προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

  1. i) Να γίνει αποδεκτός ο περσινός πίνακας των διαλεκτών, καθώς δεν υπήρξε έγκαιρη μέριμνα από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου έστω & καθυστερημένα να εξασφαλιστούν άμεσα οι ανάλογοι καθηγητές με τη συνδρομή σε αυτή την προσπάθεια ακόμη & των τυχόν επιθυμούντων καθηγητών του πρώην ΤΕΙ Καβάλας καθώς και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  2. ii) Να εξασφαλιστούν απευθείας από τον προϋπολογισμό ή μέσω του Διεθνούς Πανεπιστημίου τα απαιτούμενα κονδύλια τα οποία είναι απαραίτητα, τόσο για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της Σχολής, όσο και για τις αναγκαίες πιστώσεις για την μισθοδοσία των καθηγητών / διαλεκτών κλπ.

iii) Να δρομολογηθει η προκήρυξη μόνιμων θέσεων Διδακτικού Εκκαιδευτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) & Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) για την οριστική & ακώλυτη λειτουργία της Σχολής.

  1. v) Να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο Διδ/χου από το Υπουργείο Υγείας Άγονο τύπου Α’ & να αυξηθούν οι κλίνες του από 120 σε 156  προκειμένου αυτό στελεχωμένο να αποτελέσει, χωρίς αναταράξεις, κέντρο εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης των φοιτητών της Σχολής, και
  2. v) Με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας να αναβαθμιστεί το παράρτημα της Νοσηλευτικής, σε Τμήμα Π.Ε του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με την ρητή  πρόβλεψη ότι η έδρα αυτού θα είναι το Διδυμότειχο!

Αξιότιμοι Υπουργοί,

Η λειτουργία της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τους θεσμικούς και τοπικούς παράγοντες της περιοχής που ως γνωστόν εκφράζουν την τοπική κοινωνία που δυστυχώς βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία δεν διαφαίνεται να είναι αισιόδοξη με τα σημερινά δεδομένα.

Ο ακριτικός χαρακτήρας της περιοχής, τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, το οξυμένο δημογραφικό ζήτημα του τόπου συναινούν στο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία μιας Σχολής που συνεισφέρει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική λειτουργία του Β’/’Εβρου.

Το απευκταίο ενδεχόμενο της παύσης λειτουργίας της Σχολής θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα και θα πυροδοτήσει αλυσιδωτά κι ανεξέλεγκτα γεγονότα της τοπικής κοινωνίας.

Είμαι βέβαιος οτι θα ανταποκριθείτε στα αιτήματα με αίσθημα εθνικής ευθύνης .

Ο Βουλευτής Ν. Έβρου

Αναστάσιος Δημοσχάκης

Προηγούμενο άρθροΤο ΑΚΚΕΛ συντάσσεται με τον λαό της Θράκης κατά της «χρυσής καταστροφής» που προσπαθούν να επιβάλλουν τα Χρυσωρυχεία
Επόμενο άρθροΠρογράμματα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών απο το Περιφερειακό Τμήμα Αλεξανδρούπολης του Ερυθρού Σταυρού