Αναστάσιος Δημοσχάκης: “Με τις πλάτες των πολιτών η παραχώρηση, τμημάτων του Λιμένα Αλεξ/πολης! Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους!”

Δημοσιεύτηκε στις: at 02:04
488 0

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής Κοινοβουλευτική Αναφορά, σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών που ανήκουν στην ζώνη λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα ενώ έχει τεθεί σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που συνήφθησαν  μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και άλλες διατάξεις» που αφορά την μεταβίβαση τμημάτων τον Οργανισμών Λιμένων σε ιδιώτες, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης των ιδιοκτητών εκτάσεων που εμπίπτουν στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξ/πολης (Ο.Λ.Α )!

Η συγκεκριμένη έκταση κατέχει κεντρικό ρόλο όπως προκύπτει από το δημοσιοποιημένοMaster plan, ενώ οι ιδιοκτήτες του διεκδικούν το αυτονόητο, την δίκαιη αποζημίωσή τους για την παραχώρηση των εκτάσεών τους.

Ακολουθεί η αναφορά:

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

ΠΡΟΣ : 1. Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 2. Υπουργείο Οικονομίας κι Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Αίτημα Ολοκλήρωσης διαδικασιών για τις απαλλοτριώσεις στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης  (Ο.Λ.Α).

 

Ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης καταθέτει στο προεδρείο της βουλής τα συνημμένα  έγγραφα πολιτών του Δήμου Αλεξ/πολης με τα οποία ζητείται η ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους που έχουν δεσμευτεί από τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης (Ο.Λ.Α) Α.Ε. ως ζώνη λιμένος.

Από τις 29 Οκτωβρίου 2018 έχει τεθεί σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που συνήφθησαν  μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και άλλες διατάξεις», ένα σχέδιο νόμου που θέτει σε φάση μεταβίβασης τμήματα των Οργανισμών Λιμένων,  σε ιδιώτες.

Για να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτές οι μεταβιβάσεις θα πρέπει πρώτα να έχουν τακτοποιηθεί τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν,  τους κατά τόπους , Οργανισμούς Λιμένων.

Ένα από αυτά τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.) είναι αυτό της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών που βρίσκονται εντός του χώρου του λιμανιού κι εντάσσονται στο δημοσιοποιημένο master plan.

Η διαδικασία των απαλλοτριώσεων απασχολεί τους ιδιοκτήτες εδώ και 30 χρόνια, ενώ η συγκεκριμένη έκταση (200 περίπου στρεμμάτων) κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη του λιμανιού, αφού στο τελευταίο δημοσιοποιημένο master plan χαρακτηρίζεται ως τομέας Ε΄ και περιλαμβάνει:

  • Ελεύθερη Έκταση
  • Κτίριο Ο.Λ.Α  Α.Ε. – Λιμεναρχείο
  • Εγκαταστάσεις διαλογής -Χώρος πιθανής Μελλοντικής Ανάπτυξης Εμπορευματικού Κέντρου  
  • Κτίριο Ν.Τελωνείου  Ν.Έβρου
  • Χώρος Μελλοντικών κτιριακών Εγκαταστάσεων

Επίσης σε τμήμα της έκτασης αυτής προγραμματίζεται να γίνει η μελλοντική  σύνδεση του χώρου του λιμανιού με την Περιφερειακή οδό του Δήμου Αλεξανδρούπολης  και κατ’ επέκταση με την Ν.Εγνατία Οδό.

 Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η συγκεκριμένη έκταση για τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης του λιμανιού είναι κεντρικής σημασίας, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η τακτοποίηση της αποζημίωσης των πολιτών που θίγονται από αυτήν την μεταβίβαση, πριν προχωρήσουν στην διαδικασία εκχώρησης σε ιδιώτες.

Σχετικά άρθρα

Η καρδιά της Διεθνούς Ιστιοπλοΐας χτυπάει στην Αλεξανδρούπολη – Δείτε στιγμιότυπα από την τελετή έναρξης της 9ης NOA Regatta

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Ιουλίου 2017 0
Το απόγευμα της  Δευτέρας 24 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της 9ης ΝΟΑ Regatta στην Αλεξανδρούπολη Η διοργάνωση γίνεται…