Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε την Παρασκευή (2/11) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης για την απόφαση του να μεταφέρει μια ώριμη θέση μέλους ΔΕΠ από την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής.

Η συγκεκριμένη οργανική θέση (Παθολογικής Ανατομίας) αφού συστάθηκε και εξασφαλίστηκε η δαπάνη από το ΓΛΚ προκηρύχθηκε και δυστυχώς απέβη άγονη λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια το ΔΠΘ επαναπροκήρυξε την ίδια θέση κι ο Υπουργός κατά τη διαδικασία κάνοντας χρήση ενός άδικου δικού του “καθηγητοκλεπτικού” Νόμου, (άρθρο 41, 4521/2018 – ΦΕΚ 38/Α/2-3-2018) μετέφερε αυτή με απόφαση του στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής στερώντας από τον Έβρο ένα καθηγητή Παθολογικής Ανατομίας!

Έκανε χρήση, λοιπόν, του άρθρου 41 και συγκεκριμένα της πρώτης παραγράφου, που του επιτρέπει να κατανέμει τις θέσεις κατά το δοκούν…

Το σωστό και το λογικό θα ήταν να ολοκληρωθεί επαναπροκήρυξη της θέσης και να επαναλαμβάνεται αυτή η ενέργεια μέχρι η θέση να πληρωθεί.

Όπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση ο Υπουργός δεν συνυπολόγισε ότι τα τελευταία χρόνια η Ιατρική Σχολή του Ιδρύματος έχει αποδυναμωθεί αισθητά από προσωπικό, καθώς αφυπηρέτησαν ή παραιτήθηκαν 42 μέλη ΔΕΠ, ενώ το τρέχον έτος αφυπηρετούν άλλα 7.

Η νέα μείωση αυτή είναι δυσβάστακτη για ένα Περιφερειακό Πανεπιστήμιο, που έτσι κι αλλιώς λειτουργούσε με έναν οριακό αριθμό μελών ΔΕΠ.

Ο Βουλευτής καλεί τον Υπουργό στην Ολομέλεια προκειμένου να απαντήσει τόσο στα ερωτήματα του σχετικού Ψηφίσματος (εκδόθηκε στις 22/10 και σας έχει σταλεί συνημμένα) όσο και στα δικά του και συγκεκριμένα για ποιο λόγο αποφάσισε τη μεταφορά μιας θέσης μέλους ΔΕΠ από την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής ;

Τι σκοπούς εξυπηρετεί αυτή η απόφαση και γιατί επέλεξε να μεταφέρει αυτή τη θέση από το συγκεκριμένο Ίδρυμα;

Επίσης αν θα τροποποιήσει το άρθρο 41 του Νόμου 4521, ώστε μην εξακολουθεί να μοιράζει θέσεις σε κεντρικά ΑΕΙ, υποβαθμίζοντας τα Περιφερειακά.

Παράλληλα, αν θα ενισχύσει την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, που έχει υποστεί σημαντική μείωση προσωπικού τα τελευταία χρόνια, με ποιο τρόπο αυτό θα γίνει κι αν θα προχωρήσει σε προσλήψεις και σε άλλα Τμήματα του Ιδρύματος που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχε αναφερθεί ο Βουλευτής και σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής στις 23/10/18 (διαβάστε και δείτε τη συνέντευξη σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/?p=10522).

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση

«Αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφασή σας να μεταφέρετε μια θέση μέλους ΔΕΠ από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Μια θέση η οποία αρχικά όταν προκηρύχθηκε κρίθηκε άγονη. Στη συνέχεια επαναπροκηρύχθηκε από το ΔΠΘ και εσείς κάνοντας χρήση ενός δικού σας Νόμου του Νόμου 4521, με το οποίο κατά μεγάλη σύμπτωση ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τη μεταφέρατε στο συγκεκριμένο Ίδρυμα.

Κάνατε χρήση του άρθρου 41 και συγκεκριμένα της πρώτης παραγράφου, που σας επιτρέπει να κατανέμετε τις θέσεις κατά το δοκούν… Επιλέξατε αυτή τη μέθοδο αντί να την επαναπροκηρύξετε, επαναλαμβάνοντας αυτή την ενέργεια μέχρι αυτή να πληρωθεί.

Δυστυχώς, δεν συνυπολογίσατε ότι τα τελευταία χρόνια η Ιατρική Σχολή του Ιδρύματος έχει αποδυναμωθεί αισθητά από προσωπικό, καθώς αφυπηρέτησαν ή παραιτήθηκαν 42 μέλη ΔΕΠ, ενώ το τρέχον έτος αφυπηρετούν άλλα 7.

Προκαλεί, λοιπόν, εύλογα ερωτήματα αυτή η απόφασή σας, καθώς οφείλετε να γνωρίζετε την «αιμορραγία» σε προσωπικό που έχει υποστεί το συγκεκριμένο Τμήμα.

Η νέα μείωση αυτή είναι δυσβάστακτη για ένα Περιφερειακό Πανεπιστήμιο, που έτσι κι αλλιώς λειτουργούσε με έναν οριακό αριθμό μελών ΔΕΠ.

Προφανώς αγνοείτε ότι η Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ επιτελεί ένα σημαντικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό, αλλά και κλινικό έργο σε μια νευραλγική και ευαίσθητη περιοχή με ιδιαιτερότητες, ανταγωνιζόμενη επί ίσοις όροις μεγαλύτερα ΑΕΙ.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

1. Για ποιο λόγο πήρατε την απόφαση μεταφοράς μιας θέσης μέλους ΔΕΠ από την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δ.Αττικής; Τι σκοπούς εξυπηρετεί αυτή η απόφαση και γιατί επιλέξατε να μεταφέρετε αυτή τη θέση από το συγκεκριμένο Ίδρυμα;

2. Θα τροποποιήσετε το άρθρο 41 του Νόμου 4521, ώστε μην εξακολουθείτε να μοιράζετε θέσεις σε κεντρικά ΑΕΙ, υποβαθμίζοντας τα Περιφερειακά; Θα ενισχύσετε την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, που έχει υποστεί σημαντική μείωση προσωπικού τα τελευταία χρόνια; Κι αν ναι με ποιο τρόπο σκέφτεστε να το κάνετε; Θα προχωρήσετε σε προσλήψεις και σε άλλα Τμήματα του Ιδρύματος που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα;».

Προηγούμενο άρθροΤο Μυστήριον του Οικουμενικού Θρόνου – Ο Θρόνος των θρόνων ως καθέδρα της Ορθοδοξίας (του Ιωάννη Ελ. Σιδηρά)
Επόμενο άρθροΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης. Καθαρισμός και αντικατάσταση των αντλιών του αντλιοστασίου όπισθεν του γηπέδου «Φώτης Κοσμάς»-στροφή Εγνατία