Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε στις 17/10 ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με καταστροφική πολιτική, από πλευράς της Κυβέρνησης, στο θέμα της ΕΒΖ.

Η έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού για την ΕΒΖ είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έναρξης της φετινής καμπάνιας στο Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας!

Μάλιστα, στους παραγωγούς του Έβρου και της Ροδόπης δόθηκαν τελευταία στιγμή τευτλόσποροι. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, όμως, κάποιοι παραγωγοί με ρίσκο προχώρησαν κι εφέτος στην τευτλοκαλλιέργεια.

Δυστυχώς, όμως όπως φαίνεται κι από τα σχετικά νούμερα, κι αυτοί οι παραγωγοί βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο… Γύρω στα 2.200 στρέμματα με τεύτλα παραμένουν ασυγκόμιστα και οι περίπου 70 παραγωγοί αγωνιούν για το αν τελικά θα συγκομιστούν.

Παράλληλα, 95 τευτλοπαραγωγοί του Νομού δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημίωση για τα περυσινά ασυγκόμιστα 2.360 στρέμματα τεύτλων κι ούτε γνωρίζουν πότε, κι αν αποζημιωθούν.

Επίσης, 25 με 30 παραγωγοί που παρέδωσαν σοδειά δεν αποζημιώθηκαν, καθώς κάποιοι απ’ αυτούς απουσίαζαν την εποχή που υπογράφονταν τα συμφωνητικά με την Συνεταιριστική Τράπεζα των Σερρών.

Παράλληλα, κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τον Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας, αν θα λειτουργήσει ή όχι και υπό ποιο καθεστώς.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν πάνω από 3 μήνες, χωρίς να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το «αύριο»

Σχετική γραπτή Ερώτηση είχε καταθέσει ο Βουλευτής στις 28/06 (μπορείτε να τη διαβάσετε στο παρακάτω link http://www.dimoschakis.gr/?p=9568 ), στην οποία όμως δεν απάντησε ο Υπουργός ως όφειλε εντός 25 ημερών, βάσει του Κανονισμού της Βουλής.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό τι θα γίνει με τα φετινά ασυγκόμιστα τεύτλα κι αν θα συγκομιστούν, αν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τα περυσινά ασυγκόμιστα κι αν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός για τη φετινή καμπάνια.

Επίσης, ζητάει να πληροφορηθεί ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου για το Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας, αν θα λειτουργήσει φέτος, όπως και το πως προχωράει γενικότερα η εξυγίανση και η εξαγορά της ΕΒΖ και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση

Δεν έχει τέλος η περιπέτεια που βιώνουν οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου, απόρροια των παλινωδιών της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθείται στο θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Η έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού για την ΕΒΖ είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έναρξης της φετινής καμπάνιας. Μάλιστα, στους παραγωγούς του Έβρου και της Ροδόπης δόθηκαν τελευταία στιγμή τευτλόσποροι. Παρά τις δύσκολες συνθήκες κάποιοι παραγωγοί πήραν το ρίσκο και προχώρησαν στην καλλιέργεια των τεύτλων.

Δυστυχώς όμως κι αυτούς που καλλιεργούν τεύτλα από παθολογική αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, τους απογοητεύσατε…

Τα νούμερα είναι αμείλικτα… Περίπου 2.200 στρέμματα με τεύτλα παραμένουν ασυγκόμιστα και οι περίπου 70 παραγωγοί αγωνιούν για το αν τελικά θα συγκομιστούν.

Στα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές σας προσθέστε ότι τα περσινά ασυγκόμιστα 2.360 στρέμματα τεύτλων δεν αποζημιώθηκαν και οι 95 περίπου παραγωγοί δεν ξέρουν εάν και πότε θα αποζημιωθούν, καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

Από την άλλη μεριά περίπου 25 με 30 παραγωγοί που παρέδωσαν σοδειά δεν αποζημιώθηκαν, καθώς κάποιοι απ’ αυτούς απουσίαζαν την εποχή που υπογράφονταν τα συμφωνητικά με την Συνεταιριστική Τράπεζα των Σερρών.

Παράλληλα, κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τον Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας, αν θα λειτουργήσει ή όχι και υπό ποιο καθεστώς. Το δικό τους «Γολγοθά» βιώνουν και οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, καθώς παραμένουν απλήρωτοι πάνω από τρεις μήνες, χωρίς να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το «αύριο».

Γι όλα αυτά τα θέματα σας είχα ενημερώσει και με Ερώτηση που κατέθεσα στις 28 Ιουνίου με αριθμ. Πρωτοκόλλου 7180, στην οποία όμως δεν μου απαντήσατε βάσει κανονισμούς εντός 25 ημερών, όπως οφείλατε.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Τι θα γίνει με τα φετινά ασυγκόμιστα τεύτλα; Υπάρχει σχεδιασμός να συγκομιστούν; Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τα περυσινά ασυγκόμιστα τεύτλα και πότε; Θα προχωρήσετε φέτος σε νέα καμπάνια; Υπάρχει κάποιος σχετικός σχεδιασμός από το Υπουργείο σας;
  2. Ποιο είναι το μέλλον του Εργοστασίου Ζάχαρης της Ορεστιάδας; Ποια είναι τα σχέδια σας για την ΕΒΖ γενικότερα; Προχωράει η εξυγίανση και η εξαγορά της και σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα τροχονομικών ελέγχων σε σχολικά λεωφορεία: Ελέγχθηκαν 6.453 βεβαιώθηκαν 413 παραβάσεις
Επόμενο άρθροΣήμερα στην Καβάλα και αύριο στη Σαμοθράκη το κρουαζιερόπλοιο «AEGEAN ODYSSEY»