Γραπτή Ερώτηση, προς τους Υπουργούς Yγείας και Οικονομικών, την οποία συνυπέγραψαν 4 βουλευτές της Ν.Δ., κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, αναφορικά με την αδυναμία της διοίκησης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης να διαχειριστεί τόσο τα χρηματοοικονομικά δεδομένα του ιδρύματος, καθώς επίσης και την ανεπάρκεια του ιατρικού προσωπικού και την ορθή διαχείριση της αναμονής των ασθενών.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές του νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι διατίθεται ετησίως  στον ετήσιο Προϋπολογισμό το ποσό των 32εκ.€ για την εξόφληση των λειτουργικών δαπανών και τις διαβεβαιώσεις του διοικητή του για την τακτοποίηση τους.

Η διοικητική ανικανότητα διεκπεραίωσης των απαραίτητων διαδικασιών οδήγησε στην μη διάθεση του ανωτέρω ποσού στους επιχειρηματίες του νομού κι όχι μόνο. Τα αδιάθετα ποσά καταλήγουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, αντί να αποδοθούν στους επαγγελματίες και να ενισχυθεί η ρευστότητα για την τοπική αγορά.

Επιπλέον στην Ερώτηση θίγεται το ζήτημα της αποτυχημένης εφαρμογής της λίστας χειρουργείων που εξελίσσεται σε επικίνδυνο πρόβλημα για τους εν αναμονή ασθενείς, καθώς επίσης και για την σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού που καθιστά δυσχερή την λειτουργία των κλινικών.

 

Αναλυτικά η Ερώτηση:

 

ΘΕΜΑ: Διοικητικό και διαχειριστικό έλλειμμα στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

 

Το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι ένα δημόσιο ίδρυμα παροχής φροντίδας υγείας, στελεχωμένο με εξαιρετικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, στο οποίο καταφεύγουν ασθενείς από όλες τις περιοχές της Θράκης & της Β/Ελλάδος για περίθαλψη, επιβεβαιώνοντας το σοβαρό επιστημονικό έργο που επιτελείται.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινωθεί ραγδαία οι συνθήκες εξάσκησης του λειτουργήματος παροχής φροντίδας υγείας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς διαφαίνεται μια αδυναμία της διοίκησης να διαχειριστεί τόσο τα χρηματοοικονομικά δεδομένα, καθώς επίσης και την ανεπάρκεια του ιατρικού προσωπικού και την ορθή διαχείριση της αναμονής των ασθενών.

Όσον αφορά την οικονομική διαχείριση, είναι γνωστό ότι στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διατίθενται τα τελευταία χρόνια περίπου 32εκ.€ κατά έτος για τις λειτουργικές του δαπάνες, χωρίς να συνυπολογίζεται η μισθοδοσία του προσωπικού.

Σύμφωνα με προφορικές διαβεβαιώσεις του διοικητή του νοσοκομείου στην τελευταία ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, όσον αφορά τον απολογισμό των πεπραγμένων 2016-2018, έχουν εξοφληθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν υποχρεώσεις παρελθόντων ετών.

Ωστόσο η πραγματικότητα διαψεύδει τις δηλώσεις, καθώς καθημερινά γίνονται παράπονα από προμηθευτές, πολλοί εκ των οποίων είναι επιχειρηματίες του Έβρου, και τα οποία αφορούν στην μη εξόφληση των οφειλουμένων τους.

Στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία η μη καταβολή των οφειλών σε επιχειρήσεις δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο φαίνεται να οφείλεται ξεκάθαρα σε διοικητική ανεπάρκεια, ενώ τα διαθέσιμα κεφάλαια μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος καθώς δεν επιτέλεσαν τον σκοπό τους!

Σοβαρό ζήτημα αποτελεί επίσης η διαχείριση της λίστας των χειρουργείων η οποία δεν εξυπηρετεί την ορθή κι ανεξάρτητη λειτουργία των χειρουργείων, αλλά έχει εξελιχθεί σε εμπαιγμό των ασθενών, καθώς 2 χρόνια από την εφαρμογή της λίστας δεν έχουν ακόμα καταχωρηθεί όλοι οι ασθενείς. Ευνόητο είναι ότι τίθεται σοβαρό ζήτημα με την εξέλιξη της υγείας των ασθενών, λόγω μακράς αναμονής σε ορισμένες ειδικότητες (ορθοπεδική, ΩΡΛ, ουρολογική, αγγειοχειρουργική κλπ).

Επιπρόσθετα, σε οριακό σημείο λειτουργίας βρίσκονται πολλές κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι αίθουσες των χειρουργείων καθίστανται σταδιακά ανενεργές εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, η νευροχειρουργική κλινική λειτουργεί με δυο μόνο γιατρούς, η κλινική ΩΡΛ τα τελευταία 2 χρόνια έχασε το μισό ιατρικό προσωπικό της, ενώ στην πυρηνική ιατρική υπάρχει ένας μόνο μόνιμος ιατρός.

Στην δε Αιματολογική Κλινική πρόσφατα χρειάστηκε η έντονη παρέμβαση του διευθυντή της κλινικής, Καθηγητού Γ.Κοτσιανίδη προκειμένου να ανακληθεί η απόσπαση μια ειδικευμένης ιατρού, από μια κλινική η οποία ήδη ασθμαίνει λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο διευθυντής της κλινικής αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει το ζήτημα και να θέσει ζήτημα κλεισίματος της μόνης αιματολογικής κλινικής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακ. & Θράκης που περιθάλπτει ασθενείς με αιματολογικές ασθένειες (λευχαιμία, λεμφώματα κλπ).

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω ερωτώνται οι υπουργοί:

  • Ποιο είναι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΠΓΝΑ και για ποιόν λόγο δεν έχει γίνει η εξόφληση τους;
  • Υπάρχει σχεδιασμός για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού που να διασφαλίζει την ασφαλή κι ορθή λειτουργία των κλινικών του νοσοκομείου?
  • Τι σκοπεύετε να κάνετε για την προβληματική εφαρμογή της λίστας των χειρουργείων και τους κινδύνους που επισύρει για την υγεία των εν αναμονή ασθενών?
Προηγούμενο άρθροΑΓΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗΣ: 3η θεση για το σκάφος ΑNDROMEDA -VARTAN στην παρθενική εμφάνιση του σκαφους του Ν.Ο. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Επόμενο άρθροΒλάβη στο ΣΑΟΝΗΣΟΣ – Προσπάθειες εύρεσης πλοίου για την πραγματοποίηση εκτάκτου-ων δρομολογίου-ων