Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ. Υπουργούς

  • Εσωτερικών
  • Παιδείας & Θρησκευμάτων

 

Θέμα : «Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης»

 Η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, καταθέτει στους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων ως Αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός», σχετικά με την αδυναμία τήρησης κατά γράμμα των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία του Δήμου  με τον υφιστάμενο αριθμό προσωπικού καθαριότητας.

Όπως σημειώνεται και στην επιστολή τα νέα δεδομένα που έφερε και στα σχολεία η έλευση του κορονοϊού, καθιστούν ανέφικτο και χωρίς αποτέλεσμα το έργο των καθαριστριών αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας ώστε να επαρκεί για όλες τις ανάγκες των σχολείων.

Παράλληλα, θα πρέπει κάθε σχολείο να έχει τη δική του καθαρίστρια διότι είναι αδύνατο οι καθαρίστριες να ανταπεξέλθουν στις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όταν μοιράζονται σε δύο σχολεία. Πόσο μάλλον όταν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα απαιτούν την παρουσία των καθαριστριών στο σύνολο της βάρδιας αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων.

Τέλος, οι συμβάσεις μειωμένου ωραρίου των καθαριστριών θα πρέπει να γίνουν άμεσα πλήρους ωραρίου, για να μπορέσουν οι καθαρίστριες να ανταπεξέλθουν στις νέες αυξημένες ανάγκες που έφερε η πανδημία.

Επισυνάπτεται η επιστολή. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Γκαρά Αναστασία


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ»

Προς:  -Κο Δήμαρχο Αλεξ/πολης

Κοιν:

– Δημοτική Επιτροπή Παιδείας

-Σχολική Επιτροπή Π/θμιας – Δ/θμιας Δήμου Αλεξ/πολης

– Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Έβρου

– Μέλη Συλλόγου

– ΜΜΕ

  

    Θέμα: Προβλήματα με το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων

 

   Μετά από επανειλημμένες αναφορές εκ μέρους μας (συζήτηση στη τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας, τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε ως Σύλλογος και μεμονωμένες επικοινωνίες Διευθυντών/ντριών και Προϊσταμένων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων με το αρμόδιο τμήμα προσωπικού του Δήμου μας), επανερχόμαστε σε ότι αφορά το θέμα των καθαριστριών των σχολείων του Δήμου Αλεξανδρούπολης αφού αυτό μετά από δύο εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων δεν έχει λυθεί.

Στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία, πέρα από τις ανάγκες καθαριότητας των χώρων έχει προκύψει μετά τον κορωνοϊό και η ανάγκη απολύμανσης επιφανειών (θρανία, τραπεζάκια, κ.α.), παιχνιδιών, οργάνων γυμναστικής, Η/Υ αλλά και όλων των αντικειμένων που αγγίζουν οι μαθητές τακτικά, (πόμολα, βρύσες, πόρτες, τουαλέτες, κ.α.). Στις αίθουσες  πληροφορικής για παράδειγμα όπου ανά διδακτική ώρα εναλλάσσεται και άλλο τμήμα μαθητών, πρέπει να απολυμανθούν όλα τα αντικείμενα (πληκτρολόγια, ποντίκια, θρανία) που έχουν έρθει σε επαφή οι μαθητές.

Ωστόσο παρά τις νέες συνθήκες με τον κορωνοϊό όχι μόνο δεν έχουν αυξηθεί σε αριθμό  οι καθαρίστριες αλλά αντίθετα αυτές θα πρέπει να αντεπεξέλθουν και στις αυξημένες απαιτήσεις των οδηγιών του ΕΟΔΥ και για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου!

Όλα τα παραπάνω είναι ανέφικτα και χωρίς αποτέλεσμα όταν μια καθαρίστρια πρέπει να μοιράζεται σε δύο σχολεία. Πολύ περισσότερο οι καθαρίστριες μειωμένου ωραρίου με τρεις ώρες εργασίας είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης δύο διθέσιων νηπιαγωγείων 80-100 τμ. Επίσης, δεδομένου του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων σε συγκεκριμένες ώρες π.χ. ειδικά στα διαλείμματα, επιβάλλεται η παρουσία της καθαρίστριας στο σχολείο και αυτό δεν επιτυγχάνεται όταν οι ίδιες ανάγκες υπάρχουν ταυτόχρονα και στο δεύτερο σχολείο που εργάζεται η καθαρίστρια.

Το αποτέλεσμα αυτών: είναι αδύνατον να καλυφθεί η καθαριότητα των σχολείων στο σύνολο της βάρδιας αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τίθενται με αυτόν τον αριθμό προσλήψεων καθαριστριών/-ων.

Διεκδικούμε:

  • Κάθε σχολείο να έχει την καθαρίστριά του.
  • Μετατροπή των συμβάσεων μειωμένου ωραρίου σε πλήρους ωραρίου για όλες τις καθαρίστριες των σχολείων.
  • Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας έτσι ώστε να επαρκεί αυτό για όλες τις ανάγκες όλων των σχολείων.

 

Η εξασφάλιση της υγείας στο σχολείο είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού!

 

                ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ζωή Κάλτσου

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σερμπέζης Δημήτριος

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Πρύτανη του ΔΠΘ με τον πρώην Δήμαρχο Διδυμοτείχου
Επόμενο άρθροH Agora Μarket μας περιμένει στην Βενιζέλου 45!