Πριν από μόλις 3 μήνες ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ανακοίνωσε πως η αναμόρφωση και ανακατασκευή του παλιού Κολυμβητηρίου, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας “Αστικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα” (σήμερα έχει μετονομαστεί σε “Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη”), το οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την αναμόρφωση όλης της Παραλιακής, από το Πάρκο Εγνατία, μέχρι και την πλατεία Ελευθερίας. Στο επί μέρους σχέδιο που προτείνει ο Δήμος, είναι και η δημιουργία πάρκινγκ 175 θέσεων, η μονοδρόμηση της Παραλιακής και η δημιουργία ποδηλατοδρόμου, μέχρι και τον Άγιο Έυπλου. Σύμφωνα δε με τις ίδιες τότε δηλώσεις, τα “Αστικά Ολοκληρωμένα” είναι ένα πρόγραμμα το οποίο περιέχει 20 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο απευθύνεται και στις 5 πρωτεύουσες της περιφέρειας ΑΜΘ. Κάθε πρωτεύουσα καλείται να παρουσιάσει τα έργα που προτείνει, όσον αφορά την ανάπτυξη του αστικού χώρου της και από τα 5 σχέδια θα επιλεγούν προς χρηματοδότηση τα δύο (2).


Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου στο νέο Πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Χρήστο Δούκα, έγινε νέα αναφορά ότι “στο πλαίσιο του Άξονα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διεκδικεί πακέτο ύψους 8.000.000 ευρώ, ποσό που θα αξιοποιηθεί μεταξύ των άλλων και για την ανάπλαση της παραλιακής και της δυτικής χερσαίας ζώνης”. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν και επικυρώθηκαν από τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, οι άξονες παρεμβάσεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που θα συμπεριληφθούν στο αίτημα ένταξης στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση» με στόχο τον Τουρισμό, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται και οι τεχνικές επεμβάσεις για την βελτίωση των υποδομών υποδοχής κρουαζιεροπλοίων και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.


Δυστυχώς όλα αυτά τα πληροφορούμαστε όπως και όλοι, από τα τοπικά ΜΜΕ χωρίς καμία προηγουμένως ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης.
Χωρίς καμία διάθεση κριτικής εκ των υστέρων και όταν θα έχει κριθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας του κυρίου Δημάρχου, οφείλουμε να τοποθετηθούμε δημόσια όπως το ίδιο θα κάνουμε και με σχετική μας ερώτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.


Σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα (Β.Α.Α.) του οποίου η επιλεξιμότητα θα κριθεί σε μια καθαρά ανταγωνιστική διαδικασία, μεταξύ των άλλων πόλεων της Περιφέρειας ΑΜΘ (προϋπόθεση να έχουν μόνιμο πληθυσμό > 10.000), απαιτείται πλήρης προσαρμογή στους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που ορίζει.


Για παράδειγμα ως βασική προϋπόθεση του προγράμματος, ορίζεται στον Τύπο της περιοχής παρέμβασης να αναφέρονται εντοπισμένοι θύλακες/ζώνες κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. 


Επιπλέον στην ανάλυση της περιοχής παρέμβασης, θα πρέπει να συντρέχουν μεταξύ άλλων και η Χωροταξική θεώρηση, συγκεκριμένα Δημογραφικά χαρακτηριστικά, αλλά και σαφή Κοινωνικά χαρακτηριστικά (ανεργία, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός).


Ο τρόπος δυστυχώς με τον οποίο μέχρι σήμερα κινείται η δημοτική αρχή, μετατρέποντας αυτή την προσπάθεια σε ένα επικοινωνιακό σόου ακατάσχετων εξαγγελιών και δηλώσεων, αλλά και η έλλειψη ενός συντεταγμένου Στρατηγικού Σχεδίου προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις του Προγράμματος, μας αναγκάζει εκ των προτέρων να εκφράσουμε τους ιδιαίτερους προβληματισμούς μας για την επίτευξη αυτού του εξαιρετικά σημαντικού στόχου!

 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθροΔεύτερο Τετραήμερο Εντατικό Θεατρικό Σεμινάριο του Ερευνητικού Θεάτρου Θράκης με θεμα: ”ΕΑΥΤΟΣ – ΑΛΛΟΣ, ΑΛΛΟΣ ΕΑΥΤΟΣ”
Επόμενο άρθροΔιεθνής συνεργασία για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης