Ανεβάζουν το επίπεδο επιφυλακής οι Ένοπλες Δυνάμεις – Συνεχείς ασκήσεις για διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας – Ελληνικά μαχητικά πάνω από την περιοχή της τουρκικής Navtex

Δημοσιεύτηκε στις: at 18:11
100 0

Μια σειρά από ενέργειες όπως η χρονική παράταση της παραμονής του «Oruc Reis» μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων με αποκορύφωμα το εμπρηστικό παραλήρημα Ερντογάν έχουν αναγκάσει το ελληνικό επιτελείο να αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τον Στόλο να παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να είναι φορτωμένα όπλα-πλην ελαχίστων που πετούν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες- και τις Μονάδες σε Έβρο και νησιά να βρίσκονται σε εγρήγορση εδώ και περισσότερο από ένα μήνα η εκτίμηση των επιτελών είναι ότι οι ημέρες που ακολουθούν αναμένεται να είναι οι πλέον κρίσιμες από την αρχή της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Στόχος του ΓΕΕΘΑ είναι με συνεχείς ασκήσεις το επόμενο διάστημα τόσο ο Στόλος όσο και οι Πολεμικές Μοίρες να διατηρηθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ήδη σχεδιάζονται ανάλογες δραστηριότητες που αφορούν Μονάδες και Σχηματισμούς  του Στρατού Ξηράς τόσο στα ακριτικά νησιά όσο και στον Έβρο.

Aπό τα ξημερώματα ξεκίνησε η μεγάλη αεροναυτική άσκηση-απάντηση της Ελλάδας στην απόφαση της Άγκυρας να παρατείνει έως και την προσεχή Πέμπτη την παράνομη navtex για δήθεν έρευνες του σεισμογραφικού «Oruc Reis». Ήδη Μονάδες του Στόλου και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας συνεργάζονται στην περιοχή την οποία δέσμευσε χθες η Αθήνα με δική της ναυτική οδηγία ενώ τις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται να δούμε ελληνικά μαχητικά και φρεγάτες να συνεκπαιδεύονται μέσα και πάνω από την θαλάσσια περιοχή της παράνομης τουρκικής navtex.

To ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σχεδιάζουν τις επόμενες ημέρες να κάνουν ακόμα πιο έντονη την Ελληνική παρουσία στην «καυτή» περιοχή νότια του Καστελόριζου και Ανατολικά Ρόδου και Καρπάθου. Απαντούν με υπομονή, ψυχραιμία και στοχευμένες κινήσεις στην τουρκική προκλητικότητα και στην απόφαση της Άγκυρας να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την ένταση διατηρώντας το ερευνητικό της μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον στόλο της στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, το ελληνικό επιτελείο δεν χάνει την ευκαιρία να διοργανώσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες υψηλού συμβολισμού με συμμαχικές και φιλικές χώρες. Ήδη η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» αλλά και υποβρύχιο «214» έλαβαν μέρος  σε άσκηση-συνεκπαίδευση νότια της Κρήτης με το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS WINSTON CHUR CHILL όπως και ελικόπτερα από τις δύο χώρες. Ελληνικά μαχητικά F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης πέταξαν πάνω από τα πολεμικά πλοία Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως έχει κάνει το γεγονός ότι ενώ σχεδόν πάντα οι Αμερικανοί κρατούσαν τις ισορροπίες και όταν έως τώρα εκπαιδεύονταν με ελληνικές δυνάμεις στη θάλασσα στη συνέχεια έκαναν το ίδιο και με τουρκικά πολεμικά πλοία το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει την τακτική τους και αποφεύγουν κοινά γυμνάσια με τους γείτονες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουρκικά πολεμικά πλοία προχώρησαν σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης σε άσκηση όχι με αο Αμερικανικό αντιτορπιλικό αλλά με ιταλική φρεγάτα.

Ανάλογα είχαν πρόσφατα λειτουργήσει οι Αμερικανοί όταν το αεροπλανοφόρο «USS EISENHOWER» απέφυγε να προχωρήσει σε συνεκπαίδευση με τουρκικές φρεγάτες ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει κοινά γυμνάσια με Μονάδες του Ελληνικού Στόλου.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση με τον Πρόξενο της Ρωσίας είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Φεβρουαρίου 2019 0
Συνάντηση εθιμοτυπίας είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς με τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντρ Στσερμπακόβ την…

Η ΝΟΔΕ Έβρου καταδικάζει περιστατικό βίας με εμπλεκόμενο μέλος της Τοπικής Οργάνωσης Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Ιανουαρίου 2019 0
Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό με εμπλεκόμενο το μέλος της Τοπικής Οργάνωσης Αλεξανδρούπολης Κοζάρη Νικόλαο δηλώνουμε ότι : Αυτές οι…