ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο η Παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία πρότεινε να εισαχθεί ως κατεπείγον θέμα για την έκδοση ψηφίσματος αντίθεσης του σώματος την επιχειρούμενη από το Υπουργείο Τουρισμού μεταβίβαση όλων των Ιαματικών Πηγών της χώρας σε Κρατική Ανώνυμη Εταιρεία με τίτλο “Ιαματικές Πηγές Ελλάδος”. Ήδη από τις 12 Φεβρουαρίου ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (ΣΔΙΠΕ) έχει εκφράσει την αντίθεσή του θεωρώντας ότι με το νομοσχέδιο πλήττονται τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης και ακυρώνεται ο αναπτυξιακός της ρόλος. Η ΣΔΙΠΕ καλεί τους Δήμους της χώρας, τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ), τις Περιφέρειες και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να εναντιωθούν στα σχέδια της Κυβέρνησης.

Για την υπόθεση έχουν ήδη εκφραστεί αρνητικά στην επιχειρούμενη υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Αυτοδιοίκησης από το κράτος δεκάδες Δημοτικά Συμβούλια αλλά και η ΚΕΔΕ.

Η μονίμως μη ενημερωμένη η διοίκηση της Περιφέρειας ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση και να εισαχθεί ως θέμα στο προσεχές (άγνωστο πότε) Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να υπάρξει εκτενής ενημέρωση.

Είναι γνωστό ότι στην περιφέρειά μας υπάρχουν οι παρακάτω Ιαματικές Πηγές που ανήκουν κατά κυριότητα τους παρακάτω Δήμους:

Δήμος Παρανεστίου = Θέρμες
Δήμος Καβάλας = Λασπόλουτρα Κρηνίδων
Δήμος Μύκης = Θέρμες
Δήμος Αβδήρων = Ιαματικές Πηγές Ποταμιάς
Δήμος Αλεξανδρούπολης = Λουτρά Τραϊανουπόλεως
Δήμος Σαμοθράκης = Θέρμα

Επίσης στην κυριότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ ανήκουν τα Λουτρά Ελευθερών Παγγαίου Καβάλας.

Καλούμε τους ενδιαφερόμενους Δήμους, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους Βουλευτές της Περιφέρειας ΑΜΘ, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να εκφράσουν με επιχειρήματα την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη υφαρπαγή περιουσίας της Αυτοδιοίκησης την οποία πολύ πιθανόν είναι, εάν το Νομοσχέδιο γίνει Νόμος του Κράτους, να μεταβιβάσουν οι Πηγές στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια να πουληθούν σε ιδιώτες σε εξευτελιστικές τιμές αφαιρώντας από τους πολίτες την δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες που δεν έχουν σχέση μόνο με την ευεξία αλλά και με την ανθρώπινη υγεία. Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από μία απρόσωπη ανώνυμη κρατική εταιρεία αλλά αποκλειστικά και μόνο από φορείς της αυτοδιοίκησης που γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές συνθήκες και προοπτικές και ενδιαφέρονται για την περιφερειακή ανάπτυξη καλύτερα από τους υπηρετούντες το συγκεντρωτικό αθηναϊκό κράτος.

Προηγούμενο άρθροΔΕΥΑΑ: Καθαρισμός και απολύμανση φρεατίων ομβρίων υδάτων (βρόχινων) στην Αισύμη
Επόμενο άρθροΠροσφυγή – Ποινική δίωξη, εις βάρος της “Γαλάζιας Πατρίδας” (Γράφουν οι Χρήστος Κηπουρός και Πασχάλης Χριστοδούλου)