ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ. ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

Στα αζήτητα προς το παρόν, η κατασκευή νέου δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού του Άρδα που θα αφορά την άρδευση 220.000 στρεμμάτων για τον Βόρειο Έβρο. Αυτό προκύπτει από την 26.2.2021 απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημητρίου Πέτροβιτς στην επερώτηση που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Χρήστος Χατζηπέμου και Νίκος Αργυρίου. Το έργο προϋπολογισμού 3.695.000 € αν και εντάχθηκε από το 2016 από την τότε Κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), μέχρι σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά, δεν έχει καθόλου προχωρήσει ούτε σε επίπεδο αρχικής μελέτης. Σύμφωνα με τον κο Πέτροβιτς, τα πέντε αυτά χρόνια, για ένα έργο που εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον βόρειο Έβρο, διαπιστώθηκαν προβλήματα σε ότι αφορά την ανάγκη εκπόνησης περιβαλλοντικών μελετών στο φράγμα του Άρδα και στο δίκτυο ανάπτυξης του αρδευτικού έργου και στους σκοπούς της Διοίκησης είναι να προχωρήσει στην διάθεση 260.000 € στο άγνωστο μέλλον για την εκπόνηση των απαραίτητων περιβαλλοντικών μελετών. Σύμφωνα με τον κο Πέτροβιτς ακόμη ο και ο τρόπος κατασκευής των δύο αγωγών είναι στο στάδιο της …εξέτασης, δηλαδή εάν θα είναι πάνω από τους υφιστάμενους αγωγούς, εάν θα είναι δίπλα από αυτούς υπέργεια ή υπόγεια, εάν θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις ή όχι κλπ!

Το πρόβλημα όμως που παρουσιάζεται εξαιτίας της πενταετούς καθυστέρησης του έργου «κατασκευή νέων δίδυμων καταθλιπτικών αγωγών στον Ποταμό Άρδα» που εξαντλήθηκε απλά σε διαπιστώσεις προβλημάτων, είναι ότι πρόκειται για έργο ενταγμένο στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ. Όταν παρέρχεται η πενταετία (σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Ανάπτυξης) και το έργο δεν έχει προχωρήσει, απεντάσσεται από το ΠΔΕ προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν σε αυτό άλλα νέα έργα που θα μπορούν έγκαιρα να υλοποιηθούν ώστε να μην δεσμεύονται κονδύλια ασκόπως χωρίς να υπάρχει απορρόφησή τους! Το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ το 2021 για όλη τη χώρα είναι της τάξης των 160 εκ € και για την Περιφέρεια ΑΜΘ μόλις 10.400.000 €! Την περασμένη χρονιά απεντάχθηκαν από τον προγραμματισμό για το 2020, έργα που είχαν ενταχθεί στο ΠΔΕ το 2015. Με την απένταξη ενός έργου για να μπορέσει αυτό να υλοποιηθεί απαιτείται η εκ νέου προσπάθεια ένταξής του σε άλλα προγράμματα (πχ συγχρηματοδοτούμενα). Η ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής αποτελεί τομέα ενδιαφέροντος και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που ήδη τρέχουν ή πρόκειται να τρέξουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην όμως η Περιφέρειά μας κινείται με ρυθμούς χελώνας ενώ καλείται να …τρέξει.

Προηγούμενο άρθροΤετάρτη παρακολουθούμε ΑΚΑΔΗΜΙΑ – Οι διαλέξεις στις 3 Μαρτίου 2021
Επόμενο άρθροΚΚΕ Έβρου: Ο ελιγμός της κυβέρνησης για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου ΔΕΝ πρέπει να πιάσει τους κατοίκους στον ύπνο