Η Γαλλία πιέζει για αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας – Βαλς: Το υπάρχον σύστημα αμφισβητείται – «Μίνι-Σένγκεν» χωρίς την Ελλάδα επεξεργάζεται και προτείνει η Ολλανδία

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το προσχέδιο συμπεράσματος, οι υπουργοί θα συμφωνήσουν να «εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, περιλαμβανομένων και σε άτομα που χαίρουν του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης».

Το έγγραφο αντανακλά τα αιτήματα της Γαλλίας για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της περιοχής Σένγκεν, στην οποία συμμετέχουν 26 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι περισσότερες ευρωπαϊκές, εκτός της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Σημειώνεται πως τα έγγραφα των πολιτών της Σένγκεν ήδη ελέγχονται κατά την είσοδο ή αποχώρησή τους από την περιοχή, όμως η νέα πρόταση σημαίνει πως θα υπάρξει αναβάθμιση των ελέγχων, ώστε να έγραφα να συγκρίνονται και με τα στοιχεία βάσεων δεδομένων που τηρούν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Την ίδια ώρα η Ολλανδία φέρεται να έχει συζητήσει με τους εταίρους της ένα σχέδιο για την εφαρμογή ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα αρκετών χωρών της Δυτικής Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εισροή μεταναστών και προσφύγων.

Η ιδέα για μια «μίνι-Σένγκεν» εντός της περιοχής Σένγκεν, πάντως, παραβιάζει τη Συνθήκη η οποία προβλέπει ελεύθερη μετακίνηση εντός των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν, δια της εκπροσώπου της, δήλωσε πάντως πως δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση αναφορικά με τη δημιουργία μιας «μίνι-Σένγκεν».

Όπως αναφέρει το Reuters, η εφημερίδα De Telegraaf σε δημοσίευμά της γράφει πως η «μίνι-Σένγκεν» θα περιλαμβάνει την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία και θα αφορά τη δημιουργία κέντρων διέλευσης για μετανάστες εκτός των συνόρων αυτών.

Daily Mail: Σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Σχέδιο να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζονται το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Εκτός από τη χώρα μας το εν λόγω σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση και των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και της Ιταλίας και της Ισπανίας. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια «μίνι ζώνη Σένγκεν», στην οποία θα ισχύουν πολύ αυστηρά μέτρα ελέγχου. Έτσι, οι αρχές θα είναι σε θέση να ελέγχουν τα διαβατήρια όλων των ταξιδιωτών που προέρχονται από χώρες εκτός της ζώνης και να αντιπαραβάλουν τα ονόματά τους με τις βάσεις δεδομένων με ύποπτους για τρομοκρατική δράση.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι το σχέδιο αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ την Παρασκευή. Επικαλούμενο έναν ευρωπαίο διπλωμάτη, η αγγλική εφημερίδα λέει ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η ζώνη του Σένγκεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. «Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα σε κάποια λύση, αλλά υπάρχουν παρασκηνιακές συζητήσεις και πολλές αντικρουόμενες απόψεις μέχρι την συνάντηση της Παρασκευής» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα. Το σενάριο αυτό άρχισε να συζητείται μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και ενώ οι αφίξεις προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Βαλς: Υπό αμφισβήτηση το υπάρχον σύστημα

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς εκτίμησε ότι το σύστημα Σένγκεν μπορεί να «τεθεί υπό αμφισβήτηση» εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της» για τη φύλαξη των συνόρων της, εν μέσω του διαλόγου για τις ανεπάρκειες που επέτρεψαν στον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι να μετακινείται από την Ευρώπη στη Συρία και αντιστρόφως.

Την παραμονή του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, τόνισε ότι «κάθε χώρα που γειτονεύει με τη Γαλλία» αλλά και ευρύτερα οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους.

Παράλληλα, ο Βαλς υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να «παρεισφρήσουν» στη Γαλλία.

«Τα πρόσωπα αυτά επωφελήθηκαν από την κρίση των προσφύγων, αυτό το χάος και ίσως ορισμένοι εξ αυτών παρεισέφρησαν» στη Γαλλία είπε ο Βαλς, χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του. Πρόσθεσε ότι «άλλοι βρίσκονταν στο Βέλγιο ήδη. Άλλοι, θέλω να το υπενθυμίσω, βρίσκονταν στη Γαλλία».

Ακόμη, ο Βαλς τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν γνωρίζει εάν ο Σαλά Αμπντεσλάμ, που φέρεται να είναι ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, είναι στη Γαλλία ή στο Βέλγιο, ούτε εάν υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που συνδέονται με τους δράστες και δεν έχουν συλληφθεί.

«Η απειλή συνεχίζει να υπάρχει. Δεν γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο της έρευνας εάν υπάρχουν ομάδες, πρόσωπα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την επίθεση της Παρασκευής. Δεν γνωρίζουμε, αλλά μπορεί κανένας να το φανταστεί. Για αυτό η απειλή συνεχίζει να υπάρχει», επέμεινε.

Ο 26χρονος Αμπντεσλάμ, Γάλλος υπήκοος γεννημένος στις Βρυξέλλες, φέρεται να είχε νοικιάσει ένα μαύρο  Polo που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει ο Αμπντεσλάμ βρίσκεται στη Γαλλία ή στο Βέλγιο, ο Βαλς απάντησε «Όχι. Η καταδίωξη συνεχίζεται».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σημείωσε πως «γνωρίζουμε πως υπάρχουν κι άλλοι που μπορεί να έλθουν στην Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Πρέπει να επαγρυπνούμε».

www.protothema.gr

Προηγούμενο άρθροΜε απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών
Επόμενο άρθροΔράση ανακύκλωσης τηγανελαίων , από τους μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης