Ανισότιμοι οι όροι πρόσβασης των μαθητών των εσπερινών ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ στις στρατιωτικές σχολές

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:58
292 0

Ερώτηση για τους ανισότιμους όρους πρόσβασης των μαθητών των εσπερινών ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (ημερήσιων και εσπερινών) σε στρατιωτικές κ.ά. σχολές κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, προς τους αρμόδιους υπουργούς. Την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Γιάννης ΓκιόκαςΜαρία ΚομνηνάκαΝίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης.

Παραθέτουμε την Ερώτηση:

«Μια σειρά από ρυθμίσεις διαμορφώνουν καθεστώς ανισοτιμίας όσον αφορά την πρόσβαση των υποψηφίων (τελειόφοιτων και απόφοιτων) των εσπερινών ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (ημερήσιων και εσπερινών) στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτό έχει επισημανθεί επανειλημμένα από το κόμμα μας και δεν έχει αντιμετωπιστεί από τις διάφορες κυβερνήσεις, διαχρονικά.

Στο πλαίσιο αυτών των διακρίσεων, οι υποψήφιοι από τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ δεν έχουν, για τις στρατιωτικές και άλλες συναφείς σχολές, το δικαίωμα της διεκδίκησης του ειδικού ποσοστού πέραν του αριθμού εισακτέων, που έχουν για την εισαγωγή τους στις υπόλοιπες σχολές των ΑΕΙ. Αυτό αφορά τη μη δυνατότητα εισαγωγής τους με χρήση του ειδικού ποσοστού στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος. Επιπρόσθετα υπάρχει αποκλεισμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ, ημερήσιων και εσπερινών, από κάθε δυνατότητα εισαγωγής τους στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομικής Ακαδημίας, καθώς και στη Σχολή Ανθυποπυραγών (Αξιωματικών) της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν, προκειμένου να αρθούν οι διατάξεις που θέτουν αποκλεισμούς, ούτως ώστε:

  • Οι υποψήφιοι από τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να μπορούν να διεκδικήσουν την είσοδό τους με ειδικό ποσοστό στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος.
  • Οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, Ημερήσια και Εσπερινά, να μπορούν να διεκδικήσουν την είσοδό τους στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομικής Ακαδημίας, καθώς και στη Σχολή Ανθυποπυραγών (Αξιωματικών) της Πυροσβεστικής Ακαδημίας».

Σχετικά άρθρα

Αναβαθμίζεται το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Μαΐου 2021 0
ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ Μετά από εντολή του Διοικητή της ΥΠΑ, κυρίου Γεωργίου Δριτσάκου, για διενέργεια αυτοψίας στο ελικοδρόμιο Σαμοθράκης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη…

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α΄ – Ο ΦΙΛΑΓΙΟΣ (Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Νοεμβρίου 2017 0
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α΄ Ο ΦΙΛΑΓΙΟΣ   Επέτειος εικοσιπενταετούς  (1991-2016) ευκλεούς και τετιμημένης Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στον…